Idei & Recomandări

Amenajarea unei grădini de vis: ghid complet cu sfaturi și idei

Dacă locuiești la casă, grădina este locul în care te poți bucura de activități, dar și de relaxare alături de cei dragi. Un astfel de spațiu care îți deschide o serie importantă de posibilități nu poate fi lăsat de izbeliște, mai ales în lunile călduroase ale anului.

De aceea, la Neakaisa, găsești acum produse dedicate amenajării curții interioare, a grădinii sau a terasei. Pentru că nevoia de a te bucura de soare și aer curat este parte din starea de bine de acasă, ai acum la dispoziție toate cele necesare pentru a face din curtea casei tale un loc de vis.

Iată sfaturile și ideile care îți vor inspira viziunea și te vor ajuta să o pui în aplicare:

De ce ai nevoie pentru amenajarea unei grădini de vis?

Înainte de a te apuca de treabă, este important să faci un inventar al celor necesare pentru planul de amenajare a grădinii. De la unelte și scule, mașinării și până la materia primă de care ai nevoie, toate acestea implică o investiție pe care urmează să o faci pentru casa ta. Iată cu ce trebuie sa te pregătești când gândești acest proiect:

Articole pentru amenajarea unei terase sau pergole

Dacă vrei să te bucuri de o grădină luxuriantă, indiferent că optezi pentru plante, flori sau vrei să cultivi legume proaspete, o terasă acoperită sau o pergolă îți permite să creezi un spațiu de socializare pentru cei care vor să-ți admire curtea.

Vei avea nevoie de lemn pentru structura terasei sau de o prelată instalată cu rol de parasolar, dar și de articole de tăiere pentru a stabili dimensiunile potrivite pentru gardurile vii din jurul casei. De asemenea, dacă ai un copac bătrân și trebuie să-i cureți crengile, vei avea nevoie de fierăstraie și foarfece pentru a începe cu dreptul amenajarea întregii grădini.

Terasa poate fi folosită pentru a adăposti plantele și florile care nu trebuie să se afle în bătaia directă a soarelui sau pentru a include mobilier de grădină pentru serile de vară petrecute în compania întregii familii.

Mașini de tuns iarba

Dacă în trecut cele mai foloO grădină, dar și o curte care fură privirile au și un gazon de invidiat. Pentru a-l întreține la o lungime ideală, o mașină de tuns iarba te scapă de griji. Activitățile de îngrijire a grădinii vor deveni în scurt timp o plăcere și te vor ajuta să te relaxezi, mai ales la final când te poți întinde fără griji pe iarba din curtea ta, înconjurat de florile preferate.

Grădina și curtea devin adevărate cărți de vizită pentru tine și familia ta, din momentul în care oaspeții intră pe poartă. O oază de liniște înseamnă puțin efort și muncă de întreținere. Gazonul ar trebui să aibă o înălțime de aproximativ 3 centimetri. După plantarea acestuia, așteaptă până când ajunge la o înălțime de 5-7 centimetri înainte de a-l tunde.

Semințe și bulbi de flori

Grădina nu poate avea un aspect perfect dacă lipsesc florile și plantele preferate. Acestea sunt adevăratele bijuterii și accesorii ale unei grădini de vis. Amenajarea grădinii cu flori presupune plantarea semințelor, a bulbilor sau a florilor deja crescute în ghivece. În funcție de preferințe și clima din zona ta, decide din timp care sunt florile pe care dorești să le vezi în fiecare zi.

Poți alege dintre florile care au un colorit deosebit precum Hortensia, trandafirul cățărător, salcia japoneză, magnolia sau lalelele. Toate acestea vor adăuga un element estetic prin care vei descoperi adevărata magie a unei grădini care pune în valoare locuința ta.

De asemenea, poți alege plante verzi precum arbuștii, iedera cățărătoare, laurul, bambusul, tuia sau dafinul. Arbuștii veșnic verzi sunt o opțiune ideală pentru curtea și grădina ta, deoarece te poți bucura de aceștia pe tot parcursul anului. Florile au nevoie de mai multă protecție în perioadele reci ale anului, iar cele precum lalelele vor înflori doar în sezonul cald.

Articole pentru sistemele de irigație

În funcție de dimensiunile grădinii și de speciile de plante pe care le alegi, vei avea nevoie și de un sistem de irigație bine pus la punct. În special, deoarece poate nu ai mereu timp să uzi gazonul și florile cu ajutorul furtunului, poți instala un sistem precum cel prin picurare, care este cel mai eficient și prietenos cu mediul. Datorită ritmului încet de scurgere a apei, acest sistem nu folosește o cantitate mare de apă și nu dăunează frunzelor sau florilor.

Alegerea unor pompe submersibile care nu ocupă foarte mult spațiu este eficientă în ceea ce privește pomparea apei spre suprafață. Acestea sunt compatibile cu majoritatea sistemelor de irigații, în funcție de cele potrivite nevoilor tale.

Amenajarea unei grădini de vis: sfaturi practice

Pentru a putea organiza o amenajare de vis a grădinii, trebuie să ții cont de câteva detalii care influențează aranjarea în spațiu a tuturor decorațiunilor și obiectelor. Iată la ce ar trebui să fii atent pentru a te bucura de rezultate de invidiat:

Atenție la dimensiunile și forma curții

Forma curții va influența în mare măsură posibilitățile pe care le ai la capitolul amenajare. De aceea, trebuie să ții minte că o curte pătrată este cel mai ușor de amenajat și decorat, în special datorită spațiului și posibilităților de dispunere a obiectelor și mobilierului. Astfel, va fi mai ușor să organizezi flori de-a lungul fiecărui gard, cu mobilierul de grădină amplasat în fața acestora. De asemenea, vei putea organiza un spațiu de socializare chiar în inima grădinii, care poate fi acoperit de un parasolar sau de o terasă din lemn cu acoperiș.

O curte dreptunghiulară implică o zonă mai strâmtă care reduce posibilitățile de amenajare, în special dacă dimensiunile acesteia sunt mici. Atunci, poți să te concentrezi pe includerea plantelor și a florilor doar în fața și în spatele acesteia, lăsând mai mult spațiu aerisit în centrul grădinii. În centru, poți amenaja spațiul de relaxare printr-un mic foișor sau instalarea unei mese cu scaune de tip dining.

Dimensiunile reduse ale curții nu sunt favorabile, dar poți alege mai multe plante verzi sau copaci înalți care creează senzația de înălțime și nu sufocă atmosfera.

Amenajează în funcție de stil

La fel ca în interiorul locuinței, la exterior este recomandat să optezi pentru un stil preferat și potrivit din punct de vedere arhitectural de asemenea. Iată ce poți alege:

Stilul romantic

O grădină amenajată în stilul romantic implică plantarea unor flori cu inflorescențe deosebite, colorate puternic, în nuanțe de roșu, roz sau albastru. Cel mai des găsești în astfel de grădini trandafirii. De asemenea, poți împrumuta elemente shabby-chic precum mobilier din metal vopsit alb, dar și mobilier din lemn cu patină sau vopsit în culori precum roz pastelat sau verde.

Stilul rustic

Stilul rustic se potrivește în grădina sau curtea unei case din lemn. Deoarece lemnul trebuie să continue să fie vedeta acestei amenajări, nu poate lipsi foișorul sau terasa cu schelet și acoperiș de lemn, dar nici arbuștii veșnic verzi, de diverse înălțimi. Mobilierul de grădină trebuie să fie din lemn, la fel și gardul care înconjoară casa. Poți alege, de asemenea, pavaje în culori calde precum cărămiziul pentru a păstra o atmosferă cât mai ospitalieră și confortabilă.

Stilul modern

Stilul modern sau contemporan este ușor de recunoscut și la nivel arhitectural, deoarece se face remarcat prin linii drepte, colțuri bine definite, culori precum gri sau alb și folosirea texturilor din cărămidă la vedere. De aceea, curtea trebuie să fie amenajată cu cât mai multe elemente precum finisaje cu aspect de beton, piatră naturală și mobilier din materiale precum metal, plastic sau lemn, dar cu aspect minimalist. Pavajele din piatră naturală pot defini spațiul de alee și trebuie să se încadreze în paleta cromatică generală.

Privește proiectul de amenajare a grădinii ca pe o planificare plăcută a decorului pentru casa ta. Nu privi curtea și grădina cu ochi diferiți față de fiecare încăpere pe care ai decorat-o cu suflet, deoarece vei găsi la fel de multă bucurie în spațiul din exterior.

Idei pentru amenajarea unei grădini de vis

Nu există reguli pentru amenajarea creativă și inspirată a unei grădini de vis, dar trebuie să te bazezi cât mai mult pe simțul estetic și pe pasiunea pe care o ai pentru frumos. Așadar, iată câteva idei care te vor inspira pe parcursul acestui proces:

Grădină cu verdeață și spațiu de luat masa

Amenajarea unei grădini cu arbuști veșnic verzi sau chiar brazi îți oferă avantajul de a avea oaza de liniște la dispoziție în orice sezon și te va apropia mereu mai tare de natură. În acest fel, nu vei regreta că nu ajungi cu prietenii la iarbă verde în weekend, deoarece poți face un grătar chiar la tine acasă.

Grădină cu flori într-o combinație de stiluri

Dacă nu ești adeptul unui stil de design anume, ai posibilitatea de a combina diverse elemente care îți satisfac viziunea estetică. Optează pentru plante la ghiveci sau puse direct în pământ, cât mai colorate, care să înconjoare un spațiu de relaxare simplu și odihnitor.

Grădină modernă luxuriantă

Florile nu pot decât să adauge o notă de optimism, voie bună și element vizual care îți aduce zâmbetul pe buze. Nu ezita să alegi flori într-o nuanță cât mai caldă și calmă, amplasate chiar lângă un ochi de apă care amintește de grădinile japoneze. Nu uita cât de important este să menții curățenia și să alegi produsele potrivite de curățare și aspirare, mai ales pentru lunile mai reci.

Grădină mică rustică

Amenajarea unei grădini mici este posibilă cu ajutorul unui mobilier de dimensiuni mai mici și prin alegerea unui colț de liniște retras, dar înconjurat de plantele preferate. Stilul rustic este ușor de integrat într-un astfel de decor, iar mica terasă poate deveni un proiect DIY de care să te ocupi într-un final de săptămână mai liber.

Nu lăsa grădina și curtea casei tale nedecorate și nearanjate. Profită de spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru a amenaja o grădină de vis pe gustul tău și al familiei tale și bucură-te de avantajele pe care ți le oferă aceasta zi de zi. Ai acum la dispoziție toate produsele de care ai nevoie pentru amenajarea, cât și îngrijirea grădinii, așa că nu amâna proiectul care poate deveni preferatul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *