Idei & Recomandări

7 pasi pentru o renovarea băii cu succes

Ești gata să începi cu renovarea băii? Creează un ambient, conturează un buget, alege un stil și materiale, angajează profesioniștii potriviți!
Așa cum probabil deja știi, ai câteva lucruri de făcut. Chiar și cu ajutorul unui designer de interior și a unui instalator profesionist care vor avea grijă de construcție și instalare, este și o parte de muncă mentală care inevitabil cade în sarcina ta, viitorul bucuros posesor al unei băi moderne. De la alegerea gamei de obiecte sanitare, până la culori și contraste, responsabilitatea îți aparține.
Deci va fi la latitudinea ta cum vei aranja lucrurile în baie, ce buget va fi disponibil, cum va arăta la final și ce funcționalități va avea. Acest ghid pas cu pas te va ajuta să navighezi mai ușor prin întreg procesul de planificare a fazelor proiectului. Ce este foarte important este să rămâi concentrat pe rezultat și să cauți ajutor și sfaturi de la cei care au trecut deja prin acest proces. Și mai presus de orice, planifică în detaliu.
3 GROHE Cube Ceramics pentru renovarea băii

Pasul 1 –  Ce vrei să obții din renovarea băii?

Pare o întrebare simplă cu un răspuns facil – Îmi doresc o baie nouă. Dar atunci când începi un întreg proces de renovare care îți va consuma timp și finanțe, vei vrea să ai un rezultat pe măsură. Înainte să faci orice, gândește-te cum ar arăta baia ideală. Nu lua în calcul constrângerile de spațiu, de buget, doar imaginează-ți cum ar trebui să arate și să funcționeze. Cine va folosi baia? Este baia matrimonială? O baie de serviciu? Baia copiilor? Cât de des la fi folosită și ce facilități ar fi necesare?
Alte întrebări pe care ar trebui să ți le pui:
 • Câți oameni o vor folosi?
 • Cât timp petreci în baie la momente diferite ale zilei (dimineață, după-amiază, seară)
 • Care este rutina ta – cum te limitează spațiul/amenajarea actuală și cum ar putea fi totul mai simplu într-o baie nouă?
 • Este o casă în care plănuiești să stai până la adânci bătrâneți?
 • Ușor de curățat este un atribut cheie?
 • Ce este mai important pentru tine? Spațiul de depozitare, relaxarea, culorile?
 • Vrei să modifici baia pentru a pregăti casa de vânzare?
 • Baia ta ideală conține utilități de tipul – radiatoare verticale, coloană de duș, televizor?
Toate aceste întrebări te vor ajuta să iei mai ușor deciziile.
cada freestanding ideal standard tonic ii ambient pentru renovarea băii

De ce vrei să te ocupi de renovarea băii?

Sunt în principiu 3 motive principale pentru care oamenii aleg să își renoveze baia (pentru unii este chiar o combinație între aceste 3 motivații.
Un nou look. Dacă ești mulțumit de cum arată baia în momentul de față, dar simți că are nevoie de o schimbare, atunci atenția ta ar trebui să fie acordată materialelor și, eventual, schimbării țevilor și a gamei de mobilier baie.
Creșterea valorii de vânzare. Dacă renovezi baia pentru a crește valoarea casei pentru o eventuală vânzare, este recomandat să te întrebi înainte de toate ce își pot dori clienții tăi. Deși poate fi foarte greu să anticipezi ce și-ar putea dori potențialii cumpărători, poți face un mic research cu privire la trendurile actuale.
O funcționalitate mai bună și mai mult spațiu de depozitare. Poate ai urât întotdeauna cum se lovește ușa deschisă de dulapul lavoarului, sau te-ai săturat de teancurile de hârtie igienică care stau aruncate peste tot. Poate nu folosești cada freestanding decât pentru dușuri rapide și îți dorești de mult timp un duș mai mare. Pentru aceste tipuri de modificări este nevoie de o planificare anticipată destul de minuțioasă.
ideal standard oglinda led median ambient

Pasul 2 – cercetare și buget

Înainte să cauți produse/materiale, este cel mai bine să ai un buget prestabilit. Cât ești dispus să investești. Cel mai probabil ți-ai format o idee legată de cât îți permiți să aloci acestui proiect, așa că primul lucru de făcut este să înțelegi cam cât va costa renovarea băii. În medie, pentru o baie matrimonială, o renovare, cu materiale de calitate, ar costa între 3-7 mii de euro. Depinde foarte mult de materialele alese, de promoțiile pe care le poți găsi și ce tehnologii vrei să folosești.

Pasul 3 – adună poze cu băi care îți plac

Poți crea un board pe Pinterest, un Notebook în Evernote sau poți decupa poze din reviste. La finalul zilei nici nu contează, important este să aduni cât mai multe poze cu elemente care îți plac. Vei crea o colecție din care îți vei putea da seama ce stil de atrage cel mai mult.
Nu uita că la acest pas ar trebui să răspunzi și la alte câteva întrebări importante de la dilema ai nevoie de prize în baie și câte, la cum îți dorești să fie depozitarea și de cât spațiu ai nevoie sau cum vrei să fie așezată hârtia igienică față de vasul de toaletă. Nu trebuie să lași răspunsurile la voia întâmplării.

Pasul 4 – alege materiale, texturi și culori

Datorită colecției de poze, ai acum o viziune asupra modului în care îți dorești să arate baia. Acum este timpul să cauți și să alegi materialele propriu-zise. De exemplu, marmura arată minunat, dar este greu de întreținut. Poate îți dorești o variantă mai simplu de curățat. Poate nu ai știut că lemnul este o alternativă viabilă pentru baie sau nu cunoșteai toate variantele de placare cu piatră.
Pare a fi un pas foarte lung, însă trebuie alese pe rând fiecare dintre următoarele:
 • Culoare
 • Dulapul sau blatul pentru lavoar
 • Pardoseală – gresie, parchet, piatră
 • Corpuri de iluminat
 • Oglinzi
 • Cabina de duș
 • Lavoarul
 • Spații de depozitare
 • Plăci ceramice
 • Vasul de toaletă
Recomandarea este să te interesezi de fiecare element în parte, pentru că fiecare are o infinitate de posibilități. De la forme, materiale, texturi, până la tehnologii și posibilități diverse de instalare. Poți găsi mai multe idei de renovare interesante în articolul nostru.
mood board baie2

Pasul 5 – găsește specialiști pentru renovarea băii

Cel mai bine este să mergi pe recomandări. Cel mai probabil un prieten, un membru al familiei, sau un vecin a renovat recent. Poți să ceri sfaturi și recomandări. Dacă nu găsești pe nimeni așa, poți apela și la internet (în zilele noastre sunt puține lucruri pe care să nu le poți găsi online) Verifică portofoliul și caută recomandări, sunt disponibile o multitudine de platforme care îți pun la dispoziție feedback-ul altor clienți.
Cere calcule estimative și fii pregătit ca prețul final să varieze cu 10% (aproape mereu în plus) ca să nu fii luat prin surprindere sau prins pe picior greșit. Apoi poți începe să achiziționezi toate materialele necesare.
Recomandat este să alegi 1-2 furnizori de la care să comanzi mai multe produse, astfel ai posibilitatea să primești un discount pentru obiectele sanitare, bateriile sau chiar plăcile de gresie și faianță. Poți apoi să creezi un grafic conform căruia produsele să îți fie livrate la timp pentru fiecare etapă a renovării.

Pasul 6 – Înarmează-te cu răbdare și cu spor

Procesul propriu-zis de renovare poate dura mult. O să obosești, o să te saturi, poate o să ajungi chiar să îți dorești să nu te fi apucat deloc. Dar rezultatul final va merita efortul. Gândește-te că vei obține timp pentru tine într-un mediu plăcut, organizat exact așa cum ți-ai dorit. Pentru ca perioada să nu fie atât de grea, răspunde de la început la câteva întrebări:
 • Ești pregătit pentru proiect și pentru dezordine?
 • Cine se va ocupa de supravegherea lucrării? Poți fi acolo când este nevoie de tine?
 • Îți va afecta programul de lucru?
 • Unde vei face duș pe perioada renovării?
 • Te poate ajuta un prieten sau un membru al familiei dacă este nevoie?

b_CONNECT-AIR-Bathroom-furniture-set-Ideal-Standard-Italia-245735-rel2e5bf3e7

Pasul 7 – Decorează

În acest punct deja ți-ai recuperat baia, poți face duș la tine acasă! Felicitări pentru noua ta baie, să o folosești cu bucurie! Acum nu mai trebuie decât să o completezi cu accesoriile tale preferate – prosoape, savonieră, suport periuță de dinți, covorașe. Toate alese cât să îți completeze stilul și să îți bucure diminețile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *