Idei & Recomandări

Tipuri de gresie si faianta

Am primit în ultima perioada multe intrebări în legatură cu modelele de gresie și faianță. Internetul este plin de informații, însă nu întotdeauna sunt de încredere, motiv pentru care vă propunem o centralizare a celor mai importante detalii pe care trebuie să le aveți în vedere când alegeți modelele de gresie si faianță pentru acasă. 🙂

Faianță = Pereți, plan vertical! Folosită exclusiv pentru pereți, nu poate fi montată pe pardoseală deoarece nu este construită să suporte greutăți suplimentare și trafic.

Gresie= Pardoseala, dar poate fi folosită și pentru pereți. Dacă design-ul vi se pare super, super interesant și credeți că s-ar potrivi și pentru lateralele încăperii, nu numai pentru podea, puteți să o montați și așa. Atenție însă, nu este recomandat să recurgeți la această variantă atunci când este vorba despre plăci mari.

Vezi detalii si preturi gresie cu finisaj lemn aici

Gresie și faianță Porțelanată sau glazurată?

Întâi de toate, trebuie să știm că diferența între cele două vine din procesul de fabricație. La începuturi, culoarea modelului de gresie și faianței era dată de culoarea/nuanța lutului din care erau făcute. Stratul de lut era așezat în cuptor la o temperatură înaltă și rezulta astfel o placă cu aspectul unui ulcior de lut cu ambele fețe poroase. La un moment dat a fost descoperită o nouă variantă de producție, prin care una dintre fețe era supusă la un al doilea proces de ardere la o temperatură chiar mai mare.

 

Vezi detalii si preturi modele gresie nuante gri aici

În urma acestui proces, rezultă o față mai netedă, lucioasă denumită generic glazură. Mergând mai departe prin ținerea un timp mai îndelungat placa la o temperatură foarte înaltă, vitrifierea se propagă în toată masa materialului. Poți găsi modele de gresie porțelanată care seamănă ca aspect cu marmura sau porțelanul.

Chiar și tehnologia de porțelanare s-a ramificat în timp, acum existând porțelanarea normală și cea în masă. Cea normală are o peliculă pe partea exterioară a plăcii de culoarea și textura dorită, în timp ce spatele arată diferit. Cea în masă contopește cele două părți, rezultând aceeași culoare și textură pe ambele fețe ale plăcii.

Când folosim gresia glazurată și când o folosim pe cea porțelanată?

În oricare dintre variante, ne dorim să arate bine, evident. Dar este necesar să fim atenți și la câteva alte aspecte precum: condiții meteo și trafic. Gresia poțelanată este mai rezistentă și recomandată pentru exterior și zonele din casă cu trafic și umezeală mari. Poate fi perfectă pentru treptele de intrare în casă, băi, bucătării, hol de intrare. La interior însă, indiferent de încăpere, și gresia glazurată se descurcă admirabil.

Din punct de vedere al aspectului, gresia porțelanată este de regulă mai lucioasă. Varianta glazurată are o tentă mată sau chiar mici neregularități grunjoase. La ambele, acest aspect face parte din farmec și trebuie luat în considerare atunci când este ales un model sau altul. Depinde foarte mult de gusturi și de viziunea pe care o avem asupra încăperii.

De exemplu:

  • Gresie glazurată, bej

 

Vezi detalii si preturi modele gresie glazurata aici
  • Gresie porțelanată, bej
Vezi detalii si preturi modele gresie portelanata aici

 

Ambele arată foarte bine în contextul  în care sunt așezate, depinde foarte mult de nevoile încăperii. Rezistența la șocuri și la umezeală/îngheț depinde și de fiecare model în parte și deși regula generală este că variantele de gresie porțelanată sunt mai rezistente, sunt multe situații în care un model glazurat este mai rezistent decât unul porțelanat. Aici este cel mai bine să vă consultați și cu persoana de la care urmați să achiziționați produsul. La Neakaisa, de exemplu, avem un coleg care le cunoaște ca pe propriul buzunar și poate să vă îndrume exact către ceea ce aveți nevoie.

Gresie rectificată, faianța rectificată

Ce înseamnă rectificarea unei plăci ceramice? În mod normal, spre margine, placa are un unghi curbat, formând exact pe colțul plăcii un unghi diferit de 90 de grade. De asemenea, diferă și grosimea plăcii de la exterior la interior în cazul plăcilor nerectificate.

Vezi detalii si preturi modele gresie si faianta hexagonala aici

Rectificarea gresiei a devenit necesară pentru că, prin ardere, dimensiunile plăcii se modifică, iar variațiile de calibru/mărime pot ajunge până la 1,5%. Diferența de mărime de la o placă la alta poate fi greu de mascat în cursul montajului. Nevoia de rectificare a fost resimțită mai ales la suprafețele foarte mari de acoperit cu gresie unde diferențele, deși foarte mici, se adună și pot să influențeze aspectul general al podelei.

Pentru rectificare, plăcile se fabrică inițial într-o dimensiune mai mare, iar apoi sunt tăiate la o dimensiune standard. Prin acest procedeu dispar diferențele de mărime și colțurile sunt într-un unghi perfect drept.

Multe voci spun că o variantă de montaj pentru gresia rectificată este prin alipirea plăcilor una de cealaltă.  La finalul zilei, nu este foarte recomandat. O soluție bună atât din punct de vedere estetic cât și practic este prin apropierea lor până la 1,5mm. În varianta gresiei nerectificate, era recomandat un rost de 5mm. Diferența este viziblă și are un impact pozitiv asupra design-ului.

Atunci când alegem între rectificat și nerectificat trebuie să luăm în calcul și viziunea generală pe care o avem asupra camerei. De exemplu, pentru un aspect mai natural, ar trebui optat pentru a doua variantă, deși, în funcție de modelul ales, rosturile micșorate au rolul de a oferi o cursivitate crescută a pardoselii.

Modele și finisaje de gresie și faianță

Dacă mergem pe o gresie cu model lemn, se recomandă rectificarea și optarea pentru o culoare a rosturilor în nuanță cu tonul lemnului. Pentru modelele inspirate de piatră, se poate opta pentru rosturi cu un ton mai închis/deschis decât nuanța plăcilor pentru crearea unui mic contrast.

 


Știm că gusturile nu se discută niciodată, însă este bine să cunoaștem și principalele detalii de fabricație atunci când alegem un model sau altul de gresie și faianță.

Vă recomandăm cele mai apreciate modele de gresie și faianță pe care le găsiți la un preț special pe Neakaisa.ro:

Pentru orice detalii suplimentare sau întrebări, vă așteptăm la secțiunea de Comentarii! 

2 thoughts on “Tipuri de gresie si faianta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *