cada pa colt baie mare
Idei & Recomandări

Amenajare baie cu cadă pe colț: Avantaje și dezavantaje

Amenajarea băii presupune un plan cât mai bine stabilit. De la paleta cromatică, la materialele pentru finisaje, toate aceste detalii vor influența atât estetica spațiului, cât și funcționalitatea. În mod special, dacă ai o baie îngustă sau de dimensiuni reduse, trebuie să găsești soluții creative și practice. Nu te descuraja și nu renunța la dorința de a instala o cadă, deoarece ai la dispoziție una dintre cele mai bune soluții: cada pe colț.

Indiferent că locuiești la apartament sau la casă, baia devine un punct central, deoarece îndeplinește un rol de „lucru”, cât și unul de relaxare. Ideea de wellness poate fi aplicată întregii locuințe, dar baia este locul pe care îl vei trata ca pe o vizită la spa.

Pentru a veni în ajutorul tău ți-am pregătit un ghid despre amenajarea băii cu cadă pe colț, cu focus pe avantajele și dezavantajele acestei abordări. Află mai multe în rândurile următoare:

  • Ce este o cadă pe colț?
  • Avantajele amenajării unei băi cu cada pe colț
  • Dezavantajele amenajării unei băi cu cada pe colț
  • Tipuri de căzi pe colț
  • Cum alegi cada pe colț
  • Baia cu cadă pe colț: Idei de amenajare

Ce este o cadă pe colț?

Cada pe colț este o opțiune din ce în ce mai căutată de cei care vor să-și amenajeze sau să-și renoveze baia. Datorită formei asimetrice, aceasta se potrivește pentru a fi instalată într-un colț al băii, ocupând astfel cât mai puțin spațiu.

Aceasta are, de regulă, 2 laturi care se lipesc de cei doi pereți care formează colțul camerei de baie, iar partea care este la vedere poate fi curbată sau poate avea linii drepte cu unghiul opus celui unde sunt pereții mai mare de 90 de grade, creând astfel un spațiu mai mare de stat în partea capului persoanei care o folosește. Ambele modele sunt destul de des întâlnite în camerele de baie și se aleg în funcție de ambient și de restul obiectelor sanitare, în funcție de liniile acestora, dacă sunt curbe sau drepte.

Cada pe colț poate fi montată și încastrată în zidărie și placată cu faianță, fără a mai folosi măștile frontale, această lucrare trebuie să fie proiectată și executată de persoane cu experiență pentru a obține un efect de wow garantat. Acest model de cadă este mult mai spațioasă decât cea clasică rectangulară, având mai mare una dintre lățimile care se lipește de perete, iar acest lucru le face confortabile și potrivite pentru fiecare membru al familiei.

Cada pe colț poate fi aleasă și în cazul băilor de la mansardă, unde forma tavanului nu îți permite să instalezi o cabină de duș. De asemenea, în băile de dimensiuni generoase, amenajarea cu cadă pe colț îți oferă posibilitatea să instalezi și o cabină de duș lângă aceasta, cu ambele elemente în colțuri. În acest fel te poți bucura de o baie care nu-ți impune limite și nu te obligă să faci compromisuri.

Momentan există o oferă variată de modele pe piață, iar formele neregulate te ajută să le incluzi în funcție de limitările pe care ți le aduce spațiul.

Avantajele amenajării unei băi cu cada pe colț

Când lucrurile par mai complicate decât te așteptai, trebuie să intervii cu idei creative și soluții smart. În special în ceea ce privește folosirea funcțională a spațiului și economisirea acestuia, ai nevoie de elemente care te ajută să fii eficient. Iată care sunt avantajele principale ale amenajării unei băi cu cada pe colț:

Economisirea spațiului

Cel mai important avantaj al căzilor pe colț este oportunitatea pe care ți-o oferă pentru economisirea spațiului. In special în cadrul amenajării unei bai înguste, o cadă obișnuită îți va ocupa o suprafață mai mare pe latura lungă a căzii, în vreme ce cu ajutorul unei căzi pe colț vei putea obține un spațiu suplimentar pe pardoseală spre zona îngustă a laturii scurte. 

De asemenea, decorul băii tale va avea un aspect mai aerisit și liber, îți va oferi mai multă libertate de mișcare și posibilitate de a te bucura de confort sporit. Mai mult decât atât, trebuie să știi că nu doar în băile mici poți alege opțiuni care avantajează spațiul. Designul practic și funcțional câștigă teren în ceea ce privește amenajările, așa că folosește soluții care economisesc spațiul chiar dacă baia ta este de dimensiuni mai mari.

Dacă îți dorești un element de relaxare, precum cada, cât și unul funcțional precum dușul, poți să le ai pe toate cu ajutorul căzii pe colț. Aceasta îți va oferi libertatea de a instala ambele elemente fără a aglomera încăperea.

cada semirotunda pe colt

Decor original

Un alt avantaj demn de notat al căzilor pe colț este efectul estetic pe care acestea îl oferă băii. Datorită formelor deosebite în care se găsesc, poți crea o amenajare care îți amintește de băile din reviste.

Spre exemplu, căzile pe colț pot fi instalate cu panouri sau încastrate. Într-adevăr, încastrarea căzii într-o structură zidită din gresie sau faianță va ocupa mai mult spațiu, dar efectul decorativ va fi unul special. De asemenea, există și alte avantaje ale acestei alegeri, precum stabilitatea, igiena și rezistența.

Confort și stare de bine

Mai mult decât orice, baia este o zonă în care te relaxezi. Fie că te ocupi de amenajarea unei băi mici sau cauți idei de băi moderne pentru a o renova pe cea veche, pune cât mai mult accent pe confort. Nimic nu se compară cu o baie caldă la finalul programului de muncă, iar cada pe colț îți oferă mai multe avantaje la acest capitol. 

cada pa colt baie mansarda

Adâncimea acestora este standard dar au un volum generos care te îmbie la relaxare, iar forma poate fi aleasă în funcție de designul băii tale.. De asemenea, poate cel mai mare avantaj îl reprezintă posibilitatea de a instala un sistem de hidromasaj. Astfel ai nevoie doar de câteva accesorii esențiale pentru a-ți transforma baia într-un centru spa mereu la dispoziția ta.

Mai mult spațiu de depozitare

Amenajarea unei băi mici cu cadă pe colț aduce un alt beneficiu important de notat, și anume posibilitatea de a depozita pe marginile acesteia produsele pentru igiena zilnică. Șampoanele, gelurile de duș, cât și cremele hidratante, pot fi așezate la îndemână, pe marginile mai late  ale căzii sau chiar destul de generoase în cazul celor prevăzute cu loc de șezut în colțul dinspre perete.

Acest lucru este avantajos dacă nu vrei să instalezi rafturi speciale sau accesorii care se fixează prin găurirea suprafeței placate cu faianță.

Ține cont de toate aceste aspecte în procesul de amenajare a băii tale moderne, pentru a putea lua decizii cât mai bune și eficiente.

Dezavantajele amenajării unei băi cu cada pe colț

Există și o serie de dezavantaje pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a achiziționa o cadă pe colț. Iată care sunt câteva dintre acestea:

Limitarea poziționării

Forma căzii pe colț te obligă să o instalezi în funcție de orientarea acesteia și nu îți oferă prea multă libertate în ceea ce privește creativitatea. Până la urmă, cada pe colț este o soluție potrivită pentru cei care au o imagine cât mai clară despre planul băii care urmează a fi amenajată. De aceea, acordă o atenție sporită planului de amenajare și alege cada potrivită de la început.

Însă ține minte că ai la dispoziție o diversitate de forme și posibilități precum înzidirea căzii. În acest fel, dacă spațiul este mai generos, cada poate fi instalată chiar și în mijlocul unui perete din baie. 

Acces dificil

Din cauza poziționării căzii, dar și a formei, în special în cazul celor cu latura exterioară rotundă, accesul poate fi mai dificil decât într-o cadă obișnuită.

amenajare baie

Tipuri de căzi pe colț

Pentru a face procesul de căutare mai ușor, îți prezentăm câteva modele de căzi pe colț, deosebite prin forma și modul de instalare:

Cadă pe colț asimetrică

cada pe colt besco rima

Cada asimetrică Besco Rima 160×100

Cadă pe colț cu sistem de scurgere în mijloc

cada besco infinity

Cada asimetrică Besco Infinity 160×100

Cadă pe colț cu montaj pe stânga

cada pe colt besco cornea

Cadra asimetrică Besco Cornea 140×80

Cadă pe colț cu montaj pe dreapta

cada besco praktika

Cada asimetrică Besco Praktika

Cum alegi cada pe colț

O amenajare potrivită are nevoie de un plan bine pus la punct, iar criteriile după care alegi cada pe colț te vor ajuta să stabilești care este cea mai potrivită alegere. Iată care sunt acestea:

Materialul

Materialul din care este fabricată cada este important atât din punct de vedere al rezistenței, cât și al confortului pe care ți-l oferă. Iată care sunt materialele din care sunt fabricate căzile de obicei:

  • Acril (rezistent, ușor de curățat, păstrează temperatura constantă mai mult timp);
  • Fibra de sticlă (preț avantajos, rezistență redusă în timp);
  • Compozit (amestecuri de marmură, praf de piatră sau carbon; un preț mai ridicat, rezistență crescută, un aspect deosebit, dar sunt mai rar folosite la căzile pe colț)
  • Fontă/ oțel (cu exterior din porțelan, material foarte greu, dar rezistent);

Forma

Forma căzii pe colț variază de la cele rotunde robuste, la cele asimetrice similare cu cele dreptunghiulare. De asemenea, există forme care se potrivesc în jurul unui corp de mobilier suspendat, deoarece au marginea aproape decupată după colțul acestuia. Un exemplu bun este Cada asimetrica Belform Noa.

Dimensiunile

Amenajarea unei băi cu cadă implică luarea măsurătorilor fixe înainte de a hotărî care este cea mai potrivită opțiune, în special dacă amenajezi o baie mică. Căzile pe colț dimensiuni reduse au o lungime de aproximativ 120 de centimetri, în vreme ce modelele mai mari ajung la o lungime de 180 de centimetri. Ține cont și de lățime, în special dacă optezi pentru o cadă cu latura rotundă.

Baie cu cadă pe colț: Idei de amenajare

Cada pe colț se potrivește în amenajările moderne, în care ideile de funcționalitate și confort sunt cele mai importante. De asemenea, căzile pe colț zidite în faianță sau gresie oferă un aer elegant băii și o aduc la limita dintre clasic și contemporan. Iată câteva idei:

Baie modernă mică, dar bine organizată

Cada ajută la economisirea spațiului pentru a include toate elementele specifice unei băi. Aceasta oferă astfel posibilitatea de relaxare într-o cadă de dimensiuni mari, cât și includerea soluțiilor de depozitare și a mobilierului.

cada pe colt baie mica

Cada pe colț în baie de dimensiuni mari și cabină de duș

Amenajarea unei băi cu detalii clasice implică și nevoia de spațiu, altfel riști să creezi o atmosferă înghesuită. Optează pentru accesorii deosebite, precum baterii în nuanțe de bronz sau auriu pentru un astfel de decor.

amenajare baie mare
Bathroom Art Deco style. 3d render

Baie de dimensiuni reduse, cu cadă pe colț încastrată

Chiar și în baia mică este posibil să creezi o estetică specială, cu ajutorul înzidirii căzii și apoi prin placarea cu gresie sau faianță. Alege această opțiune dacă vrei să aduci ceva în plus încăperii și pentru a profita de rezistența în timp față de o mască atașată căzii la partea frontală.

Cadă pe colț, la geamuri

Ce poate fi mai plăcut decât razele soarelui care pătrund pe geam la apus, în timp ce te bucuri de o baie relaxantă? Ei bine, dacă ai geamuri mari la baie, profită de acest lucru și optează pentru o cadă pe colț. În acest fel îți poți amenaja baia cu principiile feng-shui în gând.

Pentru mai multă inspirație, citește și articolul nostru despre amenajarea unei băi în două culori.

Pe cât de importantă este cada aleasă, pe atât de mult accent trebuie să pui în alegerea detaliilor. Decide dacă vrei să instalezi și un duș, alege bateriile potrivite tipului de cadă, dar și stilului de design și fă din baia ta locul perfect pentru relaxare.

De asemenea alege materiale rezistente, pentru a nu fi obligat să faci modificări în amenajarea băii la scurt timp după renovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *