Gaseste timp – Multa treaba, putin efort!
Modul in care ne petrecem timpul se spune ca ne influenteaza intregul organism, ca ne ajuta in relatiile cu ceilalti, ca poate fi atat un ajutor pentru functionarea zilnica sau un impediment in a face tot ceea ce ne dorim. De exemplu, persoanele introvertite tind sa aiba o viata sociala mai putin dezvoltata si se relaxeaza cel mai bine intr-un cadru intim, inconjurati de putini oameni. Pe de alta parte. cei care sunt extrovertiti tind sa isi petreaca marea parte a timpului inconjurati de persoane, prefera cercurile mari de prieteni si iesirile si se relaxeaza in afara casei.
Eu cred ca este vorba despre stereotipuri, iar marea majoritate a oamenilor nu cad intr-o extrema sau alta, ci le combina cu gratie pe amandoua. Jongleaza cu timpul liber astfel incat sa pastreze o relatie stransa cu cei importanti si se relaxeaza macar o zi pe saptamana stand comod in intimitatea casei lor.
Trebuie sa recunosc, de-a lungul existentei mele am trecut prin cele doua extreme in perioade succesive, nereusind sa le combin, insa in ultimii ani am gasit un echilibru de care imi place sa ma bucur si pe care il consider una dintre cele mai mari realizari ale mele.
Despre relaxare – de ce este important sa te simti acasa
Macar cateva ore pe saptamana stai degeaba. De regula acasa. (iesirile in oras se considera tot activitate) Noi am creat inconstient o rutina pe care o respectam in cele mai multe saptamani: duminica stam acasa. Terminam principalele activitati restante (stersul prafului, aprovizionarea frigiderului, pregatirea unei mese mai speciale, etc), recuperam in medie 2 filme pe care am incercat toata saptamana sa le vedem fara succes, iar restul timpului il dedicam altor activitati casnice – repararea unei galerii care are suruburi slabite, modificarea locatiei tablourilor din casa, acoperirea locurilor unde au fost anterior, etc.
Niciodata nu se termina. Chiar daca stam intr-un apartament cu 2 camere, ne place sa il facem confortabil si sa il transformam in locul de refugiu dupa zile lungi de munca. Dureaza, recunosc. Sa ajungi sa te simti acasa dupa o mutare recenta inseamna un exercitiu mintal destul de amplu care presupune multe etape.
Daca nu sunt parcurse cum trebuie, o iei de la capat si perioada se lungeste. Una dintre etape in transformarea unei case in acasa se face prin modelarea ei dupa cum te taie capul. Da, am spus corect, cum te taie capul!! Bun, nimeni nu spune ca este ok sa spargi primii 3 pereti care iti cad in cale sau sa transformi bucataria in baie de serviciu, dar sa alegi galeriile si sa schimbi perdelele, sa cumperi un tablou nou si sa il muti in 3 locuri pana cand decizi locatia finala, sa pui un nou suport pentru ustensilele de bucatarie langa aragaz, un suport de prosoape (pentru ca altfel ma manca Vlad) aproape de cada, astea sunt To Do-uri obligatorii.
Pana nu te simti acasa in locul unde mananci, dormi, citesti inca un capitol din cartea preferata, joci canasta cu prietenii, faci o prajitura din reteta transmisa in familia ta de cateva generatii, nu le faci cu inima impacata. Cine a stat in chirie, sau s-a mutat recent stie exact la ce ma refer. Este sentimentul acela de confort, intimitate si siguranta pe care doar tu il poti crea pentru tine. Dar ai nevoie de o serie de ajutoare pentru a transforma casa in acasa.
Cum sa transformi lista de To Do intr-o activitate placuta in doi?
Evident, aici vorbim despre ani de teste si incercari pentru formula ideala. Inca nu am gasit-o, insa suntem foaaarte aproape de ea, asa ca o impartasim in forma actuala.
✓ In primul rand, trebuie privit totul ca distractie! Da, tot ce faceti trebuie sa fie amuzant. Chiar daca nu iese din prima, chiar daca nu iese deloc, trebuie sa stiti ca nu exista presiune, nu exista o comisie care sa va noteze in functie de rezultat. Totul se rezuma la activitatea in sine si la modul in care va raportati la ea.
✓ In al doilea rand, lasati-va purtati de val. Chiar daca pare o idee nu tocmai ok, macar luati-o in calcul! Nu transformati astfel de discutii in ceva mai mult decat contraziceri in gluma. Nu este momentul. Radeti, glumiti, fiti amuzati de orice tip de idee. Oricat de proasta ar fi ea.
✓ Apoi, luati in considerare si planul de rezerva: cum ati putea sa rezolvati – cum am spune in era 2.0 Undo – ceea ce tocmai veti fi facut. Daca ati pus un tablou intr-un loc in care, brusc, nu mai are ce cauta, nu este panica. Folositi putin ipsos (se gaseste la orice magazin de bircolaj) si acoperiti cu tact si atentie gaura. Ulterior, dati o gaura acolo unde vreti sa il repozitionati. Noi am mers in sens invers, am plimbat tabloul prin 3 locuri inainte sa il mutam in al patrulea definitiv si abia apoi am acoperit urmele. Dar, inca o data, o facem pentru noi, asa ca ne putem aloca oricat timp consideram necesar pentru asta.
✓ Last but not least, ar trebui sa aveti mici ajutoare care sa contribuie la transformarea lucrului in joaca. Anul trecut cand ne-am mutat, am functionat cu o surubelnita cu acumulator imprumutata. Principala problema era ca umblam cu ea de parca urma sa se sparga, stateam cu grija ei, sa nu stricam ceva. Cam asa se intampla cand folosesti un bun care nu iti apartine, indiferent cat de rezistent este in realitate, tu vei presupune ca mana ta va fi cea care ii va gasi sfarsitul. Ca sa renuntam la acest tip de stres, anul acesta am decis sa investim in propria scula electrica. Dupa lungi cautari, am achizitionat un Bosch PSR 960.
Despre surubelnita electrica, acumulatorul si duminica de reparatii
Noi suntem oameni gospodari, astfel incat nimic nu ne poate lua prin surprindere. Poate doar acumulatorul uitat neincarcat in ziua in care ne-am fi dorit sa punem noua galerie pentru perdele. Nu este o regula dar s-a intamplat fix in ziua in care aveam super chef si spor. Nu ne-am panicat, am pus acumulatorul la incarcat, ne-am apucat intre timp sa dam jos perdelele existente, am dat drumul la televizor sa functioneze in fundal.
Nu cred ca ne-am mocait mai mult de jumatate de ora si am zis sa reluam procesul, sa incercam marea cu sarea si sa vedem daca putem incepe sa scoatem galeria veche si instalarea noului model. Ne-am propus sa lucram repede si eficient. Ati incercat vreodata sa va grabiti cu ceva la care nu aveti prea multa experienta? Daca nu, sunteti foarte tari, daca da, sunteti la fel de prinsi in irealitatea imediata ca si noi!
Nu au trecut 10 minute pana cand eram amandoi cu prima galerie intinsa pe jos, plini de praf de la desurubarea cu spor.
Nu trebuia sa ne grabim, dupa cum arata poza langa, aveam suficiente suruburi de bagat/scos cu 40% din baterie incarcata. La un scurt calcul, putem spune ca aveam 100 de suruburi la dispozitie.
✓ Graba strica treaba! Bine ca am aplicat dintre sfaturile de mai devreme si am luat-o in joaca, mergand pe principiul: nu conteaza cand este gata, cu conditia sa ne simtim bine in timp ce treaba se rezolva. Mai multe informatii despre minunata scula pe care am folosit-o si despre motivele pentru care am ales-o, am scris aici.
Concluzia. Intre 2 idei si o surubelnita electrica.
Mari fani DIY, asa cum ne stiti, am continuat micile noastre cruciade. Am terminat de aranjat galeriile si noile perdele, avem 2 tablouri noi (care s-au mutat in total prin 6 gauri), mi-am montat un suport de prosop langa cada de baie. Per total suntem fericiti cu ce am reusit sa facem. Pentru cine se intreba, o surubelnita electrica poate sa infiga un cui potrivit in pereti placati cu rigips. Fara probleme.
Depinde si de scula folosita, dar garantez ca se poate. Noi asa ne-am montat tot ce am enumerat mai sus plus aplice. Daca aveti pereti din beton, discutia este alta si ar fi bine sa apelati la alte scule, precum masini de gaurit si insurubat. Dar asta este alta discutie, pentru alta dupa-masa. Am ajuns sa ne simtim acasa.
Desigur, mai avem multe de facut, multe de insurubat si de schimbat. Pentru moment ne simtim confortabil si ne-am facut placerile. Morala? Alocati timp micilor dorinte, investiti rabdare in ceea ce vreti, folositi toate uneltele pe care le aveti la indemana, toate oportunitatile sa faceti astfel de activitati.
Merita! Timpul pentru mediul in care locuiti este un timp care o sa se revada in tot ceea ce intreprindeti in viata de zi cu zi, va poate ajuta sa ganditi, sa gasiti ideile cele mai bune, sa va concentrati asupra voastra si a celor dragi! Nu mai punem ca sunt unele treburi in care nu aveti incotro si cand trebuie facut, trebuie facut! Trebuie imbinata placerea cu nevoia si o sa gasiti timp pentru tot ce va trebuie ca sa aveti rezultate exceptionale!