Idei & Recomandări

Cum ne pregatim de iarna? Checklist!

Nu mai este nicio surpriză că iarna se apropie. Toamna este încă frumoasă și blândă cu noi, dar asta nu înseamnă că următoarele luni ne vor feri de frig și de nămeți. Așadar, vă propunem o listă cu pregătiri de făcut pentru venirea iernii.

Fiecare zonă a locuinței trebuie tratată separat, iar lista de lucruri de făcut este diferită. Pentru a avea spor, este bine să ne facem liste separate pentru fiecare secțiune, astfel încât să lucrăm sistematic. După experiența anilor trecuți,noi am ajuns la concluzia că este cel mai sănătos să separăm interiorul de exterior. Sunt câteva motive principale pentru care facem acești pași:

 1. Iarna nu-i ca vara. Morala? Trebuie să ne organizăm astfel încât să putem profita de vremea bună (cât ține) pentru a face tot ce este de făcut afară, iar restul timpului să îl dedicăm activităților ferite de capriciile timpului.
 2. Vrem să știm câte zile/ore dedicăm fiecărei activități în parte. Pe lângă asta, dacă planificăm o zi de pregătit grădina, ar fi păcat să nu facem pauză pentru un grătar, nu?
 3. Sunt unele lucruri pe care nu le putem rezolva singuri. Dacă avem nevoie de ajutor, este bine să știm pe cine chemăm și cât timp va dura respectiva activitate.
 4. Dacă avem o listă bine pusă la punct, putem delega, nu? Cu cât mai repede terminăm, cu atât mai bine pentru toată lumea, deci fiecare membru al familiei se poate implica preluând o activitate.
 5. Lucrând cu checklist, avem toate șansele să nu ne amintim în mijlocul iernii că ar mai fi fost ceva de făcut.

 

Nu este ușor să te pregătești pentru iarnă. Este o vorbă din ce în ce mai folosită: winter is coming, și este indicat să o luăm din timp și să trecem direct la fapte. Vom împărți elementele de făcut după 2 criterii: locație și posibilitatea de a le face singuri sau nu. Avem deci activități de:

 • Grădină;
 • Zonele vecine grădinii.
 • Casă – interior;
 • Casă – exterior;

Ca să nu ne aglomerăm din prima orarul și pentru a putea încă să ne desfășurăm activitatea în aer liber, astăzi vom vorbi despre grădină. Lista cu pregătirile casei de iarnă vă așteaptă și ea cuminte, însă aveți în vedere că nimic nu se poate face într-o singură zi.

În ceea ce privește grădina, mare parte a problemelor sunt de organizare, însă sunt și elemente la care vă sfătuim să apelați la ajutor pentru rezolvare. Pe cele din urmă le puteți identifica datorită însemnului: SUP (sună un prieten):

 1. Curațarea grădinii. Frunzele sunt biodegradabile, fructele căzute la fel, însă ce se întâmplă dacă au căzut pe o pătură de gazon? Plus, până când nu începe viscolul sunt foarte inestetice. Pentru strângerea frunzelor vă recomandăm să folosiți un aspirator – suflantă pentru grădină ca să vă facă munca mai ușoară, în timp ce pentru fructele/legumele căzute înainte de datorie puteți folosi o mătură sau adunarea lor manuală.
 2. Tot la capitolul curățenie intră și pregătirea burlanelor pentru ploi. Dacă sunt înfundate, riscați să apară infiltrații în pereți, să se scurgă apă fix pe unde nu ar trebui, necazurile ajungând chiar până la degradarea streșinilor. Aveți aici nevoie de o scară și de o mătură/băț foarte lung pentru a aduna/împinge mizeria.  SUP – din cauza înălțimii pe care o presupune această activitate, este recomandat să fiți ajutat de încă o persoană pentru a evita riscurile pe care le presupune.
 3. Tăierea și îngrijirea pomilor și plantelor pentru sezonul răcoros. Trandafirii, de exemplu, trebuie scurtați pe cât posibil și mușuroiți, pomii trebuie aranjați și ei să reziste frigului, ghivecele cu flori perene se mută în casă sau într-un spațiu acoperit.
 4. Organizarea, strângerea și protejarea sculelor și uneltelor. Fie că sunteți împătimiți ai grădinăritului sau este doar o activitate de 1 weekend pe lună, cu siguranță aveți ceva ustensile strânse în jurul casei. Fie că vorbim despre cele electrice: mașina de tuns iarba, trimmer, coasă electrică, etc, fie că vorbim despre lopățele, șurubelnițe și altele, toate pot fi afectate de umezeală și frig. Profitați de o zi frumoasă pentru a le strânge și a le pune la adăpost până la primăvară.
 5. Verificarea porților. Ele pot fi afectate de foarte mulți factori, în majoritatea cazurilor de cei tomnatici. Este bine să nu vă prindă înghețul încercând să vă dați seama unde se blochează sistemul de deschidere.
 6. Acoperiți sau mutați mobilierul de grădină – și acesta poate fi afectat de vremea potrivnică. Nu uitați de aspersoare, furtunuri, pitici de iluminat, lămpi solare și alte elemente decorative!
 7. Puneți la îndemână uneltele de deszăpezit. Dacă în fiecare an spuneți că este prea multă zăpadă pentru lopețile clasice, puteți să vă pregătiți din timp profitând de ofertele la freze de zăpadă disponibile, astfel încât să nu vă mai poată lua iarna prin surprindere!
 8. Verificați iluminatul exterior: Schimbați becurile arse și pe cele care fac figuri. Cum noaptea este mult mai lungă iarna, este nevoie de surse de lumină viabile. Nu mai pui că este foarte complicat să schimbi un bec atunci când nu îți poți simți degetele de la mâini.
 9. Scurgerile: rigolele, gurile de canal – curățați-le gurile de acces pentr a evita o posibilă inundație. Din cauza frunzelor căzute, a unor pietricele și a muultor altor posibili factori perturbatori, scurgerile pot să fie greoaie și se pot înfunda la prima ploaie zdravănă. Nici nu vrem să știm ce se poate întâmpla când zăpada începe să se topească. De acees este bine să le pregătiți pentru ploaia care va veni
 10. Cu un picior în casă și unul afară stă curățarea coșurilor de fum. Pentru a da randament și pentru a nu expune încălzirea casei la riscuri, trebuie desfundate și aranjate pentru consum intens coșurile – atât cele pentru centrală, cât și pentru șemineu sau sobă. SUP – indicat ar fi să apelați la persoane specializate pentru astfel de activități.
 11. Pentru că vremea rea afectează orice îi stă în cale, este un moment potrivit pentru mici reparații. De exemplu gardul – mai ales cel din lemn sau fier – trebuie protejat cu ajutorul vopselurilor/lacurilor speciale.
 12. Revizii!!! Pentru a nu fi prinși nepregătiți când vă este lumea mai dragă, este bine să verificați funcționalitatea tuturor echipamentelor casei: hidrofor, pompa pentru apă, centrala termică și fosa septică. SUP – chiar dacă nu sesizați vreo neregulă, este mai bine să preveniți decât să vindecați. Omul pregătit la momentul potrivit poate să vă salveze de multă alergătură ulterioară.

Nu mai adăugăm un număr pentru că 13 se spune că este cu ghinion, dar în final că sfătuim să încheiați aceste activități cu un grătar în aer liber. După muncă și răsplată, cum se spune?

Acestea fiind spuse, așteptăm completări din partea voastră și povești despre pregătiri de iarnă cu care să ne încălzim când o veni gerul. Vă dorim mult spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *