Idei & Recomandări

Vasul de toaleta – Cum il alegem mono, duo, suspendat?

O baie este o baie, iar un vas wc este un wc. Însă, dacă este să ne luăm după cercetători, fiecare dintre noi petrece, în medie, 1 an și jumătate din viață în baie. În baie?! DA! Mai mult, aceleași studii arată că bărbații petrec o oră și 45 de minute săptămânal pe un vas wc, cu 25 de minute mai mult decât femeile. Cam de aici și nevoia de a alege înțelept atunci când ne alegem obiectele sanitare (ceramica) din baie. Hai să vorbim puțin despre principalele criterii în alegerea vasului de wc.

Update 2020 – datorită noilor tehnologii și game apărute în ultimul timp, au mai apărut 2 noi criterii – tehnologia de curățare și calitatea ceramicii. Acestea pot influența decisiv decizia de a cumpăra și instala un model de vas wc sau altul. Mai ales la renovările generale, dacă sunt disponibile, se recomandă eficientizarea spațiului disponibil, dar și a procesului de întreținere a băii.

Prima parte: Tipuri de vase de wc

1. Vas wc monobloc și vas wc duobloc

Diferența majora între cele două este numărul de bucăți din care este format întreg sistemul. Pentru vasele de wc monobloc, rezervorul este parte integrată a sistemului, în timp ce duobloc înseamnă că este o componentă separată care se leagă la vasul de wc.

Aspecte importante pentru vas wc monobloc (compact):

✓ Investitia initiala este mai mare, sunt in general cu 10-15% mai scumpe decat cele formate din 2 parti;

✓ Sunt mai greu de manipulat la montaj, motiv pentru care este recomandat sa nu lucreze o singura persoana la configurare;

✓ Datorita alipirii aproape perfecte, nu raman spatii inguste dificil de curatat;

✓ Design-ul final este mai unitar si compact.

Pentru vas wc duobloc:

✓ Este un sistem foarte raspandit;

✓ Se gasesc piese de schimb si sunt mai usor de inlocuit;

✓ Montajul este mai facil, datorita faptului ca sunt 2 parti, iar nu una compacta.

Oricare ar fi varianta aleasa, cel mai important este sa fie montate corect. Pentru ambele tipuri, daca doriti sa le montati in regim DIY, trebuie sa stiti ca pachetele se livreaza cu kitul de montaj, adica sistemele de fixare incluse.

ilustrație Vas wc monobloc și vas wc duobloc

2. Vas wc suspendat

Daca diferentele intre mono si duo erau destul de mici, vasele de wc suspendate propun cu totul alta serie de avantaje si dezavantaje. Cum functioneaza? Rezervorul este incastrat, clapeta de actionare este pe perete, iar wc-ul nu se fixeaza pe podea.

ilustrație Vas wc suspendat

Ce trebuie avut in vedere cand alegem o astfel de solutie:

✓ Investitia initiala este mai mare, costul de achizitionare este mai ridicat decat in cazul variantelor despre care am vorbit anterior;

✓ Montajul este mai complicat, fixarea in perete trebuie sa fie facuta foarte bine pentru a nu va trezi cu surprize neplacute cand va este lumea mai draga;

✓ Aria care trebuie curatata este restransa (rezervorul este in perete) si se poate aspira/spala cu usurinta sub vasul de wc;

✓ Inaltimea la care este montat poate fi aleasa in functie de tipul de rezervor, vasul ramanand acelasi;

✓ Eficientizeaza foarte mult spatiul, ocupa mai putin decat alte tipuri de wc;

✓ Prin spatiul redus pe care il ocupa, aerul baii este mai aerisit.

✓ !!! Peretele pe care se va monta trebuie sa fie solid !!!

A doua etapa: Forma vasului si inaltimea de montaj

1. Forma vasului.

ilustrație Forma vasuluiDesi pare a fi o discutie exclusiv bazata pe aspecte estetice, exista mai multe forme pentru vasele de wc, iar alegerea trebuie facuta cunoscand aspectele practice:

✓ Oval: Ofera un confort sporit pentru pozitia de sezut, potrivita pentru adulti si, in general, persoane inalte;

✓ Rotund: Putin mai inconfortabil si mai ingust cu aproximativ 5cm(depinde si de model, aceasta este o medie), este foarte practic pentru copii si pentru persoanele mai mici de inaltime. Un mare avantaj al acestei forme este economia de spatiu pe care doar la vasele rotunde o intalnim.

✓ Dreptunghiular: Avand aceleasi dimensiuni cu vasele ovale, au dezavantajul unui disconfort la utilizare, pornit in primul rand de la marginile mai patratoase. Marele avantaj este cel estetic, deoarece ofera oricarei bai un aer modern si nonconformist.

2. Inaltimea vasului

Este foarte importanta pentru confortul in timpul folosirii! Aici este important sa tinem cont de varsta si inaltimea persoanelor care vor folosi toaleta. Un ghid general ar fi acesta:

✓ Pentru copiii mici, inaltimea optima este de 35,5-38 cmilustrație inaltimea vasului wc

✓ Toaletele normale au o inaltime cuprinsa intre 38,1-43 cm

✓ Pentru un confort sporit, se poate opta pentru o inaltime mai mare (peste 43cm) care contribuie la scaderea efortului asezarii si ridicarii – pentru genunchi si spate.

A treia parte: detalii suplimentare

Aici vom vorbi despre cum se masoara distanta de montaj si despre capacele de wc.

1. Cum se calculeaza distanta de montaj?

ilustrație distanta de montaj vas wc

Distanta de montaj se calculeaza intre peretele din spatele wc-ului si cele doua bolturi de prindere. Aceasta distanta determina dimensiunea de cuplaj a vasului wc in pardoseala, dar prin dimensiunile standard va poate oferi o imagine asupra locatiei exacte unde se va afla teava de scurgere.

2. Preferinte suplimentare – capacul de wc

Pe langa toate celelelalte aspecte trebuie luate in considerare si o serie de preferinte suplimentare pe care le puteti avea in functie de nevoi specifice. In ceea ce priveste capacul de wc, el trebuie in primul rand sa se potriveasca perfect vasului de toaleta pentru a nu se crapa ulterior in timpul folosirii. De asemenea, este indidicat sa stiti ca exista mai multe variante de capace, fiecare cu propriile avantaje.

ilustrație capacul de wc

Pe langa capacele de wc standard, exista si urmatoarele 2 optiuni suplimentare:

✓ Soft Close = un sistem cu ajutorul caruia capacul nu se va mai tranti niciodata. Este foarte util daca aveti copii, acest sistem ii fereste ca sa nu isi scape capacul peste degetele. Este foarte silentios, iar capacul se lasa cu o singura atingere.

✓ Sistem click-clackun sistem de prindere cu ajutorul caruia atat colacul, cat si capacul pot fi desprinse de vas cu doar un click. Este o optiune exceptionala pentru curatenie, va poate salva de mult efort, iar din punct de vedere igienic nu se compara curatenia cu cea facuta de jur impreujurul capacului.

Dacă renovezi și ai nevoie de idei, poți citi și articolele despre alegerea lavoarului și despre dușurile de tip walk-in.

5 thoughts on “Vasul de toaleta – Cum il alegem mono, duo, suspendat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *