6 provocări pentru amenajarea băilor mici și cum le poți rezolva
Dacă ești în impas cu amenajarea băilor mici, fie că este vorba despre baia de serviciu sau de baia principală, trebuie să folosești tot spațiul pe care îl ai la dispoziție. Cu cât este mai eficientă amenajarea, cu atât camera va fi mai ușor de folosit și mai practică. Iată câteva super idei care să te ajute să faci față provocărilor care pot să apară când renovezi o baie compactă.
Eliberarea spațiului pe podea
Provocare – te simți înghesuit într-o baie mică.
Soluție – Creează iluzia spațiului prin eliberarea spațiului de la sol. Alege un lavoar suspendat și un vas wc cu rezervor incastrat. Astfel, camera va părea mai aerisită și vei crea un spațiu versatil de depozitare. Pentru a obține un design inedit, folosește coșuri din materiale calde (răchită sau lemn) în care să depozitezi prosoape și soluții de curățare.
Zone incomode
Provocare – Dacă baia pe care dorești să o amenajezi este la mansardă, problema spațiului nu se referă doar la metri pătrați, ci și la înălțime.
Soluție – Folosește oportunitatea pentru a fi creativ! Construiește corpuri de mobilier care să se potrivească perfect spațiului, oricât de ciudat ar suna. În zona cu înălțimea cea mai mică plasează vasul wc pentru a lăsa cât mai mult spațiu pentru a beneficia de spațiul cel mai înalt pentru lavoar.

Spații de depozitare
Provocare – Ai reușit să faci dușul să încapă, vasul de toaletă și lavoarul par să intre la fix, dar ai rămas fără spații de depozitare.
Soluție – În loc să înghesui un dulap în zone foarte importante, concentrează-te pe zonele extra. Precum o serie de separeuri deasupra rezervorului incastrat care creează sertare suficiente pentru cosmetice și prosoape. Poți crea polițe înguste deasupra lavoarului cu același scop.

Folosește spațiul băilor mici și fii creativ!
Provocare – Nu poți construi sertare care să se potrivească sau pur și simplu ai nevoie de și mai mult spațiu.
Soluție – Gândește creativ! Pune-te în pielea unui invadator: ce spațiu este prea puțin folosit, unde ai putea să mai inserezi o mică poliță pentru depozitare? Poți alege să creezi o mică poliță deasupra blatului lavoarului sau să optezi pentru o nișă colțar.
Luminează cât mai mult camera!
Provocare – Baia este o cameră fără ferestre. Este întunecată și pare și mai mică decât este în realitate.
Soluție – Planifică iluminare! Deși băile clasice au de regulă o sursă precisă, un bec în mijlocul camerei și, eventual o aplică deasupra lavoarului, nu trebuie să te oprești aici. Iluminarea zonală este recomandată pentru că ajută la crearea și compartimentarea vizuală a spațiului. Cu cât sunt mai multe surse mici de lumină, cu atât spațiul va părea mai mare și mai aerisit.
PS: Folosește-te cât mai mult de oglinzi pentru a reflecta lumina în încăpere.
Grupează elementele băilor mici
Provocare – Pentru a utila cât mai bine o baie într-un spațiu restrâns, trebuie să folosești tot spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Soluție – Optează pentru un model de lavoar și unul de vas wc cât mai compacte. Folosește un rezervor incastrat pentru vasul de toaletă și creează deasupra lui un spațiu de depozitare. Pentru un rezultat perfect, toate elementele trebuie să fie cât mai compacte.
Pentru mai multă inspirație, citește mai multe despre amenajarea băilor mici și top 10 trenduri din 2017 în amenajarea băilor.