baie ingusta si lunga
Idei & Recomandări

Cum amenajezi o baie îngustă și lungă: Reguli, sfaturi, idei

Amenajarea unei băi înguste și lungi poate da bătăi de cap oricui, însă trebuie să știi că există trucuri pentru a schimba puțin perspectivele și a crea senzația de spațiu mărit. Află cum poți amenaja frumos o baie mică, astfel încât să te bucuri de momentele de relaxare într-un cadru plăcut vizual.

Cum amenajezi o baie îngustă și lungă

Stilul de design interior

Cele mai bune idei de amenajare a unei băi înguste și lungi sunt cele care implică stiluri de amenajare minimaliste, cu puține obiecte, care nu încarcă spațiul. Liniile simple sunt foarte potrivite, împreună cu obiectele sanitare multifuncționale și reduse în dimensiuni. Atmosfera trebuie să fie una ordonată și aerisită, care să nu dea impresia de aglomerație.

Elemente structurale

Vopsește pereții în culori neutre și cât mai luminoase, precum alb sau bej, pentru a da impresia de spațialitate. Dacă intrarea în baie se află pe un perete îngust, paralel cu celălalt perete îngust, atunci vopsește-l pe cel din urmă într-o nuanță mai închisă, pentru a da impresia de obiect mai apropiat. Poți decora acel perete cu un tablou sau o oglindă, pentru a crea un punct focal și a înfrumuseța încăperea.

De asemenea, dacă există o fereastră, așază paralel cu aceasta o oglindă, care să reflecte frumos zona exterioară și să creeze senzația de mai mult spațiu. Totuși, nu exagera cu numărul oglinzilor și alege locul cel mai potrivit pentru una mai mare.

În cazul ferestrelor, poți renunța la draperii, deoarece lumina naturală va ajuta la impresia de spațiu. Dacă totuși nu poți lăsa geamul descoperit, optează pentru acoperitori de dimensiunea acestuia, pentru a nu încărca vizual zona.

Podeaua poate fi placată cu gresie, iar pereții cu faianță. Folosește chit alb, pentru a menține cromatica deschisă. Piatra naturală sau lemnul pot fi folosite cu succes, dar preferabil în nuanțe cât mai luminoase. De asemenea, tavanul trebuie lăsat alb, pentru a părea cât mai înalt.

Culori

Amenajarea interioară a unei băi înguste și lungi iese cel mai bine dacă se folosește o paletă cromatică deschisă, în nuanțe de alb, bej, gri deschis sau culori pastelate foarte luminoase. 

Totodată, albul sau albastrul deschis sunt asociate curățeniei, ceea ce este ideal pentru o baie. Finisajele lucioase sunt mai potrivite decât cele mate, deoarece completează încăperea cu un adaos de luminozitate.

Podeaua poate fi din piatră naturală, cum ar fi marmură, granit sau travertin, dar în culori deschise. Lemnul este, de asemenea, o alegere de succes. Pentru pereți, tapetul nu este indicat decât dacă prezintă un model simplu, luminos.

Mobila

Amenajarea unei băi moderne, dar înguste, se poate face pe verticală, profitând de spațiul oferit astfel. Spre exemplu, poți atașa deasupra chiuvetei un dulap cu oglindă sau deasupra vasului de toaletă un dulap suspendat sau etajere. Dacă peretele este mai înalt, poți monta chiar un cuier, pe care să agăți prosoape de dimensiuni mai mici.  

Mobilierul alb este cel mai indicat, favorizând, ca toate celelalte elemente ale băii, un aspect mai spațios și aerisit. Accentele cromate lucioase reprezintă accente potrivite, la fel ca dușul din sticlă sau draperiile transparente. Pentru ca baia să pară mai mare, privirea nu trebuie să întâmpine obstacole vizuale care să taie din spațiu.

Vasul de toaletă poate fi cu rezervor încastrat, deoarece ocupă mai puțin loc dacă există spațiu tehnic disponibil și nu este necesară construirea unei nișe dedicate rezervorului încastrat. Această combinație de vas pentru toaletă și rezervor încastrat asigură  o zonă mai aerisită și mai ușor de întreținut din punct de vedere al igienei. În cazul chiuvetelor, sunt recomandate cele prinse în perete sau cele de pe mobilier, deoarece lavoarele pe blat necesită mai mult loc.

Dulapurile de baie înguste sunt de dorit, zone de depozitare putându-se crea și în locurile mai puțin obișnuite, precum deasupra vasului de toaletă. Totuși, rezumă-te la strictul necesar, mai ales dacă vorbim despre o baie mică de apartament.

O cabină de duș ocupă mai puțin spațiu decât o cadă, ceea ce înseamnă că este o alegere mai potrivită în acest caz. La fel ca în cazul unui duș walk-in, sunt preferabili pereții din sticlă transparentă sau perdeluțele translucide. De asemenea, dacă este posibil, amplasează dușul sau cada de-a lungul peretelui îngust, pentru a salva cât mai mult spațiu pe lungime.

Decorațiuni

Decorațiunile trebuie să fie cât mai puține și nevoluminoase, mai degrabă constând în accente de culoare, decât în obiecte adiționale fără o utilitate anume. Un coș mic de gunoi, câteva prosoape frumos împăturite, coșuri împletite pentru depozitare sau un cuier cu model interesant sunt idei potrivite. O plantă de dimensiuni reduse poate da un aer de prospețime încăperii.

Savoniera poate fi înlocuită cu un suport pentru săpun lichid, montat pe perete, pentru a economi spațiul din zona lavoarului. Barele pentru prosoape pot fi montate în locurile mai puțin folosite, cum ar fi dedesubtul unui dulap suspendat. Accesoriile de baie, precum șampoanele și gelurile de duș, pot fi aranjate în coșulețe de sârmă, montate pe pereții adiacenți căzii sau cabinei de duș.

Iluminat

Aplicele de perete sunt mici și adaptabile, ghidând lumina în funcție de poziționarea pe care ți-o dorești. De asemenea, spoturile încastrate au nevoie de foarte puțin spațiu, dar oferă multă lumină. O lampă subțire de tavan sau un bec agățat, cu un model original, pot fi alte idei de corpuri de iluminat.

Sfaturi pentru a amenaja o baie îngustă și lungă

  • Decorează cu oglinzi pentru a crea iluzia de spațiu;
  • Folosește culori deschise pentru mobilă și finisaje;
  • Alege pereți din sticlă în locul perdelelor despărțitoare;
  • Optează pentru rafturi suspendate;
  • În locul unei căzi clasice alege cabină de duș;
  • Cumpără mobilier de baie suspendat;
  • Amenajează pe verticală;
  • Renunță la draperii, dacă este posibil, sau alege unele transparente;
  • Păstrează podeaua cât mai aerisită;
  • Optează pentru etajere în locul dulapurilor;
  • Adaugă nișe în zona căzii;
  • Dacă se poate, montează obiecte în colțuri;
  • Cumpără accesorii sau produse de baie la set, pentru un aspect ordonat.

Idei de amenajare pentru baie îngustă și lungă cu duș

Idei de amenajare pentru baie îngustă și lungă cu duș

Idei de amenajări pentru o baie îngustă și lungi: gresie și faianță

Idei de amenajări pentru băi înguste și lungi: gresie și faianță

Amenajarea unei băi înguste și lungi este o provocare la finalul căreia te poți alege cu o încăpere originală și personalizată, exact pe gustul tău. Neakaisa vine în ajutorul tău, cu o gamă variată de produse de baie și accesorii necesare montajelor.

Visezi la o baie care să îmbine eleganța cu funcționalitatea? Dorești să creezi un spațiu unde confortul întâlnește designul personalizat? Aici este locul de unde începe povestea și vei afla toate informațiile de care vei avea nevoie pentru a duce le bun sfârșit planul tău.

Află tot ce trebuie să știi pentru amenajarea unei băi de vis – tendințe, inovații și sfaturi esențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *