Gresie și faianță pentru baie – cum alegi?
Având la dispoziție zeci, sute sau chiar mii de variante de plăci ceramice pentru baie, este foarte ușor să fii copleșit în momentul alegerii. Pe lângă clasica dilemă a culorii, se pune întrebarea modelului, nelămurirea finisajului și argumentul formei. Prins în atâtea incertitudini, cum alegi un model de gresie ceea ce ți se potrivește?
În zilele noastre, gresia și faianța sunt cele mai folosite materiale pentru acoperirea podelei și a pereților băii. Sunt foarte practice, ușor de întreținut și există o varietate extraordinară de modele și culori, astfel încât îți poți exprima cu ușurință stilul folosindu-le.
Gresie și faianță – 5 trucuri care te vor ajuta să alegi mai ușor
- Alege o zonă a băii pentru a o pune în evidență
Dacă ai cada lipită de unul sau mai mulți pereți, poți opta pentru o zonă de faianță care să o înconjoare. Nu trebuie să alegi neapărat un contrast puternic sau ceva care să iasă în evidență, poți să mergi pe un model diferit sau chiar numai pe dimensiuni diferite.
Ideea se potrivește mai ales celor care aleg culori neutre pentru baie, combinația devine din ce în ce mai greu de făcut cu cât culorile sunt mai aprinse.
De ce ai opta pentru o astfel de variantă?
– Este foarte ușor de pus în practică
– Încadrează foarte bine cada și oferă un sentiment de intimintate
– Poți să alegi o faianță rezistentă la apă cu care să înconjori suprafața care va putea fi supusă stropilor de apă
- Pune-ți imaginația la treabă…pe podea: gresie

Alegerea modelului de gresie tinde să fie neglijată în comparație cu faianța. Deși cea de-a doua tinde să iasă mult mai ușor în evidență, gresia este cea care dă în realitate tonul întregii atmosfere. Motiv pentru care gamele de gresie au devenit foarte dezvoltate și variate. De la pattern-uri care imită lemnul, până la cele inspirate din piatră, ai de unde alege. Asta dacă îți dorești podeaua să dea impresia că are o poveste lungă de spus. Dacă optezi pentru monocromie, poți alege o gresie netedă aranjată în model de șah: alb negru. Dacă te simți foarte creativ, există varianta cu mozaic pe care îl puteți folosi pentru a orna într-un pattern aleatoriu podeaua.
Pentru un aspect general armonios, asigură-te că faianța și gresia se cunosc și se înțeleg bine. Eventual poate să fi fost împreună în școala de generală, dacă cu chiar colegi de gamă de la același producător.
-
Dușul cu vino-ncoa
Pereții interiori ai dușului nu trebuie să se supună modelului întregii băi. Ba chiar ai putea opta pentru un pattern aparte pentru a oferi băii puțină personalitate în plus. Nu mai pui că dușul de la prima oră a dimineții trebuie să te trezească cumva, nu? În imaginea de mai jos cu siguranță vei încerca de fiecare dată să creezi mental o matrice conform căreia au fost instalate plăcile. Sau numai eu sunt ciudată în felul ăsta?
Poți diferenția respectiva zonă fie cu o culoare, fie cu finisajul plăcilor. Culorile deschide vor prinde bine întotdeauna, atâta timp cât nu se creează un contract prea puternic cu restul faianței și gresiei. Poți opta pentru albastru deschis, alb de contrast, nuanțe de crem sau, de ce nu, chiar negru sau maro.
4. Alege culoare care ți se potrivește
Când discuția ajunge la nuanțe, povestea tinde să se dilate. Nu există reguli general valabile după care să te ghidezi, nici vreo rețetă a succesului garantat. Am văzut combinații de culori la care nu m-aș fi gândit niciodată și arătau impecabil, precum și combinații clasice care nu au fost întocmai cele mai fericite. Depinde foarte mult și de cei care vor folosi baia. Dacă este baia copiilor, este indicat să fie folosite culori vesele care să îi entuziasmeze. Dacă este baia întregii familii, trebuie alese culori care să inspire spațiu, iar dacă este baia matrimonială, poți merge pe un clasic îndrăzneț, cu gresie tip lemn și chiar o combinație de gri cu alb pentru faianță, precum în imaginea de mai jos. Dar depinde de tine și de gusturile tale.

În concluzie, indiferent ce alegeri faci, nu uita că baia, la fel ca oricare altă camera a casei, trebuie să te reprezinte!