Amenajare baie fără faianță: opțiuni și idei
Cuprins
Fie că îți dorești să renovezi o baie mai veche sau tocmai te-ai mutat într-o nouă locuință, amenajarea fără faianță este o soluție modernă, prin care poți să creezi un decor deosebit. De asemenea, poți economisi bani și timp când alegi această opțiune, în special dacă preferi să lași pereții vopsiți. Indiferent de dimensiunile spațiului este posibil să încorporezi elemente originale, materiale rezistente și care protejează pereții de umezeală.
Ți-am pregătit, în articolul următor, câteva idei pentru a te inspira în acest proces, dar și informații despre produsele pe care le poți găsi pe piață. Află mai multe:
- Amenajare fără faianță: ce opțiuni ai?
Vopsea lavabilă
Vopsea decorativă sau tencuială structurată de interior
Tapet
Ardezie flexibilă
- Idei de amenajare a unei băi fără faianță
Baie cu accente rustice și moderne
Baie contemporană cu sticlă
Baie modernă cu o pată de culoare
- Amenajarea unei băi fără faianță: Sfaturi practice
Alege materialele potrivite
Verifică rezistența la apă a materialelor
Alege vopsele care se usucă rapid
Amenajare fără faianță: Ce opțiuni ai?
Cele mai multe băi din casele oamenilor sunt decorate cu plăci de faianță, mai mici sau mai mari, în diferite forme și cu diverse texturi. Ei bine, acestea nu sunt singurele opțiuni pentru amenajarea băii și decorul pereților. Mai mult, poți obține rezultate potrivite oricărui stil de design, cu ajutorul materialelor. Acestea sunt ușor de instalat și asortat cu mobilierul din baie, în funcție de preferințe. Iată care sunt cele mai cunoscute opțiuni:

Vopsea lavabilă
Tehnologia din prezent, care este aplicată și materialelor decorative sau de construcție, permite aplicarea vopselei lavabile în zonele cu umezeală ridicată. Dacă vrei să aplici vopsea lavabilă pe pereții băii tale, trebuie să o alegi pe cea care are și putere antimucegai și antiumezeală. Efectul antibacterian și antifungic al unei vopsele de calitate este oferit de substanțele care luptă activ împotriva bacteriilor precum stafilococul auriu. Există astfel de tipuri de vopsele lavabile care sunt aprobate pentru a fi folosite în spitale. Îndreaptă-ți atenția spre aceste opțiuni, dacă îți vrei să te bucuri de siguranță sanitară cât mai ridicată.

Vopselele sunt opțiuni potrivite pentru băi, deoarece îți permit să alegi culorile preferate, în funcție de paleta cromatică pe care vrei să o aplici decorului. Desigur, într-o baie de dimensiuni mici este recomandat să optezi pentru vopsea albă, care creează senzația de spațiu. În special dacă ai și suficientă lumină naturală, aceasta va fi reflectată cu succes și te vei bucura mereu de o atmosferă proaspătă.
O mare parte dintre vopselele lavabile de acest tip pot fi colorate cu ajutorul pigmenților speciali, pentru a realiza nuanța pe care ți-o dorești. De asemenea, poți alege textura finală a pereților între satinat și mat. Vopseaua este avantajoasă deoarece poate fi aplicată și în jurul obiectelor sanitare odată ce acestea au fost instalate, sau dacă vrei să îndepărtezi faianța veche și să acoperi pereții doar cu vopsea.
Vopsea decorativă sau tencuiala structurată de interior
Dacă îți dorești ceva mai mult decât vopseaua lavabilă și ai nevoie de un decor cât mai nonconformist, alege tencuiala structurată de interior sau vopseaua decorativă cu diferite texturi și aspecte. Acestea pot imita aspectul betonului și iregularitățile de nuanțe care îl fac să pară natural, textura de bob de orez sau scoarță de copac. Acestea sunt câteva exemple de materiale care se pot aplica atât la exterior cât și la interior, iar o mare parte dintre ele sunt rezistente la umezeală și permeabile.

Este important să discuți înainte de achiziționare despre calitățile și caracteristicile acestor tipuri de vopsele și tencuieli, pentru a te asigura că poți să le folosești în siguranță în încăperi precum baia.
Ca mod de aplicare, cel mai des acestea se aplică prin pulverizare sau cu gletiera, pentru a putea crea texturile și jocurile de nuanțe dorite. Aceste tehnici și materiale se potrivesc în special în amenajarea unei băi în stil industrial.
Un mod creativ de a combina elementele îl reprezintă aplicarea unor straturi de faianță doar în anumite zone, care sunt expuse direct și în mod repetat stropilor de apă, precum pereții din interiorul cabinei de duș. În restul băii poți aplica doar vopsea decorativă, mai ales dacă ai o încăpere de dimensiuni mari și poți profita de spațiu. De asemenea, pentru amenajarea unei băi mici cu cadă trebuie să ții cont de cantitatea de apă care ajunge pe perete în timpul dușurilor și dacă ai copii mici care se joacă de în apă.

Tapet
În cazul în care nu mai ești la curent cu amenajările interioare în care tapetul este vedeta principală, trebuie să afli că acesta a revenit de ceva timp în atenția designului de interior. Tapetul și fototapetul se găsesc acum în diferite materiale, cu diverse caracteristici, pentru a fi folosite în orice încăpere din casă. Este foarte important să alegi un tapet din material impermeabil, care face față vaporilor de apă sau chiar contactului direct cu aceasta. În caz contrar, riști ca fâșiile de tapet să se dezlipească rapid.

Dacă îți dorești un element de relaxare, precum cada, cât și unul funcțional precum dușul, poți să le ai pe Tapetul poate fi chiar aplicat peste faianță, dacă vrei să faci o schimbare care nu necesită o adevărată renovare. Ideile de băi moderne implică și asemenea exemple, dar asigură-te că tipul de tapet ales are o bază de fibră nețesută și că discuți în prealabil despre posibilitatea de a-l instala peste plăcile ceramice. Tapetul te va ajuta să creezi un mediu distractiv într-o baie de copii sau să aduci natura mai aproape în baia ta modernă, cu motivele exotice și imagini inspirate din flora junglei.
Ardezie flexibilă
Amenajarea băii de apartament prin idei creative și tehnici moderne implică orientarea spre materiale naturale precum piatra. Desigur, poate fi complicat să aplici straturi de piatră naturală într-o baie de dimensiuni reduse, motiv pentru care ardezia flexibilă reprezintă opțiunea ideală. În special în amenajarea unei băi înguste și lungi, o idee originală de acest fel poate schimba radical atmosfera.
Suprafața acestui tip de material este 100% piatră naturală, în fâșii de sub un milimetru grosime. Un înlocuitor perfect pentru faianța din baie, aceasta este asemănătoare unui tapet și se instalează ușor pe orice suprafață. Discută cu producătorul sau comerciantul despre capacitatea acesteia de a rezista la umezeală, înainte de a o achiziționa.
Idei de amenajare a unei băi fără faianță
Odată ce cunoști opțiunile pe care le ai la dispoziție, nu-ți rămâne decât să pui la cale un proiecte de amenajare în adevăratul sens al cuvântului. Dincolo de materiale, viziunea creativă și felul în care vrei să organizezi spațiul, vor avea un efect semnificativ în rezultatul final. Iată câteva idei:
Baie cu accente rustice și moderne
Poate consideri că lambriurile și panourile decorative din lemn sunt elemente ale trecutului, dar cu ajutorul acestora poți crea o amenajare la limita dintre rustic și modern. În special dacă preferi stilurile organice sau minimaliste, o astfel de baie te va ajuta să redescoperi confortul pe care îl meriți.

