Deși vara se apropie de final și sezonul de udat grădina se va termina curând, ne-am gândit să profităm din plin de finalul sezonului și să ne răcorim puțin vorbind despre furtunuri și despre udat grădina. Să începem cu formula corectă a pluralului și anume furtunuri, nu furtune, conform DEX-ului. Furtunul este ca un fel de șerpișor lungit prin iarba din grădină, iar rolul lui este să transporte în siguranță lichide. Dacă vorbim despre udat grădina, este vorba de apă, dar sunt cunoscute și alte utilizări curente, precum scoaterea motorinei din rezervor dacă

ai o mașină care funcționează pe benzină și ai fost cu gândul la vacanță când ai alimentat, sau pentru transferul produselor finite din damigene în sticle. Dar, una peste alta, furtunul sub forma lui utilizabilă în grădină este cel mai des folosit pentru udat. Gama listată pe magazinul nostru online este largă, în sensul că satisface nevoile curente ale oricărei curți și oricărui necesar de irigat. Toate furtunurile sunt confecționate din PVC, iar acesta se clasifică astfel:

✓ virgin cu inserție textilă

✓ natur 100%

✓ natur 100% cu inserție textilă

Gama natur este cea mai rezistentă, ele au și aplicații industriale – în construcții, producția alimentară, irigații agricole, etc. Aspectul cel mai important pentru un furtun de grădină este rezistența acestuia la acțiunile mediului: soare puternic, compresie, inflexiuni, etc. În momentul în care apa începe să curgă prin el, esențială de știut este presiunea maximă la care poate fi folosit, astfel încât să nu se provoace fisuri din cauza folosirii la debit prea mare.

Pentru a testa flexibilitatea și rezistența unui furtun (elemente foarte importante pentru uzul casnic), trebuie verificat randamentul lui la presiune mare, în timp ce se testează răspunsul lui la compresie și inflexiuni. Atunci când ai nevoie de un furtun pentru irigat grădina, nu trebuie să cunoști toate datele tehnice ale acestuia, sunt mult mai importante aspectele care privesc pompa de apă, debitul și în ce cantitate este sănătos pentru plantele tale să fie udate. De aceea, am decis, pentru siguranța tuturor și pentru simplitate să comercializăm exclusiv produse rezistente la intemperii, șocuri și razele soarelui.

Pentru cei mai curioși dintre voi, explicăm totuși și diferențele principale între gamele disponibile – economy, basic, yellow line, red line, cristal și tehnic:

✓ Materialul din care sunt făcute – PVC virgin cu inserție textilă sau PVC natur 100%.

✓ Pentru furtunurile din același material, diferențele apar la grosimea peretelui

✓ Și la presiunea maxima (bar) a apei la care pot face față, presiune care evident este în legătură directă cu grosimea peretelui

Furtunurile din PVC natur 100% cu sau fără inserție textilă, pot fi folosite și pentru zona industrială fiind mult mai rezistente decât celelalte – suportă până la 12 bar presiune. Pe scurt, ca sa nu dați banii pe un furtun pe care ulterior să îl lipiți cu scotch din loc in loc, țineți cont de aspectele de mai sus. Și rezumatul rezumatului, niciun furtun dintre cele de la noi de pe site, deși este rezistent la ultraviolete, nu poate fi folosit pentru transportul berii prin soare (reglementările astea, bate-le-ar vina 🙂 ). Însă a avea o grădină bine irigată este foarte important pentru modul în care ne simțim atunci când petrecem timp liber, stând liniștiți, profitând de aer curat. Despre toate acestea, am mai scris și în postul despre aer liber și despre importanța timpului alocat ție și familiei, despre grătare și relaxare.