Cele 7 elemente de design interior
Designul interior este despre cum experimentăm spațiul. Este o parte importantă, esențială a vieții noastre și influențează modul în care trăim, lucrăm, ne jucăm sau ne vindecăm. Case confortabile, spații de lucru confortabile, zone publice frumoase – designul interior în acțiune!
Designul interior este important oricând te pregătești să amenajezi aspectul unui spațiu, și este bine de știut că trebuie apelat la specialiști în domeniu, arhitecți sau designeri, care pot lua deciziile cele mai bune din punct de vedere al materialelor, al detaliilor referitoare la așezarea corpurilor, îmbinarea lor, al alegerii paletelor de culori și a texturilor.
Spațiile configurate bine, ne fac să ne simțim în largul nostru, să ne integrăm rapid în decor fără să resimțim o disonanță între starea interioară și ambient. O casă primitoare este o casă unitară, în care este folosit un singur stil, sau cel mult 2 îmbinate perfect. Aglomerarea decorațiunilor, contrastele prea puternice, pot crea oboseală și pot să afecteze starea de spirit, dar și forța și puterea de lucru a celor care locuiesc acolo.
Pe de altă parte, este foarte importantă amprenta personală. Atunci când renovezi sau amenajezi o locuință, ea trebuie să reflecte personalitatea persoanei sau chiar a familiei care o locuiește. Culorile și aranjamentele trebuie să fie în acord cu stilul de viață și cu scopul camerei.
Există câteva stiluri de design interior pentru care merită să arunci un ochi înainte de a începe redecorarea: industrial, shabby chic, minimalist.
Ca orice artă, designul interior se bazează pe câteva elemente cheie, în jurul cărora construiește principii și idei. Iată în continuare cele 7 elemente ale designului:
Citește mai mult – Ideal Standard, design la superlativ
1. Spațiul
Spațiul este centrul, pornind de la acesta se conturează toate celelalte piese ale planului. Iar aici nu este vorba numai despre dimensiune, ci și despre utilități și forma acestuia. Un spațiu care are elemente de decor/mobilă, se numește spațiu pozitiv, iar cel gol este considerat negativ. pentru ambient plăcut, este necesară echilibrarea acestor 2 zone, formându-se fie un tipar după care se vor structura ariile cu mobilă, fie o concentrare în margini sau pe mijloc a elementelor pentru a oferi senzația de simetrie.
2. Liniile
Liniile dau naștere formelor și sunt responsabile de crearea și menținerea: armoniei, contrastului și unității(sunt 3 din cele 7 elemente ale design-ului). Ele definesc formele și reprezintă ghiduri vizuale pentru spațiul interior. Sunt catalogate astfel: orizontale, verticale și dinamice.
În timp ce liniile orizontale definesc structuri precum mese, scaune, paturi, cele verticale se regăsesc în: geamuri, uși, dulapuri sau servante nefixate în pereți. Liniile orizontale își aduc aportul în sentimentul de siguranță pe care îl inspiră ambientul, iar cele verticale vibrează libertate și expansiunea design-ului. Dinamicele sau liniile curbe sunt orientate către acțiune, oferă un aer dramatic și jucăuș și se pot utiliza pentru structuri precum scări. Pentru a crea un spațiu unitar și personalizat, un designer interior trebuie să știe cum să îmbine cele 3 tipuri de linii pentru a defini formele, un alt element important.
3.Formele
Formele înseamnă amprenta în spațiu (3D) a oricărui obiect. Se pot combina pentru obținerea lor mai multe elemente 2D (linii, curbe, perspective optice) și pot fi accentuate cu ajutorul altor elemente pecum textură, tipare și culori. O formă bine definită ancorează armonia spațiului, iar combinarea lor trebuie să echilibreze încăperea. Sunt 2 tipuri principale de forme: geometrice (făcute de om) și naturale (organice).
4.Lumina
Este un element dintre cele foarte evidente în ceea ce privește designul interior. Naturală sau artificială, fără ea, culorile, texturile, tiparele nu au nicio semnificație. Lumina setează starea de spirit și ambianța într-un spațiu de locuit și subliniază toate celelalte elemente ale contextului, inclusiv formele și liniile. Amplasarea bună a ușilor și a geamurilor ar trebui să se ocupe de lumina naturală. Ce artificială este împărțit în trei tipuri:
✓ Iluminat practic (precum veiozele de pe noptieră, lămpile de lângă masă, etc) – are un rol bine definit și o utilitate clară în locul de amplasare.
✓ Iluminatul de accentuare este folosit pentru punerea în evidență a anumitor piese de decor, precum opere de artă, structuri, sculpturi, etc.
✓ Iluminatul ambiental este folosit pentru întreaga încăpere, iar lumin folosită crează atmosfera camerei – poate fi caldă/rece, puternic/slab luminată, etc
5.Culorile
Nu au nevoie de nicio introducere specială. Ele stabilesc o conexiune estetică între obiecte și atmosfera generală a încăperii. Ele trebuie alese în funcție de personalitatea și ideile celui care va folosi spațiul. De exemplu, roșul este o alegere excepțională pentru dinning pentru că încurajează apetitul. Verdele este recomandat pentru dormitor pentru că inspiră sănătate și odihnă.
În alegerea acestora trebuie luate în calcul următoarele variabile: nuanță și intensitate, iar pentru a face combinații reușite este obligatoriu să se țină cont de toate variațiile. În principiu, culorile sunt de mai multe tipuri, în funcție de care se și realizează combinațiile: primare și secundare, și în subcategoriile: terțiare, complementare, analoage, monocromatice.
Află mai multe de la specialiștii Geberit – Geberit, design și inovație
6.Textura
Textura se regăsește în principiu pe suprafețe și determină cum o suprafață obișnuită arată și se simte. Textura adaugă adâncimi și puncte de interes într-un spațiu de locuit și definește cum se simte și consistența unei suprafețe. Textura este în principiu clasificată în două tipuri: vizuală (atunci când este doar vizibilă, nu și palpabilă) și efectivă (când se simte la fel de mult cum se vede).
Tot ce are legătură cu textile precum perne, așternuturi, pături, perdele, tapet, și cam orice are un finisaj sensibil la atingere face parte din jocul de texturi al casei. Rolul acestui element este de a evita monotonia, de a folosi și alte instrumente pe lângă culoare și forme pentru crearea unui ambient ieșit din comun.
7.Modelele (tipare)
Patterns – sunt acele elemente repetitive care se regăsesc în decorațiunile interioare. Fie că vorbim despre un model similar de corpuri de iluminat amplasate în mai multe colțuri ale unei încăperi, de modelul repretitiv al tapetului, de continuitatea texturii între canapea și fotolii, ne referim la tipare. Ele pot fi evidente, folosindu-se efectiv același model, sau subtile când repetiția este fie mai rară, fie se concentrează asupra unui element mai puțin evident, dar de efect.