Atât panourile, cât și pereții decorativi din lemn îți oferă avantajul unei instalări ușoare, prin adeziv, pe suprafața pereților, dar trebuie să verifici, din nou, gradul de rezistență la umezeală a materialelor.
Nu trebuie să instalezi panourile pe întreaga suprafață a pereților, ci poți face o combinație originală cu vopseaua lavabilă, pentru un aspect cu accent clasic, aproape vintage.
Baia contemporană cu sticlă
Încăperile în stil contemporan sunt recunoscute pentru detaliile luxuriante și finisajele strălucitoare. De aceea, optarea pentru panourile decorative din sticlă va scoate în evidență baia amenajată fără gresie și faianță. Poți instala un panou de dimensiuni mai mari pe peretele de lângă cadă sau cel din duș, dar și pe cel lung principal.
Varietatea de modele te ajută să găsești ceva pe gustul tău, fie că este vorba de reprezentarea unei flori colorate sau un model abstract asemănător unui tablou.
Baia modernă cu o pată de culoare
Amenajarea unei băi de bloc impune adaptarea decorului la spațiul redus. În special o baie mică în care se află și o cadă are nevoie de culori cât mai deschise, neutre, dar, de preferință, se recomandă albul. Pentru ca spațiul să nu pară prea „sanitar”, o pată de culoare este necesară, iar lipsa faianței te va ajuta să creezi o atmosferă mai caldă și primitoare în baia ta.
Alege lambriuri sau panouri albe, în combinație cu fâșii de tapet pentru zona dinspre tavan. În acest fel vei integra și elementele unei amenajări în stil feng shui a băii. Cada poate fi delimitată cu ajutorul panourilor de sticlă sau plexiglas, deoarece perdelele de duș vor limita prea mult spațiul
Amenajarea băii fără faianța: Sfaturi practice
Alegerea produselor sanitare și a accesoriilor pentru baie este primul lucru de care îți vei dori să te ocupi când amenajezi baia, iar dacă îți dorești un înlocuitor pentru faianță trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale. Iată care sunt acestea:
Alege materialele potrivite
Umiditatea care se creează în baie este un aspect de care trebuie să ții cont încă de la început. Este esențial ca orice material pentru care optezi să aibă proprietăți antibacteriene și antifungice, deoarece mucegaiul se poate forma chiar și sub fâșiile de tapet sau sub panourile decorative. Este recomandat să tratezi pereții corespunzător înainte de a trece la amenajarea acestora, chiar dacă vrei să aplici mai mult decât vopsea.
Verifică rezistența la apă a materialelor
Dincolo de aspectul sanitar, trebuie să ții cont și de rezistența materialelor pe care vrei să le folosești la medii umede precum cel din baie. Dacă materialele rezistă, dar au o impermeabilitate scăzută, va trebui să eviți instalarea acestora în zone cu contact direct cu apa, precum podeaua dușului.
Alege vopsele care se usucă rapid
Amenajarea unei băi la bloc, în special atunci când te muți în apartamentul nou, nu îți permite mereu să lipsești mult timp de acasă. De aceea, dacă alegi o vopsea lavabilă pentru baie care se usucă foarte rapid, te vei bucura de mai multă eficiență și vei economisi timp. În cazul tencuielilor structurate, acestea se pot usca la atingere în aproximativ 2 ore, dar în profunzime au nevoie de o perioadă de 24 de ore. De asemenea, vopselele lavabile au nevoie de un timp asemănător de uscare.

Amenajarea băii fără faianță te ajută să îți pui în aplicare ideile creative, în funcție de preferințe și de spațiul pe care îl ai la îndemână. Fie că vrei să recreezi o baie în stil mediteranean pe care ai văzut-o în concediile tale sau vrei să renunți la metodele clasice de amenajare, ai la dispoziție toate resursele pentru a-ți materializa ideea.