lavoar-pe-blat-rune-arena-37-cm
Design interior, Idei & Recomandări

Accente cromatice – lavoare și baterii colorate

Amenajarea unei băi nu este întotdeauna o problemă alb/negru sau chiar gri. Și pentru că tot ce a fost vechi, azi devine nou, în trend au reintrat culorile și asta se reflectă în zeci de modele de lavoare colorate. Iar acum este mult mai ușor să fii curajos cu decorul.

Marea majoritate a obiectelor sanitare din ceramică sunt concepute cu o singură nuanță – alb. Apărând ulterior și variantele de ceramică neagră, o variantă care a prins repede, cumva toată lumea aștepta ceva diferit, un aer proaspăt pentru o amenajare deosebită. Dar amenajările monocrom sau combinația alb negru nu sunt pe gustul tuturor și parcă uneori merge o pată de culoare. Astfel, în 2020 unul dintre principalele trenduri constă în obiectele sanitare colorate. Cu cât mai surprinzătoare culoarea, cu atât mai bine.

Dar cum alegi? Ce nuanțe se potrivesc în ce context și cum putem să amenajăm cu succes o cameră mică, de multe ori fără lumină naturală unde suntem tentați să adăugăm toaaaate elementele acelea super drăguțe pe care le-ai salvat în boardul de Pinterest. Hai să trecem prin câteva dintre variantele ponderate prin care poți amenaja o baie cu o pată de culoare surprinzătoare.

Cum alegem culoarea de contrast?

Inserarea culorilor într-o baie cu o paletă neutră ține foarte mult de echilibru și utilizarea corectă a spațiului și a posibilităților estetice. Uneori, prea puțină culoare tinde să treacă neobservată, iar în alte cazuri, prea multă culoare încarcă excesiv ambientul și are un efect opus noțiunii de design modern și relaxare.

Afișarea unei proporții ponderate de culori și non-culori este secretul unui ambient reușit. Accentele sunt cel mai simplu mod prin care putem transforma o baie monotonă într-un adevărat centru de relaxare. Pentru a avea efectul dorit, asigură-te că folosești culoare în mod repetat, fără să exagerezi. De exemplu, dacă optezi pentru baterii colorate, alege un set complet în aceeași nuanță.

Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de persoana sau persoanele care vor folosi baia și de preferințele lor cromatice. Paleta de culori va fi diferită dacă baia este folosită de un adolescent sau de către părinții lui.

  1. Accente prin vopsea sau faianță

Față de ce zice vorba din bătrâni, ideea unui perete vopsit, este foarte bună. Este simplu de implementat și creează un contrast excepțional într-o baie fără alte accente. Dacă optezi pentru varianta aceasta, recomandarea noastră este să completezi decorul doar cu câteva accesorii în nuanța peretelui, să nu încerci să aduci prea multe culori într-un spațiu restrâns precum baia. Ar putea să se aglomereze vizual și să nu obții efectul vesel pe care ți-l dorești.

Nuanțele pot fi dintre cele mai variate, de la pasteluri până la nuanțe de contrast puternice. Importantă este ponderea lor, dacă este o culoare aprinsă, limitează zona de expunere. Dacă alegi o nuanță pastelată, poți să te extinzi cu ea pe o suprafață mai mare, atâta timp cât se încadrează organic în restul amenajării.

  1. Obiecte sanitare colorate

Pentru un aspect inedit al băii, poți opta pentru obiecte sanitare colorate. Poți alege să iei atât vasul wc, cât și lavoarul în aceeași nuanță (cea mai des întâlnită este negru), sau poți alege doar lavoarul colorat.

Varianta cu ambele obiecte sanitare colorate se recomandă pentru băile cu dimensiuni mai mari deoarece tind să încarce vizual ambientul. Pentru băile care au spații medii sau mici, se recomandă un lavoar colorat. Pentru a crea o zonă deosebită, poți opta și pentru baterii colorate.

De exemplu, poți combina ca în imaginea de mai jos un lavoar gri mat cu o baterie rose gold. Important este să păstrezi o pondere corectă și să le armonizezi cu restul nuanțelor din baie.

Sunt zeci de modele de lavoare colorate disponibile. De la auriu/argintiu, până la nuanțe de gri, verde, bej sau roz. Limita este doar imaginația.

lavoar-pe-blat-rune-arena-37-cm
În imagine lavoar gri Rea Arena și baterie rosegold Rea Lungo
  1. Baterii colorate

Combină-le cu imaginație. Alege o nuanță de baterii care să se potrivească cu decorul general al băii. Un trend care prinde din ce în ce mai mult avânt aduce în atenție bateriile negre. Sunt extrem de adaptabile, se încadrează perfect atât în băile amenajate în nuanțe clasice, cât și în cele unde se lucrează cu accente cromatice.

În acest caz, varietatea alegerilor nu se oprește aici, va trebui să arunci un ochi și peste ventilele de culori diferite. Le poți combina cu ventile de aceeași culoare, sau cu ventile în nuanțe complementare. Bateriile colorate sunt din ce în ce mai populare și sunt o schimbare bine-venită a clasicului crom. Pentru și mai multă inspirație vezi toată gama de baterii colorate.

  1. Util si colorat

Accesoriile sunt în primul rând funcționale. Fie că vorbim despre suportul de hârtie igienică sau de cârligul pentru prosop, toate au un rol practic. Însă, odată cu creșterea interesului față de amenajarea băii, au căpătat și o valență estetică.

Accesoriile pentru baie sunt disponibile într-o varietate mare de culori și forme. Alese cu grijă, ele pot fi exact accentul ponderat care lipsea din baia ta.

  1. Accente colorate

Poate cea mai simplu de implementat idee – elemente de decor colorate. Prosoape, un tablou, lumânări parfumate, un ghiveci cu plante. Cam orice idee ai, poate fi pusă în practică. Marele avantaj al acestei variante este că elementele acestea de decor se pot schimba de la o zi la alta. Important este să le alegi în complementaritate cu restul băii. Ele nu înlocuiesc obiectele sanitare sau bateriile colorate, dar pot completa foarte bine atât un decor în nuanțe închise prin inserarea unei palete vesele, fie o baie în culori clasice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.