10 Sfaturi pentru amenajarea unei băi mici
Baia este în continuare una dintre cele mai importante camere ale casei. Eficientizarea ei reprezintă în zilele noastre o necesitate. Majoritatea apartamentelor din blocuri vin la pachet cu băi mici și este păcat să nu ne bucurăm de fiecare clipă de relaxare.
Una dintre provocările care ne împing de la spate să renovăm mai repede și mai eficient este mărirea familiei. Fiecare nou membru vine cu o nevoi proprii. De exemplu, bebelușii au nevoie de o cădiță pentru baie și, în eventual, de o baterie cadă termostatată care să le ofere un confort suplimentar.
Dar pe măsură ce copiii cresc, ajung să aibă nevoie de spații de depozitare și de joacă. Eficientizarea este cuvântul cheie, iar o baie concepută cu obiecte ergonomice va putea să se adapteze oricăror schimbări care apar în viața ta.
Băile mici pot fi super frumoase. Însă asta nu le face nici mai mari, nici mai încăpătoare. Dar putem să folosim câteva trucuri ca să le facem să pară mai mari și mai încăpătoare. Iar primul truc, să îi spunem ideea bonus, este să nu încercăm să facem baia mai mare doar de dragul mărimii, ci în scopuri practice. Având la dispoziție un spațiu limitat, trebuie să îl folosim la capacitate maximă. Hai să vedem exact cum putem face asta.
De la rezervor incastrat la mobila
1. Când spațiul nu permite foarte multe manevre, este recomandat să optați pentru un rezervor incastrat pentru un vas wc suspendat. Acest lucru se poate face în două moduri: gândită soluția chiar de la construcție, se poate crea spațiu pentru el în perete. Fără să ocupe niciun centimetru suplimentar.
Însă, dacă este vorba despre un apartament sau o casă deja construite, se poate forma un mic perete fals care să cuprindă fix rezervorul. Ocupă mai puțin spațiu decât un rezervor exterior, iar peretele fals poate să se ridice doar până la un punct. Va forma astfel deasupra lui o mică policioară pentru depozitare, precum în imaginea de mai jos.
2. Toate elementele unei băi mici trebuie să se potrivească. Iar aici nu vorbim în mod particular despre obiectele sanitare, ci de gresie, faianță și tavan. Mergând pe nuanțe apropiate, nu vor fi foarte evidente colțurile încăperilor. Nu există niciun aspect practic în acest punct, însă este foarte important pentru a putea folosi la capacitate maximă cu punctul 3.
3. Totul merge pe verticală! Nu pe orizontală, nu radical din 3 la puterea a 5-a. Vertical. Cât de sus se poate. Polițe, dulapuri (mici și preferabil mai multe), suporturi pentru prosoape multi-etajate, cuiere, inel pentru prosopul de mâini și așa mai departe. Alternative de depozitare pe înălțime. Nu apelați la dulapuri pe podea, vor ocupa spațiul la nivelul podelei și vor ataca geometria camerei. Iar dacă ați optat pentru culori similare pentru toți pereții, acum aveți mână liberă să vă puneți imaginația la treaba! Puteți apela la mobilier suspendat pentru a câștiga acest spațiu pe pardoseală.
Puteți folosi oricâte contraste pentru tot ceea ce puneți mai sus de 1m înălțime pentru că acest lucru nu va face decât să crească perspectiva vizuală. Nu mai punem în calcul și marele avantaj că nu veți avea niciodată sticle, sticluțe, tuburi, suluri de hârtie igienică pe jos sau puse inestetic unde nu le-ar fi locul pentru că veți avea spații de depozitare suficiente.
4. Un truc care ajută atât în crearea spațiului, cât și din punct de vedere practic este foarte util în baie: folosirea unei oglinzi generoase! Baia fiind de dimensiuni restrânse nu veți putea pune două (câte una pentru fiecare, cel puțin la noi așa este necesarul dimineața), așa că este foarte fain să aveți una mare ca ziua să nu înceapă cu o discuție.
5. Pentru modelul de vas wc și bideu țineți cont de lungime. Chiar dacă va fi folosit un rezervor incastrat, tot va fi nevoie de economia spațiului din formă. Dacă sunt lungi și înguste vor ocupa din spațiul pe care îl doriți liber pe mijlocul băii. Însă dacă alegeți un model puțin mai lat și nu foarte lung, într-adevăr va ocupa mai mult spațiu pe perete, dar veți putea să folosiți cum doriți mijlocul băii.
Am scris mai multe despre informațiile de care aveți nevoie pentru a alege corect un vas de wc, dacă aveți un răgaz, vă sfătuiesc să îl citiți înainte de a face pasul.
Variante de duș sau cadă pentru o baie mică
6. O alegere excepțională pentru băi mici este cada asimetrică. Cel mai mare avantaj este că nu va ocupa un perete întreg și veți putea să o încadrați între peretele pe care veți pune vasul de wc și bideul și unde veți pune lavoarul. Deși mănâncă puțin din spațiul din mijloc pe care îl câștigăm la pasul 5, are avantajul că veți rămâne cu un colț gol suplimentar față de cada simetrică din perete în perete. Poate să fie așezată lângă un rezervor incastrat, astfel încât poți folosi polița creată pentru depozitare.
7. Cabina de duș fără cădiță este o alternativă modernă, excepțional de frumoasă și mai ales spațioasă. Folosind un sistem de scurgere cu rigole, în perioada în care nu este folosit dușul, poate fi tratată ca o parte integrată din baie. Acest tip de duș se numește duș walk in. Iată un exemplu în imaginea de mai jos:
8. Ne plac foarte mult și suntem super obișnuiți cu lavoarele pe piedestal sau semipiedestal. Însă varianta de lavoar pe blat, montat pe o poliță sau un corp de mobilier dedicat este mult mai practică și, sincer, mult mai frumoasă. Nu mai pui că nu vei mai pune niciodată pe marginea lavoarului dispersorul de săpun lichid pentru că vei avea un întreg spațiu de jur împrejur pentru asta! Și frumos și practic!
Aranjamente practice a unei băi mici – încălzire și acces
9. Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim și la variantele de încălzire a camerei. În timp ce un calorifer clasic va ocupa spațiu atât în lung și în lat, cât și ca adâncime, un radiator vertical va fi soluția perfectă pentru uscat prosoapele. Este compact și practic, este îngust și are un aer zvelt, nu încarcă deloc aerul. Nu mai pui că barele sunt special concepute pentru a primi călduros mai multe prosoape spre uscare?! Pe lângă economia de spațiu pregătită prin alegerea unui rezervor incastrat, trebuie să te asiguri că baia va fi practică.
10. Ușa de intrare în baie ar putea să se deschidă și spre exterior, nu numai spre interiorul băii. Acest punct funcționează dacă se face trecerea printr-un hol suficient de mare, din dormitorul unde este spațiu mai mare, sau orice altă cameră care dă în baie. Deși este o soluție pe care nu foarte mulți o consideră plauzibilă, însă am văzut-o pe viu în câteva băi mici și se are un extraordinar avantaj, atât practic, cât și vizual. Faptul că înainte să intri în baie trebuie să rămâi pe loc cât se deschide ușa dă un efect tare fain dacă sunt alese obiecte sanitare și mobilier de efect.
La final avem și un bonus pentru că odată ce începi nu te mai poți opri. Punctul 11 vine cu sugestia de a profita de lumina naturală oricât de mult se poate. Dacă aveți geamuri la dispoziție, folosiți-vă de ele! Nu le acopriți cu materiale închise la culoare, puneți o perdea opacă de culoare deschisă sau foarte deschisă. Avem, cum v-am obișnuit deja, un exemplu mai jos:
Ce este foarte important de reținut este că indiferent de mărimea băii, nu trebuie în mod obligatoriu să o facem să pară altfel, ci să o facem să se simtă altfel. Degeaba pare că este mai mare dacă nu avem unde să ne punem toate necesarele.