Idei & Recomandări

Ce este un hidrofor?

Am avut foarte multi clienti care se intreaba Ce este un hidrofor si care sunt caracteristicile principale la care trebuie sa se uite atunci cand aleg un model. Ne-am gandit sa scriem o postare care sa explice cat mai bine despre ce este vorba. Precum si principalele informatii care va sunt necesare in alegerea unui hidrofor care sa corespunda nevoilor casei/gradinii.

Cea mai aproape de adevăr definiție este prima definiție din DEX. Un hidrofor este un aparat mecanic cu ajutorul căruia se poate ridica apa din conducte, până la o anumită înălțime, prin expansiunea aerului dintr-un rezervor în care se introduce apă cu o pompă. Deci mai departe vom porni de la ea.

Componentele unui hidrofor

Hidroforul este un aparat mecanic, un sistem, format dintr-o pompa (electropompa), vas de expansiune (vas de hidrofor, rezervor, butelie de hidrofor etc), racord antivibrant, presostat, manometru.

Inainte sa discutam despre caracteristicile principale ale unui hidrofor, ar trebui detaliate rolul sau rolurile fiecarei componente ale sistemului de hidrofor :

 1.       Pompa

In mod tehnic, se numeste electropompa, pentru ca este formata dintr-un motor electric (2 timpi in marea majoritate a cazurilor) si o pompa. Calitatile si materialele din care este facuta pompa sunt foarte diverse, de la plastic pana la inox sau chiar bronz (rotorul). In functie de locul de amplasare, de conditiile de lucru, de frecventa utilizarii, de necesarul de apa etc este recomandat un anumit tip de pompa. Inoxul este bineinteles mai scump decat plasticul, dar mai durabil. Pompa functioneaza pe curent electric (electropompa) monofazat sau trifazat si dezvolta puteri nominale de la sub 1 kw pana la…foarte mult!

 1.       Vasul de expansiune – vas de hidrofor, rezervor hidrofor, butelie

Am enumerat toate denumirile pe care le-am auzit pentru vasul de expansiune. Eu asa ii spun! Cea mai utilizata si frecventa dimensiune este varianta cu volum de 24l, dar in ultima vreme am sesizat o tendinta de schimbare cu vase de 50l. Pentru uz casnic, recomandarile suna cam asa : 1-2 persoane, uz normal, 24l, pentru 3-4 persoane uz normal + aspersoare 50l.

Care este rolul acestuia? In primul rand sa reduca consumul de curent electric al pompei prin micsorarea numarului de porniri-opriri al acesteia. In al 2-lea rand, are rolul de a proteja pompa de presiunile de tip „lovitura de berbec” care o pot afecta serios. „Lovitura de berbec” reprezinta o schimbare brusca a vitezei fluidului prin tevile sistemului, schimbare care poate afecta puternic o pompa.

Vezi detalii si preturi

NU va luati dupa culoarea unui vas de expansiune ci intrebati pur si simplu comerciantul : vasele de expansiune pot fi rosii, albastre, albe, verzi, poate si roz bonbon daca asa doreste producatorul. Culoarea nu are nicio relevanta, rosu nu este pentru apa calda, albastru apa rece si verde pentru udat gradina :).

 1.       Racordul antivibrant 

Este furtunul care face legatura intre pompa si vasul de expansiune. Si aici sunt tipuri diferite, dimensiuni diferite etc. Important este daca schimbati vasul vreodata sau schimbati racordul, produsele noi sa fie pe aceleasi dimensiuni (1 tol, 1 ½ toli etc).

 1.       Manometrul

Simplu : masoara si afiseaza presiunea apei in sistemul de alimentare. Presiunea apei este data bineinteles de pompa.

 1.       Presostatul

Presostatul are rolul de a porni si opri pompa in functie de presiunea apei din circuit. Presostatele sunt presetate din fabrica cu intervalul 1.5-2.5 bari (presiune minima-presiune maxima), dar pot fi setate si pe valori diferite.

OK, acum ca am detaliat piesele ce formeaza sistemul de hidrofor, sa incercam sa intelegem si cum functioneaza (detaliem pe setarea din fabrica a presostatului 1.5-2.5 bari).

Vezi detalii si preturi

Vrei sa te speli si dai drumul la apa! Apa incepe sa curga, presiunea din instalatie scade! Presostatul „observa” lucrul acesta si in momentul in care presiunea scade sub 1.5 bari va comanda pompei sa porneasca pana cand presiunea va ajunge la 2.5 bari dupa care ii va comanda sa se opreasca!

Cu cat vasul de expansiune este mai mare, cu atat acest ciclu de pornit-oprit va fi mai rar!

Practic un hidrofor reprezinta automatizarea unei pompe! O pompa de sine statatoare ar fi functionat de cand am fi bagat-o in priza pana cand am fi scos-o. Asa, in sistemul hidrofor, alimentarea devine automatizata!

Adâncimea maximă de aspirație

OK, apa incepe sa curga, dar de unde vine si unde se duce?

Nimic mai simplu! In mod natural, orice comerciant de pompe si hidrofoare trebuie sa mentioneze adancimea maxima de aspiratie si inaltimea maxima de refulare!

In momentul in care un put este sapat, beneficiarul va sti clar de la ce adancime poate sa traga apa. Acest aspect trebuie corelat cu adancimea maxima de aspiratie a hidroforului. Aici lucrurile se pot ramifica in urmatoarele situatii :

 1.       Pompa va fi normala cu aspiratie 7-9 m adancime
 2.       Pompa va fi cu ejector 15-20-25-30-40 m adancime
 3.       Pompa va fi submersibila si se va afla in imersie in put!

Înălțimea de refulare

Ce doream sa mentionez este ca apa circula pana la hidrofor printr-o teava! De principiu este vorba de o teava din PeHD (polietilena de inalta densitate), teava care se continua de la hidrofor pana la sistemul de tevi din casa. Aici apar ramificatii in functie de destinatia apei : PEX, cupru, PPR etc.

In functie de „destinatia” cea mai indepartata a apei, se va alege hidroforul cu inaltimea maxima de refulare potrivita. ATENTIE! 50m inaltime maxima de refulare nu inseamna pe orizontala tot 50m!

Vezi detalii si preturi

Alte detalii pe care trebuie sa le luati in considerare sunt :

 •         debitul maxim (litri/minut sau mc/h) – reiese din curba de debit daca nu este mentionat;
 •         debitul maxim la ce inaltime de refulare se gaseste – reiese din curba de debit daca nu este mentionat;
 •         debitul la inaltimea maxima de refulare – reiese din curba de debit daca nu este mentionat;
 •         consumul de curent (puterea nominala vs puterea consumata);
 •         amperajul;
 •         materialele din care sunt formate componentele pompei etc.

Acestea fiind spuse, va dorim alegere usoara si presiune constantă la apă!

Vezi un checklist cu mai multe lucruri pe care e bine să le pregătești pentru iarnă.

4 thoughts on “Ce este un hidrofor?

 1. Aprecieri laudative pt siteul dv. Hidrforul cu ejector, 15 m adanc, porneste si se opreste des cand e debit mic. Inteleg ca trebuie sa pompez aer pe un ventil. Ce presiune trebuie asigurata? Pot folosi pompa de masina?

  1. În situația aceasta ați putea încerca să măriți capacitatea vasului de expansiune pentru a evita această situație pe viitor. S-ar putea să nu vă ajute pomparea de aer pentru că hidroforul ar trebui să își facă singur aspirația.

  2. Am un puț la 200m de casa și cota minima a puțului este la 8m peste cota zero a casei. Am o teava de un țol de ppe care se alimentează cu apă prin principiu vidului. Cum pot mări presiunea având în vedere că la fântâna nu pot ajunge cu curent. Multumesc!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *