Design interior

Amenajarea bucătăriei: idei practice pentru o bucătărie funcțională și frumoasă

Amenajarea bucătăriei în funcție de caracteristicile sale

O bucătărie bine amenajată nu doar că îți face viața mai ușoară, ci îți transformă fiecare zi într-o experiență mai plăcută. Până la urmă, nu este doar un loc în care gătești. Este un spațiu unde poveștile curg odată cu aroma cafelei proaspăt făcute și unde creativitatea se împletește cu mirosul de prăjituri făcute pentru cei dragi. 

Un expert în design interior cunoaște acest lucru și te poate ajuta să-ți amenajezi bucătăria astfel încât să te bucuri de o atmosferă caldă, dar și de un stil funcțional. La Neakaisa.ro, îți suntem alături în tot acest proces, așa că ți-am pregătit, în cele ce urmează, un ghid cu recomandări ale specialiștilor, pe care să le folosești ca punct de pornire în amenajarea bucătăriei tale. Și pentru că știm cât de importante sunt exemplele, îți oferim și o galerie de imagini, ca să poți vizualiza mai bine proiectul amenajării bucătăriei tale.

Planificarea amenajării: cum se face

schita bucatarie

Până să ajungem la partea creativă – alegerea culorilor, mobilierului și a electrocasnicelor care îți fac cu ochiul – este important să te asiguri că toate acestea completează un tablou uniform. Altfel, ce rost are să ai o bucătărie plină de elemente spectaculoase de design dacă nu se îmbină armonios sau, mai rău, nu sunt la fel de practice cum ți-ai dori. De aceea, ca să eviți surprizele neplăcute, este important să planifici atent amenajarea bucătăriei alături de un expert. Iată ce pași poți să urmezi.

  1. Stabilește bugetul
masuratori bucatarie

Dacă te gândești că stabilirea unui buget pentru amenajarea bucătăriei este o sarcină complexă, află că nu este deloc așa. Din contră, parcurgând doar câțiva pași, te asiguri că vei putea să-ți amenajezi bucătăria așa cum îți dorești, fără să faci compromisuri majore. Iată care sunt aceștia:

  1. Fă o listă cu nevoile prioritare. Renovezi bucătăria de la zero sau plănuiești doar să schimbi mobilierul și o parte din electrocasnice? În funcție de nevoile tale, stabilește care sunt prioritățile. De exemplu, masa de bucătărie poate fi o prioritate, în timp ce prăjitorul de pâine mai poate aștepta. Colaborând cu un designer, acest pas va fi mult mai ușor de parcurs deoarece te va ajuta cu sfaturi de amenajare care să integreze unele dintre obiectele deja existente în bucătăria ta.
  1. Alege calitatea. Investește în mobilier și obiecte sanitare de calitate, care să reziste în timp. Pe Neakaisa.ro găsești obiecte sanitare premium pentru bucătăria ta și beneficiezi de consultanță, astfel încât să faci alegeri inspirate.
  1. Ține cont și de un fond de rezervă. Pe lângă estimarea de buget pe care reușești să o faci parcurgând pașii de mai sus, pentru a evita surprizele neplăcute, este important să „pui deoparte” și un fond de rezervă de 10-15% din bugetul total. Acesta poate fi folosit pentru a acoperi cheltuielile neprevăzute precum înlocuirea unor țevi vechi, care ar putea duce la stagnarea procesului de amenajare.
  1. Alege stilul de amenajare a bucătăriei
design bucatarie

Odată ce știi bugetul estimativ de care ai nevoie pentru amenajarea bucătăriei, urmează alegerea stilului de amenajare. Acesta reflectă personalitatea ta și este ideal să fie în armonie cu restul casei. Un designer de interior știe cum să combine toate aspectele, astfel încât să obții rezultatul dorit. Însă, până acolo, iată câteva exemple de stiluri potrivite pentru amenajarea bucătăriei și poze cu bucătării care să te inspire pentru discuție.

Stilul modern de amenajare a bucătăriei

Îți dorești să fii în pas cu moda și să ai o bucătărie care să emane eleganță, ordine și funcționalitate? Atunci stilul modern poate fi alegerea ideală pentru tine. Iată care sunt principalele sale caracteristici și cum să le pui în aplicare:

  • Materiale moderne precum MDF-ul lăcuit sau mat și suprafețele din sticlă cu accente metalice. Alege ca mobilierul să fie construit din MDF, în timp ce masa de bucătărie să fie din sticlă. 
  • Paletă de culori neutră. Pentru amenajarea bucătăriei tale într-un stil modern, alege o paletă de culori care să cuprindă alb, gri și negru. Pentru accent, folosește detalii vibrante (roșu, galben sau albastru) dacă îți dorești să eviți un design interior pentru bucătărie banal. De exemplu, poți alege o mobilă de bucătărie neagră, în timp ce scaunele și covorul pot include accente de galben sau albastru.
  • Iluminat stratificat. Alege pentru bucătăria ta corpuri de iluminat care să acopere mai multe funcții. Recomandarea specialiștilor este de a folosi în bucătărie trei tipuri de iluminat: general –  pentru a crea o lumină uniformă în întreaga încăpere, iluminat de lucru – concentrat pe zonele de preparare a mesei și iluminat de atmosferă – pentru un plus de căldură și confort. 

De pildă, o lustră poate asigura o lumină uniformă în întreaga încăpere, în timp ce benzile LED sub dulapurile suspendate pot fi folosite pentru a ilumina blatul de lucru sau chiuveta. În același timp, spoturile LED de perete pot asigura iluminatul de atmosferă – perfect pentru cinele liniștite alături de cei dragi.

👉Intră pe Neajaisa.ro și alege corpurile de iluminat potrivite pentru bucătăria ta! De la lustre și lampadare, la candelabre și veioze – găsești orice ai nevoie! 

  • Design funcțional, format din linii drepte și simple. Pentru a-l obține, inspiră-te din fotografiile de mai jos, cu bucătării moderne. Optează pentru dulapuri suspendate și corpuri de mobilier fără mânere, cu electrocasnice integrate și finisaje lucioase care reflectă lumina.
mobila moderna pentru bucatarie
bucatarie deschisa moderna

Stilul minimalist de amenajare a bucătăriei

Dacă ești genul de persoană care apreciază ordinea și spațiile bine organizate, atunci stilul minimalist de amenajare a bucătăriei este potrivit pentru tine. Iată ce îl caracterizează și cum îl poți pune în aplicare:

  • Simplitate. Alege un mobilier de bucătărie simplu, fără detalii inutile. Mobila de bucătărie modulară, de exemplu, cu spații de depozitare ascunse, care să te ajute să menții constant un aspect curat în bucătăria ta, este ideală.
  • Materiale precum sticla, MDF-ul, ceramica și marmura. Poți alege dulapuri din MDF cu aspect de lemn sau rafturi simple din lemn deschis la culoare, cum ar fi stejarul sau bambusul pentru a obține un design minimalist. De asemenea, poți alege și un backsplash din sticlă pentru a reflecta lumina și a crea un contrast subtil între piesele suspendate de mobilier și cele de la bază.
  • Paletă cromatică restrânsă. În amenajare, folosește nuanțe predominante de alb, gri deschis sau bej pentru a obține un aspect echilibrat în bucătărie.
  • Lumina ambientală. Știi deja că într-un stil minimalist fiecare element din bucătărie are un rol bine definit, iar acest lucru se aplică și atunci când vorbim despre iluminatul încăperii. De aceea, poți alege spoturi LED încastrate în tavan pentru un flux de lumină uniform, fără a ocupa spațiu vizual. Și lămpile de plafon simple și elegante, cu forme geometrice și culori neutre (de exemplu, alb, negru sau metalic) pot fi o opțiune potrivită.
mobila alba minimalista pentru bucatarie
mobila bucatarie minimalista
bucatarie minimalista

Stilul clasic de amenajare a bucătăriei

Dacă preferi o atmosferă mai rafinată în bucătărie și un design atemporal, care nu se demodează, atunci orientează-te spre stilul clasic. Iată care sunt caracteristicile sale și cum să le pui în aplicare:

  • Detalii sofisticate. Designul clasic este caracterizat de un aspect elaborat. Mobilierul în stil clasic adesea include fronturi sculptate, iar ușile și sertarele sunt prevăzute cu mânere ornamentale din bronz sau cu efecte aurii.

👉Descoperă mai multe modele de riflaje și panouri decorative pentru bucătăria ta. Pe Neakaisa.ro ai de unde alege!

  • Materiale solide. Elementele de mai sus sunt adesea combinate cu materiale de înaltă calitate, precum lemnul masiv, marmura și granitul, care aduc un plus de rafinament și durabilitate în încăpere.
  • Culori calde. Nuanțele predominante în stilul clasic includ crem, bej, albastru sau verde închis, care creează o atmosferă primitoare. Le poți include în design prin vopsirea pereților într-o nuanță albă, alegerea unei mobile de bucătărie crem, a unui mobilier bej sau a unei mobile de bucătărie albe sau gri, precum și prin includerea unor detalii decorative, cum ar fi suporturile pentru condimente sau draperiile, de culoare maro sau verde închis.
  • Iluminat discret pentru o atmosferă caldă. Lămpile suspendate sunt esențiale într-o bucătărie clasică. Acestea pot fi lămpi din cristal sau sticlă, cu detalii aurii sau argintii, care adaugă o notă de eleganță. 
design clasic bucatarie
bucatarie clasica
mobila clasica pentru bucatarie

Stilul industrial de amenajare a bucătăriei

Dacă îți dorești un aer mai urban care să combine elementele brute cu materialele finisate, atunci alege stilul industrial. Iată care sunt principalele caracteristici ale acestui stil inspirat de urbanism și de vechile hale de producție:

  • Aspect brut și urban. Pereții de cărămidă aparentă sau finisajele din beton creează un aer specific halelor industriale. 
  • Materiale dure. Metalul, granitul, lemnul brut, fierul forjat, dar și sticla sunt predominante aici. Le poți include în design printr-un blat din granit, rafturi deschise din oțel inoxidabil sau un mobilier de bucătărie cu fronturi din lemn.

👉 Și o chiuveta din inox de pe Neakaisa.ro se potrivește perfect într-o bucătărie amenajată în stil industrial. Dacă nu știi ce să alegi, contactează-ne și îți oferim sprijinul de care ai nevoie: de la detalii tehnice la informații suplimentare despre compatibilitatea produselor – suntem alături de tine pentru a găsi ceea ce cauți!

  • Paletă cromatică sobră. Spre deosebire de celelalte stiluri, aici, culorile neutre, cum ar fi griul, negrul și maroul, sunt adesea combinate cu accente metalice.
  • Iluminat subtil. Completează designul cu niște corpuri de iluminat industriale, cum ar fi pendulele mari din metal sau aplicele retro.
design industrial pentru bucatarie
mobila bucatarie industriala
stil industrial de amenajare

Stilul rustic de amenajare a bucătăriei

Dacă ești de părere că nimic nu se compară cu atmosfera de „acasă”, atunci îți oferim încă o idee care să te ajute să obții fix acest sentiment: stilul rustic de amenajare a bucătăriei. Inspirat din tradițiile și peisajele naturale, acest stil îmbină confortul cu farmecul natural al vremurilor de altădată. Iată ce îl caracterizează:

  • Aspect autentic. Designul rustic are un aspect natural, inspirat de natură. De aceea, mobilierul pe care îl alegi ar putea să fie cu un design simplu și aer de epocă. Și accesoriile decorative sunt esențiale aici: vasele din ceramică și coșurile din răchită nu trebuie să lipsească.
  • Materiale naturale. Lemnul (brut sau vopsit), piatra naturală și țesăturile din bumbac sunt definitorii într-un stil rustic. Pentru a completa designul, poți alege un blat de bucătărie din piatră naturală sau dintr-un material care imită piatra, în timp ce covorul și draperiile pot fi din țesături din bumbac.
  • Paletă cromatică naturală. Nuanțele predominante aici sunt cele de maro, alb, crem și verde, cu accente pastelate.
  • Iluminat cald. Pentru a obține o atmosferă caldă în bucătărie, alege becuri LED caracterizate printr-o culoare de temperatură între 1800K și 3000K. În combinație cu lămpile suspendate din fier forjat sau lemn, vor completa perfect atmosfera. Acestea pot fi simple, cu un design de tip lanternă, sau pot imita vechile lămpi de petrol. Și abajururile din materiale naturale, cum ar fi iuta, bambusul sau țesăturile din lână ori bumbac, sunt ideale pentru a adăuga un plus de autenticitate.
mobilier rustic bucatarie
design rustic bucatarie
bucatarie rustica

3. Măsoară spațiul

proiect bucatarie

Acum că știi ce stil îți dorești și ce buget necesită amenajarea bucătăriei tale, a sosit momentul să măsori spațiul. Până la urmă, oricât de creativ ai fi, o bucătărie funcțională începe cu măsurători corecte. Abia după ce ai toate dimensiunile exacte, este recomandat să comanzi mobila de bucătărie și electrocasnicele, astfel încât să te asiguri că utilizezi spațiul la maximum.

Ca să obții măsurătorile corecte, lasă acest proces în mâna specialiștilor. Totuși, ca să ai și tu așteptări realiste, poți să realizezi propriile măsurători. 

Dar cum măsori corect? Ei bine, e destul de simplu: folosește diverse obiecte de măsurat, cum ar fi o nivelă laser, pentru a măsura lungimea și lățimea pereților, înălțimea camerei și dimensiunea ușilor sau ferestrelor. Nu uita de spațiile neutilizabile, cum ar fi colțurile sau locul ocupat de țevi și prize. Este important să ții cont de acestea atunci când alegi dimensiunea mobilei de bucătărie.

4. Alege configurația bucătăriei

configuratie bucatarie

Atunci când alegi configurația bucătăriei, gândește-te la fluxul de lucru – ideal, bucătăria ta ar trebui să respecte regula „triunghiului de lucru”: frigiderul, chiuveta și plita să fie amplasate strategic pentru a reduce mișcările inutile.

Iată câteva opțiuni populare de configurație a bucătăriei tale și cum să o alegi pe cea potrivită pentru a respecta regula în funcție de spațiul de care dispui:

  • Configurație liniară în care tot mobilierul și electrocasnicele sunt dispuse pe un singur perete. Este o soluție simplă, dar eficientă și potrivită pentru bucătăriile mici sau înguste deoarece presupune amenajarea spațiului cu o mobilă de bucătărie în formă de I.
  • Configurație în formă de L. Aceasta optimizează colțurile pereților adiacenți, creând un flux bun între zonele de lucru. Este ideală pentru spațiile medii deoarece împarte zona de gătit, spălat și depozitare, fără ca acestea să fie prea înghesuite.
  • Configurație în formă de U. Este perfectă pentru spații mari deoarece oferă mult loc pentru blaturi și dulapuri. Este alegerea ideală dacă gătești des și ai nevoie de mult spațiu de depozitare.

👉 Ca să îți ușurezi și mai mult munca în bucătărie, alege o baterie cu pipa flexibila pentru chiuveta de pe Neakaisa.ro. Ce avantaje îți aduce? Spălarea mai facilă a vaselor indiferent de dimensiune și curățarea fructelor fără a stropi în jurul tău.  În plus, ai posibilitatea de a alege și dintr-o gamă variată de culori și design, astfel încât să o poți integra cu succes în stilul ales pentru bucătăria ta.

  • Configurație cu o insulă care să fie folosită ca zonă de gătit, de luat masa sau ca spațiu suplimentar de depozitare. Aceasta poate fi o opțiune practică și estetică, mai ales în bucătăriile open space.

Amenajarea bucătăriei în funcție de caracteristicile sale

amenajare bucatarie in functie de caracteristici

Amenajarea bucătăriei nu trebuie să reflecte doar stilul și preferințele personale, ci trebuie să țină cont și de dimensiunile și de tipul de spațiu în care se află. De ce? Pentru că, indiferent cât de mult îți dorești un anumit design, un spațiu prea mic sau prea mare poate face ca ideile tale să nu funcționeze așa cum te așteptai. 

Dar nu-ți face griji. Un designer de interior are experiență în amenajarea spațiilor mai dificile și te poate ajuta să obții designul dorit. Dar, ca să ai o imagine despre ce ți-ar plăcea, îți prezentăm în continuare câteva idei despre cum să-ți amenajezi bucătăria în funcție de tipul său și de dimensiune.

Cum să amenajezi o bucătărie open space

Să începem cu bucătăriile open space. Acestea sunt tot mai populare, mai ales în locuințele moderne, deoarece creează un spațiu deschis, aerisit, ideal pentru socializare. Deși integrarea acestei bucătării cu livingul este de cele mai multe ori o provocare, rezultatul poate fi unul spectaculos dacă ții cont de aceste aspecte:

  • Delimitarea spațiului. Folosește elemente vizuale pentru a separa bucătăria de living. Acestea pot fi o insulă care să reprezinte un punct central în încăpere sau un covor sau un parchet diferit pentru a marca zona bucătăriei. Poți opta chiar și pentru o bibliotecă mică sau un panou decorativ pentru o delimitare subtilă.
  • Design unitar. Asigură-te că mobilierul, culorile și finisajele bucătăriei sunt în armonie cu livingul. De exemplu, dacă livingul are un stil modern, păstrează aceeași tematică în bucătărie. Folosește și culori complementare pentru un efect coerent – dacă livingul este decorat în tonuri de gri și alb, bucătăria poate avea accente metalice și texturi mate sau poți alege o mobilă de bucătărie gri antracit, precum și o mobilă de bucătărie albă.
  • Electrocasnice încorporate. Într-o bucătărie open space, este esențial să optezi pentru o mobilă de bucătărie cu electrocasnice încorporate. Acest lucru ajută la crearea unui aspect ordonat.
  • Ventilație bună. Deoarece mirosurile de gătit se pot răspândi în toată zona deschisă, investește într-o hotă performantă care să absoarbă eficient aburii și mirosurile de mâncare.

Truc practic: Dacă îți place să te relaxezi în living după masă și vrei să păstrezi totul în ordine fără prea mult efort, optează pentru dulapuri și soluții de depozitare spațioase. Astfel, bucătăria va rămâne curată și organizată, fără prea multe bătăi de cap.

amenajare bucatarie in living
bucatarie open space

Cum să amenajezi o bucătărie închisă

Spre deosebire de bucătăriile open space, cele închise oferă intimitate, separând zona de gătit de restul casei. Acest lucru îți permite să creezi o atmosferă intimă în fiecare încăpere, iar în ceea ce privește bucătăria, ai mai mult spațiu pentru mobilier și electrocasnice pe pereți. Însă, fii atent să nu aglomerezi vizual spațiul. 

Iată ce sfaturi poți să aplici în acest sens:

  • Alege o paletă de culori deschisă. Deoarece bucătăriile închise sunt adesea mai întunecate, folosește culori deschise pentru pereți și mobilier, cum ar fi alb, crem sau pasteluri. 
  • Folosește iluminat suplimentar. Include spoturi LED sub dulapuri și o lampă de plafon cu lumină caldă în designul din bucătărie pentru a obține o atmosferă liniștită și caldă în bucătărie.
  • Implementează soluții de depozitare eficiente. Profită de spațiul disponibil pe verticală pentru a amplasa dulapuri până la tavan, unde să depozitezi ustensilele mai rar folosite.
  • Personalizează. Adaugă accente personale, precum rafturi deschise pentru borcane decorative, vase ceramice sau plante aromatice.

Truc practic: Pentru o bucătărie modernă, încearcă să folosești materiale lucioase sau finisaje din sticlă care reflectă lumina, oferind bucătăriei un aer sofisticat. Inspiră-te din aceste modele de bucătării moderne pentru a combina armonios funcționalitatea și stilul.

mobilier bucatarie inchisa
mobila alba bucatarie
design bucatarie inchisa

Cum să amenajezi o bucătărie mică de bloc

Dacă locuiești într-un apartament la bloc și trebuie să amenajezi o bucătărie mică, nu te descuraja. Soluțiile ingenioase te pot ajuta să maximizezi spațiul și să creezi un design plăcut. Iată câteva idei de amenajare a unei bucătării la bloc și sfaturi de optimizare a spațiului într-o bucătărie de apartament:

  • Folosește culori deschise. Alege alb, crem sau culori pastelate pentru pereți și mobilier. Acestea creează iluzia unui spațiu mai mare.
  • Investește într-un mobilier compact și funcțional. Folosește mese și scaune pliabile, o mobilă de bucătărie mică, dulapuri suspendate și rafturi deschise pentru un aspect aerisit.
  • Optează pentru electrocasnice mici. Investește în frigider, cuptor sau plită de dimensiuni compacte. Înlocuiește aragazul clasic cu o plită electrică.
  • Folosește-te de depozitarea pe verticală. Montează dulapuri pe toată înălțimea peretelui sau folosește cârlige și suporturi pentru ustensile.

Truc practic: Dacă spațiul îți permite, instalează o masă rabatabilă pe perete pentru a crea o zonă suplimentară de lucru. Atunci când nu e folosită, nu va ocupa spațiu inutil în bucătărie.

mobila bucatarie in forma de L
mobila pentru bucatarie mica
masa rabatabila bucatarie

Cum să amenajezi o bucătărie mică pe colț

Pentru că la bloc sunt des întâlnite și bucătăriile mici pe colț, care de obicei au o configurație în formă de L, descoperă în continuare câteva sfaturi și modele de bucătării pe colț care te pot ajuta să amenajezi o astfel de încăpere:

  • Poți instala rafturi deasupra chiuvetei sau a plitei pentru a depozita diverse ustensile, condimente sau chiar plante aromatice. 
  • Alege o mobilă de bucătărie pe colț cu dulapuri adânci, și rafturi reglabile sau chiar sertare care se extind complet pentru a accesa mai ușor produsele depozitate. Astfel, vei menține zona de bucătărie mai ordonată.
  • Dacă alegi dulapuri suspendate pentru bucătării moderne mici, optează pentru lumini LED integrate sub dulapuri pentru a ilumina blatul de lucru și pentru a economisi spațiu.

👉Descoperă mai multe modele de spoturi pentru bucătăria ta! De la sporturi din acril și aluminiu, la spoturi din metal, lemn și chiar sticlă – pe Neakaisa.ro găsești modele potrivite pentru orice design.

  • Evită să aglomerezi spațiul cu detalii decorative. Un design cât mai simplu și funcțional este cel mai potrivit pentru a amenaja o bucătărie mică pe colț deoarece nu doar că va face spațiul să pară mai aerisit, dar va face și utilizarea bucătăriei mult mai eficientă. 
mobilier de colt
mobila bucatarie de colt
bucatarie de colt

Cum să amenajezi o bucătărie mare

Când vorbim despre amenajarea unei bucătării mari, gândul ne duce la amenajarea unei bucătării la casă. Însă, indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, atunci când trebuie să amenajezi o bucătărie mare, principalul aspect asupra căruia trebuie să te concentrezi este de a crea un echilibru între funcționalitate și estetică. Iată cum poți face asta:

  • Creează zone distincte în bucătărie. Împarte bucătăria în zone funcționale, precum: zona de gătit cu plită, cuptor și chiuvetă, zona de servire cu scaune confortabile și o masă generoasă, și zona de relaxare cu un colțar, o bibliotecă mică sau chiar un bar.
  • Adaugă elemente decorative. O bucătărie mare îți permite să fii mai creativ chiar și în ceea ce privește decorul, așa că include în designul tău plante decorative sau ierburi aromatice în ghivece, tablouri sau rafturi cu cărți de gătit, sau lustre impunătoare deasupra mesei.
  • Alege un mobilier impunător. Un set de bucătărie din mobilier masiv sau o insulă centrală care să umple spațiul, păstrând totodată un flux logic al proceselor, pot completa cu succes orice stil alegi pentru bucătăria ta spațioasă.
mobilier pentru bucatarie mare
amenajare mobilier bucatarie mare

Cum să amenajezi o bucătărie îngustă și lungă

Și o bucătărie îngustă și lungă poate fi amenajată într-un mod practic și plăcut, chiar dacă la prima vedere pare dificil. Iată cum poți obține un design bine gândit cu ajutorul acestor idei de amenajare a unei bucătării mici și înguste:

  • Folosește un mobilier compact. Alege mobilier dispus pe un singur perete sau în formă de L, cu piese suspendate pentru a maximiza spațiul de depozitare.
  • Alege culori deschise pentru pereți. Folosește-te de alb sau bej pentru a vopsi pereții, în timp ce, dacă îți dorești puțin contrast și adâncime în design, poți să folosești și nuanțe de albastru deschis sau verde mentă.
  • Alege un iluminat potrivit. Pentru a evita crearea unor umbre neplăcute și pentru a asigura o iluminare uniformă pe toată suprafața bucătăriei, optează pentru iluminat de plafon care să acopere întreaga zonă. Lămpile cu LED-uri sunt o opțiune excelentă, deoarece oferă o lumină clară și uniformă, fără a aglomera spațiul.
mobila bucatarie ingusta
design bucatarie ingusta
amenajare bucatarie ingusta
amenajare bucatarie mica

Cum să amenajezi o bucătărie pătrată

Dacă ai norocul să te bucuri de o bucătărie pătrată, deja ai făcut primul pas spre un design perfect. Deși acest tip de spațiu poate părea puțin mai restrictiv decât o bucătărie mare, în realitate oferă o mulțime de oportunități de organizare și amenajare. 

Explicația este simplă: distribuirea uniformă a spațiului poate facilita crearea unor zone distincte și funcționale. Însă, chiar și așa, aspectul final este influențat de modul în care o amenajezi. 

Iată care sunt sfaturile noastre pentru amenajarea unei bucătării mici și pătrate:

  • Configurează bucătăria în formă de U. Optimizează pereții disponibili și creează un spațiu de lucru eficient.
  • Include o insulă centrală în bucătărie. Dacă dimensiunea încăperii permite, o insulă centrală poate oferi spațiu suplimentar pentru gătit și poate servi și ca zonă de luat masa.
  • Folosește o paletă de culori echilibrată. Poți să optezi pentru o mobilă de bucătărie în nuanțe de alb și negru sau în nuanțe de crem și bej, astfel încât să menții un aspect vizual ordonat în bucătărie.
mobila alba pentru bucatarie
mobilier mic bucatarie
mobilier modern pentru bucatarie

Elemente-cheie în amenajarea bucătăriei

iluminat bucatarie

Acum că ai descoperit o mulțime de idei despre amenajarea bucătăriei, îți prezentăm în continuare care sunt cele mai importante trei elemente asupra cărora să-ți concentrezi atenția în amenajare. Alege să investești în ele, iar rezultatul obținut cu siguranță te va încânta.

Mobilierul de bucătărie

design bucatarie mare

Mobilierul reprezintă structura de bază a bucătăriei și joacă un rol esențial atât pentru funcționalitate, cât și pentru estetică deoarece ocupă mult spațiu vizual în încăpere. De aceea, alegerea materialelor, finisajelor și configurației mobilierului poate transforma complet spațiul.

Iată care sunt cele mai populare materiale pentru mobilierul de bucătărie:

  • Lemnul masiv. Ideal pentru un aspect clasic sau rustic, lemnul masiv este durabil și adaugă căldură spațiului. 
  • MDF vopsit sau laminat – o opțiune accesibilă și versatilă, care îți permite să alegi o gamă variată de culori și finisaje.
  • PAL melaminat. Este ușor de întreținut, dar mai puțin rezistent decât lemnul sau MDF-ul.

În ceea ce privește configurația mobilierului, poți alege:

  • Dulapuri suspendate – optimizează spațiul vertical, fiind ideale pentru depozitarea vaselor și a ustensilelor rar folosite.
  • Insule sau peninsule de bucătărie – adaugă spațiu de lucru suplimentar și pot fi utilizate și ca zonă de servire a mesei.
  • Sertare compartimentate – asigură o organizare eficientă a tacâmurilor și accesoriilor de gătit.

Nu în ultimul rând, este important să ții cont și de câteva aspecte ergonomice. De exemplu:

  • Înălțimea blatului. Ca să identifici înălțimea potrivită pentru blatul tău de bucătărie, specialiștii recomandă folosirea formulei următoare: înălțimea ta în centimetri:2+5. Adică, dacă ai 175 cm, formula de calcul este următoarea: 175:2+5, de unde rezultă o înălțime a blatului de 92,5 cm. 
  • Distanța între dulapurile superioare și blat. Este recomandat ca aceasta să fie de aproximativ 50-60 cm pentru acces ușor.
  • Accesibilitatea. Amplasează obiectele folosite frecvent la nivelul ochilor sau mâinilor, în timp ce instrumentele de gătit pe care le folosești mai rar le poți depozita pe rafturile de sus, mai greu accesibile.

Chiuveta și bateria de bucătărie

chiuveta bucatarie

Fiind un element esențial în fluxul de lucru, și chiuveta merită o atenție deosebită atunci când amenajezi bucătăria. Iar pentru că alegerea potrivită poate face diferența între un spațiu practic și unul incomod, ți-am pregătit mai jos câteva informații utile care să te ajute.

Iată câteva tipuri de chiuvete pentru bucătărie:

  • Chiuvete simple – potrivite pentru spațiile mici sau pentru persoanele care preferă un aspect minimalist.
  • Chiuvete duble – ideale pentru familii sau pentru cei care gătesc des, oferind spațiu suplimentar pentru spălarea vaselor și a alimentelor.
  • Chiuvete cu picurător – permit uscarea vaselor fără a ocupa spațiu suplimentar pe blat.

Dar unde ar trebui poziționată o chiuvetă? Ei bine, pentru a ușura fluxul de lucru, amplasează chiuveta într-o zonă centrală, între plită și frigider.

👉 Dacă vrei să combini funcționalitatea cu stilul, atunci alege o chiuveta din compozit pentru bucătăria ta. Pe Neakaisa.ro găsești o gamă variată de chiuvete din compozit cu o cuvă sau două și în mai multe nuanțe. În plus, beneficiezi și de livrare rapidă, astfel încât să poți pregăti masa pentru cei dragi într-un mediu curat și organizat în cel mai scurt timp!

În ceea ce privește materialele recomandate pentru chiuvete, acestea sunt următoarele:

  • Inox – rezistent la zgârieturi și ușor de curățat.
  • Granit – adaugă eleganță și este foarte durabil, dar necesită mai multă întreținere.
  • Ceramică – ușor de curățat și ideală pentru un design tradițional.
  • Compozit – rezistent la pete și zgârieturi, ideal pentru o bucătărie modernă și practică în același timp.

👉 Ca o chiuvetă din compozit să reziste cât mai mult timp în fața petelor și a zgârieturilor, aceasta necesită o curățare potrivită. Descoperă un ghid practic în articolul nostru  „Curatarea chiuvetei de compozit: tot ce trebuie sa stii pentru a o intretine impecabila”.

În ceea ce privește bateriile, iată câteva opțiuni:

  • Baterie cu monocomandă – permite reglarea rapidă a temperaturii și a debitului de apă.
  • Baterie cu două manete – potrivită în special pentru stilurile clasice, însă poate fi mai puțin practică decât cea cu monocomandă.

Dacă îți dorești o baterie de bucătărie cu adevărat modernă, atunci ține cont că unele baterii au duș extractibil, funcție de economisire a apei sau filtre integrate.

👉 Pe Neakaisa.ro găsești o varietate de modele de baterii de bucatarie cu dus extractibil cu montare pe blat sau pe chiuvetă. Iar dacă nu știi care se potrivește cel mai bine nevoilor tale, noi îți oferim toate informațiile tehnice de care ai nevoie pentru a lua cea mai bună decizie.

Iluminatul în bucătărie

mobila bucatarie cu lumini

Un iluminat corect este ca o cireașă de pe tort: detaliul care poate face diferența. De aceea, pentru a obține un design complet, este important să combini, urmând recomandările unui designer de interior, mai multe tipuri de iluminat și să alegi corpuri care se integrează perfect în spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Iată ce tipuri de iluminat există:

  • Iluminatul general. Aici aplicele de perete și tavan pot asigura o lumină de bază uniformă. Alege modele care oferă suficientă lumină, mai ales dacă bucătăria este întunecată.

👉 Descoperă modelele de aplice pentru bucatarie de pe Neakaisa.ro. Indiferent de stilul pe care l-ai ales pentru bucătăria ta, cu siguranță la noi vei găsi un model care să se potrivească. Și, ca să te asiguri că obții și rezultatele dorite în ceea ce privește luminozitatea, noi îți oferim toate detaliile tehnice de care ai nevoie pentru a face alegerea potrivită.

  • Iluminatul de lucru. Pentru a ilumina blatul de lucru și chiuveta, instalează spoturi sau benzi LED sub dulapurile suspendate.
  • Iluminatul decorativ. Aici, pendulele deasupra insulei sau lumina ambientală de sub rafturi pot adăuga un plus de stil și personalitate în bucătăria ta.

Și câteva sfaturi pentru un iluminat inteligent:

  • Folosește becuri LED pentru economie și durabilitate.
  • Alege lumină albă rece pentru zonele de lucru și lumină caldă pentru zonele de relaxare.
  • Integrează un variator electric pentru a regla intensitatea luminii, în funcție de momentul zilei sau de preferințe.

👉 Te așteptăm în showroomul Neakaisa.ro cu mai multe sfaturi și sugestii pentru amenajarea bucătăriei tale! Ne găsești în București, pe strada Atelierului, nr. 20.

În final, pentru a avea o bucătărie complet funcțională și estetică, toate aceste elemente prezentate aici trebuie să lucreze împreună. Gândește-te la fluxul de activități din bucătărie pentru a amplasa corect fiecare componentă și ține cont de spațiul disponibil și de preferințele personale atunci când alegi stilul de amenajare a bucătăriei.

Sursă foto: 

Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, ShutterstockShutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *