Design interior

Cum amenajezi o baie în stil scandinav?

Update tendințe și idei pentru anul 2024

Înainte de toate, să începem cu începutul. Un model scandinav presupune o estetică deosebită și un mod de abordare care se extinde dincolo de simpla amenajare, reprezentând, de fapt, un stil de viață. Acesta este concentrat pe lucrurile esențiale, fără a încărca sau a da importanță acelor elemente care nu au un rol bine definit. Pe scurt, fiecare obiect trebuie să aibă un scop funcțional și să contribuie la confortul tău.

Stilul scandinav integrează o serie de elemente pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când îți dorești să-ți transformi locuința:

 1. Minimalism. Folosirea optimă a resurselor este o prioritate pentru locuitorii țărilor nordice. Principiul este preluat și în designul interior unde fiecare element trebuie să aibă și un rol practic. Locuințele nu sunt încărcate cu mobilier sau cu obiecte de decor, creând astfel un ambient aerisit, iar formele sunt simple și nu sunt împodobite cu detalii inutile. Din acest punct de vedere, stilul scandinav este o aplicare a sintagmei ”less is more”.
 2. Fiecare obiect este ales cu grijă. Cu o atenție deosebită pentru utilizarea viitoare, design și formă, orice element este parte a întregului. Imaginea de ansamblu contează extrem de mult, de aceea alegerea elementelor trebuie să fie făcută cu atenție ca să se potrivească în încăpere.
 3. Funcționalitate. Stilul scandinav a apărut în anii 1950 în țările nordice, unde vremea este neprielnică, zilele sunt foarte scurte, iar nopțile lungi. Din acest motiv, s-a încercat crearea unor spații de locuit cât mai confortabile și primitoare. Așa s-a obținut echilibrul perfect între spațiu primitor și practic.
 4. Fiecare piesă trebuie să fie parte din întreg și să aibă un rol bine definit. Sunt de preferat elementele simple, ușor de utilizat și întreținut. Cu cât mai aerisit, cu atât mai bine. Este contra-indicat să aglomerezi toate lucrurile într-o anumită zonă, mai ales că stilul scandinav presupune și o ordine desăvârșită.

De unde începi amenajarea unei băi model scandinav?

O baie amenajată în stil scandinav se caracterizează prin simplitate, luminozitate, funcționalitate și utilizarea materialelor naturale. Iată câteva caracteristici ale unei băi în stil scandinav:

 1. Culori deschise: Paleta de culori într-o baie scandinavă este dominată de tonuri deschise, cum ar fi alb, gri, bej și alte nuanțe neutre. Aceste culori contribuie la senzația de luminozitate și spațiu.
 2. Lumină naturală: Stilul scandinav pune un accent deosebit pe aducerea luminii naturale în spațiul interior. Ferestrele mari sau materialele translucide permit pătrunderea luminii în baie.
 3. Lemn: Utilizarea lemnului în designul băii este una dintre caracteristicile distinctive ale stilului scandinav. Lemnul poate fi prezent în mobilier, podea, tavane sau accesorii. Lemnul adaugă căldură și naturalețe spațiului.
 4. Minimalism: Designul scandinav se bazează pe principiile minimalismului, așa că obiectele decorative și mobilierul sunt simple, funcționale și fără detalii inutile. Se preferă liniile curate și simple.
 5. Textile naturale: Se utilizează textile naturale, cum ar fi bumbacul și inul, în covoare, draperii sau prosoape. Aceste materiale adaugă o senzație de confort și contribuie la atmosfera relaxată.
 6. Mobilier funcțional: Mobila dintr-o baie în stil scandinav este de obicei simplă și funcțională. De exemplu, un dulap suspendat cu linii clare sau rafturi deschise poate contribui la păstrarea unui aspect ordonat.
 7. Accesorii simple: Accesoriile sunt păstrate la minimum, iar cele existente sunt alese cu grijă. Oglinzile simple, suporturile de sticle de săpun sau recipiente pentru depozitare sunt concepute să îndeplinească funcționalitatea fără a aglomera spațiul.
 8. Podea încălzită: În zonele mai reci, podeaua încălzită este o opțiune populară în băile scandinave, contribuind la confortul termic și creând o atmosferă plăcută.

Amenajarea unei băi în stil scandinav se concentrează pe crearea unei atmosfere relaxate, pline de lumină, care să se simtă conectată la natură și să ofere un spațiu funcțional și plăcut din punct de vedere estetic.

Înainte de amenajarea băii în stil scandinav suntem foarte tentați să studiem reviste și să răsfoim albumele de pe Pinterest după idei. Alegem câteva variante care sunt absolut minunate și ne orientăm către ele. Dar problema cea mai mare este identificarea produselor similare, astfel încât să putem achiziționa produsele pe care le vedem în poze.

Produse recomandate:

 1. Lavoar pe blat Rune Hymir
 2. Vas WC suspendat rimless Rune Ivaldi
 3. Baterie lavoar înaltă Omnires Y

Indicat este să începi de la o serie de idei pe care le poți găsi cu ușurință în reviste de specialitate, cataloage, dar și online. Chiar și pentru designerii de interior, Pinterest-ul este o sursă de inspirație, așa că te poți încrede în el. Este de preferat să salvezi tot ceea ce găsești interesant în board-uri, deoarece organizarea ideilor reprezintă un element crucial, contribuind semnificativ la economisirea timpului pe termen lung.

Odată ajuns în punctul în care ai selectate între 5-10 idei care crezi că s-ar potrivi pentru tine, următorul pas este să te consulți cu ceilalți membri ai familiei. Până la urmă, vei împărți baia cu ei și toată lumea trebuie să se simtă confortabil. Cel mai probabil vei rămâne cu 3-4 idei.

Și distracția abia acum începe…

Cum identifici produsele necesare pentru model scandinav?

Pasul către această etapă este cel mai complicat, mai ales pentru că aici deja ai nevoie de o viziune unitară a ceea ce îți dorești. Chiar și în lucrul cu un designer de interior, după ce se acceptă randările începe cum o numim noi ”goana după unicorni”. În poze toate arată foarte bine și par uneori lucruri banale, dar din păcate de multe ori trebuie să te obișnuiești cu ideea că vei opta pentru ceva suficient de asemănător.

Aceasta situație apare frecvent cauza faptului că unele produse sunt extrem de dificil de găsit sau au costuri ridicate. Este recomandat să nu te fixezi exclusiv pe anumite produse, ci să fii deschis la alternative și să le accepți cu bucurie, atâta timp cât se încadrează în liniile generale ale ideii inițiale.

Atmosfera deschisă a unei băi model scandinav se atinge cu ajutorul culorilor light. De la alb la gri, sunt folosite nuanțe neutre. Pe lângă efectul vizual de calmare pe care îl au, aceste culori ajută baia să pară mai mare și mai aerisită. Pentru a completa atmosfera, adăugarea unei pardoseli în culoarea lemnului este o opțiune strategică. Această alegere nu doar încălzește vizual spațiul, dar adaugă și o notă naturală și autentică acestuia.

Produse recomandate:

 1. Vas wc suspendat rimless Rune Jord
 2. Perie WC FDesign Piazza

Băile scandinave – cele mai importante elemente

În linii mari, băile cu model scandinav sunt inspirate de minimalism. Trebuie să existe în interiorul băii exclusiv ceea ce este necesar. O altă caracteristică foarte importantă este combinația de nuanțe. Când vorbim de stilul scandinav de amenajare baie, culorile de bază sunt cele deschise și este indicat un obiect de design care să fie în contrast. Acesta trebuie să aibă o culoare discordantă în comparație cu restul ambientului. Poate fi vorba despre o plantă, un set de prosoape, coș de rufe, suport periuțe de dinți. Singurele limite sunt imaginația și inspirația.

Într-o baie amenajată în stil scandinav, lavoarul joacă un rol esențial. Este centrul vizual al camerei, iar alegerea lui este importantă. Pentru a obține efectul dorit, nu există nicio restricție de formă sau dimensiune, ci mai degrabă recomandări pentru a asigura o integrare armonioasă cu întregul spațiu al băii.

Produse recomandate:

 1. Lavoar pe blat Rune Nerthus
 2. Baterie lavoar încastrată Ideal Standard Ceraline
 3. Cada freestanding Rune Jane

De ce lavoarele pe blat sunt cele recomandate pentru designul scandinav?

Într-o baie amenajată în stil scandinav, lavoarul joacă un rol esențial. Este centrul vizual al camerei, iar alegerea lui este importantă. Pentru a obține efectul dorit, nu există nicio restricție de formă sau dimensiune, ci mai degrabă recomandări pentru combinarea acestora cu restul băii.

Lavoarele și bateriile pentru lavoar nu sunt doar elemente funcționale ci contribuie în mod semnificativ la armonia estetică generală. Un lavoar montat pe blat, în loc să fie încastrat în acesta, va atrage atenția și o să ofere un aspect deschis și aerisit băii. Un aspect important în alegerea lavoarelor pe blat este diversitatea materialelor din care pot fi confecționate. De la ceramica clasică și până la sticla sau piatra naturală, acestea permit o adaptabilitate în design, potrivindu-se cu paleta largă de culori și texturi asociate designului scandinav.

Produse recomandate:

 1. Lavoar pe blat Rune Edda
 2. Baterie lavoar încastrată Ideal Standard Ceraline
 3. Oglindă cu iluminare și dezaburire Fluminia Calatrava Ambient

Dacă îți dorești să realizezi un model scandinav în baia ta, este esențial să acorzi o atenție deosebită și culorilor. Îmbină cu pricepere elemente de contrast, dar fii atent să nu exagerezi. Optează pentru plăci de gresie și faianță de dimensiuni reduse pentru a evidenția simplitatea stilului scandinav. Asigură-te că toate obiectele sanitare au linii clare și evită artificiile vizuale care ar putea afecta atmosfera generală. În acest fel, vei contribui la crearea unei băi autentice și armonioase în spiritul stilului scandinav.

4 thoughts on “Cum amenajezi o baie în stil scandinav?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *