Amenajarea unei băi în mansardă: Ghid complet
Dintre toate modalitățile de amenajare a mansardei cu siguranță cea mai provocatoare ni se pare ideea de a transforma acest spațiu al casei într-o baie. Și da, știm că acele forme și unghiuri ascuțite ale pereților pe care le întâlnim aici ne pot pune bețe în roate pe durata acestui proiect.
Totuși, cu puțină creativitate și, de ce nu, cu ajutorul unui designer, putem uita de constrângerile și limitările de amenajare ale băii în mansardă.
Amenajarea unei băi la mansardă: Avantaje și dezavantaje
Așa cum te așteptai, amenajarea unei băi la mansardă este o decizie care atrage după sine atât plusuri, cât și minusuri. De aceea, înainte de a da ”start” lucrărilor, este recomandat să cunoști deopotrivă avantajele și dezavantajele unui astfel de proiect.
Avantaje
- Vei obține o baie în plus pe care să o poți folosi alături de restul familiei;
- Te vei bucura de intimitate deplină, având în vedere poziționarea specifică a mansardei;
- Poți crea un spațiu inedit, datorită ferestrelor de pe acoperișul mansardei;
- Vei obține plus valoare pentru imobilul tău, un avantaj considerabil în cazul vânzării acestuia;
- O baie la mansardă este un proiect de amenajare care nu necesită întotdeauna un buget mare dacă spațiul este izolat corespunzător.
Dezavantaje
- Uneori, ideea de a amenaja o baie la mansardă nu poate fi pusă în practică exact așa cum ai visat, iar asta din cauza limitărilor pe care le impune configurația spațiului și utilitățile disponibile;
- Umiditatea ridicată, care poate fi însă împiedicată prin punerea la punct a unui sistem eficient de ventilație;
- Normele legale privind dimensiunea și înălțimea mansardei, precum și alte reguli care trebuie îndeplinite la amenajarea sau renovarea acestui spațiu.
Sfaturi pentru amenajarea băii la mansardă
Pentru ca o baie la mansardă să îți ofere confortul necesar, ia în considerare și aceste sfaturi cât se poate de utile:
Asigură-te că spațiul oferă condiții minime de funcționalitate
Pentru început, trebuie să știi că nu orice mansardă poate fi transformată într-o baie, fiind important să respecți anumite condiții de calitate. Astfel, pentru ca o mansardă locuibilă să poată căpăta o nouă funcționalitate, acordă atenție unor aspecte precum:
- Rezistența și stabilitatea acoperișului;
- Exploatarea spațiului în condiții de siguranță;
- Izolarea termică;
- Hidroizolația;
- Izolația fonică;
- Protecția împotriva focului;
- Protecția mediului înconjurător.
Ține cont de prevederile actului normativ pentru proiectarea mansardelor la clădiri de locuit
Potrivit normelor elaborate de Institutul de proiectare, Cercetare și Tehnică de Calcul în Construcții București, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte în amenajarea unei băi la mansardă:
- În cazul în care panta acoperișului este mai mică de 20 de grade, obiectele sanitare necesită dispunerea pe pereții mai înalți. O altă soluție este înălțarea peretelui delimitator al mansardei până la un nivel optim.
- Este necesară montarea unei instalații de ventilare prin aspirare, indiferent de gradul de iluminare naturală de care beneficiază mansarda.
- Lavoarul se poate poziționa în spațiul cu înălțime liberă de minim 1.90m.
- Bideul și vasul de toaletă pot fi amplasate în zona tavanului înclinat dacă se asigură, la 70 de cm de perete, înălțimea liberă de circulație de minim 1.90m.
Creează un plan pe baza căruia să aibă loc lucrările de amenajare
Ca orice alt proiect de renovare, amenajarea băii la mansardă trebuie să fie precedată de realizarea unui plan – un instrument esențial de gestionare a bugetului, dar și de preîntâmpinare a eventualelor dificultăți și piedici de construire. În această etapă este cel mai indicat să apelezi la ajutorul unei designer de interior alături de care să identifici cele mai bune soluții de amenajare în funcție de ceea ce-ți dorești și de disponibilitatea spațiului.
Stiluri de amenajare a băii de la mansardă
În ceea ce privește opțiunile de amenajare a băii de la mansardă din punct de vedere al stilului, aceasta se poate alinia designului din restul casei sau poate chiar să contrasteze celelalte încăperi ale casei. Având în vedere că mansarda are, prin prisma amplasării sale, o personalitate individuală, cea de-a doua variantă propusă poate fi o idee foarte inspirată. Iată cum poți obține baia la care visezi, în funcție de stilul de amenajare dorit:
Baie la mansardă în stil clasic
Stilul clasic este întotdeauna o variantă câștigătoare în materie de design interior, iar motivul este acela că nu se demodează în ciuda trecerii timpului. Așa cum probabil știi deja, acest stil se distinge printr-o eleganță aparte care denotă, în principal, din renunțarea la elementele redundante – pentru că, da, stilul clasică este aflat la intersecția dintre estetică și funcționalitate.
În cazul în care te încântă acest stil de baie la mansardă, optează pentru mobilier de baie în nuanțe de maro, gri sau bej.
Albul este de asemenea o alegere bună pentru un spațiu în stil clasic. Evită piesele de mobilier cu multe ornamente și optează pentru obiecte sanitare în ton cu stilul ales. De exemplu, o cadă de baie cu picioare arcuite ar putea deveni focusul unei băi la mansardă, iar lavoarul (sau baza sa) poate avea și el linii curbe.
Vrei o baie la mansardă funcțională și stilată? Găsește aici mobilierul potrivit!
Baie la mansardă în stil modern
Vrei să amenajezi o baie modernă la mansardă? Nimic mai simplu! Alege o faianță cu modele geometrice, folosește nuanțe neutre pentru vopsirea pereților și creează accente de culoare prin intermediul obiectelor de decor. Între timp, află mai multe despre amenajarea băii în culori neutre.

Poți include chiar și texturi naturale, pentru a conferi un suflu proaspăt spațiului, iar în ceea ce privește obiectele sanitare mergi pe simplitate.
Baie la mansardă în stil minimalist
Cel mai simplu mod de a crea o baie în stil minimalist în mansarda casei este să optezi pentru un duș walk-in. Astfel, vei respecta principiul simplității, care stă la baza acestui tip de amenajare.
Folosește un perete delimitator din sticlă, care nu doar că va arată foarte bine, dar totodată va face ca spațiul să pară mai mare. La fel de importante sunt, însă, și restul obiectelor sanitare. Pentru o baie minimalistă alege lavoare în linii drepte, la fel și toaleta, dar și bateriile de duș și de chiuvetă.

Baie la mansardă în stil rustic
Dacă ai păstrat vizibile grinzile de lemn din mansardă, atunci ia în considerare ideea unei băi în stil rustic.

O altă idee pe care o poți pune în practică dacă optezi pentru acest stil de design este să îmbraci un perete în piatră naturală, aducând astfel natura mai aproape de tine.
Pentru a obține un echilibru vizual al spațiului pe care-l decorezi, mizează pe mobilierul din lemn. Mergi pe materiale naturale sau pe finisaje care imită aspectul lor și atunci când alegi obiectele de baie; un lavoar stil piatră, cu montaj pe blat, va fi cu siguranță alegerea potrivită pentru o baie în stil rustic.
Baie la mansardă: Idei de amenajare în funcție de mărime
În amenajarea unei băi la mansardă esențial este să ții cont și de dimensiunile spațiului disponibil. Iată câteva idei de amenajare în funcție de acest criteriu:
Baie mică la mansardă
Prima regulă de care trebuie să ții cont atunci când te ocupi de amenajarea unei băi mici la mansardă este să te limitezi doar la ceea ce este absolut necesar. Acest lucru ar putea însemna să integrezi în acest spațiu doar dușul, lavoarul și vasul de toaletă. Poți opta, deci, pentru o cabină de duș la mansardă (eventual prevăzută cu o cădiță) pe care să o amplasezi în zona de înclinare a acoperișului. Totodată, în acest caz este indicat să poziționezi piesele de mobilier de-a lungul laturilor camerei, pentru a rămâne mai mult loc în mijloc. Folosește acest truc și dacă ai de-a face cu amenajarea unei băi înguste și lungi.

Baie mare la mansardă
Dacă mansarda ta este generoasă din punct de vedere al spațiului, atunci va trebui să iei o serie de decizii legate de alegerea obiectelor sanitare – cadă sau duș? Un lavoar sau două lavoare pe blat? În principiu, te poți gândi la utilizatorii acestei băi; dacă o vei folosi alături de partener sau parteneră poți să instalezi două lavoare și să optezi pentru o cadă suficient de încăpătoare pentru un cuplu. De asemenea, dacă spațiul îți permite acest lucru, poți integra pe lângă vasul de toaletă și un bideu.

Mansarda poate fi transformată într-un colț de relaxare mult dorit, dacă ai ajutoarele potrivite! Alege accesorii de baie calitative de pe neakaisa.ro și creează un spațiu confortabil și funcțional, pentru tine și cei dragi!
Relaxează-te în stil! Descoperă căzile freestanding perfecte pentru baia ta de la mansardă.
Visezi la o baie care să îmbine eleganța cu funcționalitatea? Dorești să creezi un spațiu unde confortul întâlnește designul personalizat? Aici este locul de unde începe povestea și vei afla toate informațiile de care vei avea nevoie pentru a duce le bun sfârșit planul tău.
Află tot ce trebuie să știi pentru amenajarea unei băi de vis – tendințe, inovații și sfaturi esențiale.