Idei & Recomandări

Bacteriile de acasa – unde sunt si cum evitam raspandirea lor?

Cuprins

Reclamele tv, literatura de specialitate, revistele și bunicile ne spun că bacteriile sunt pretutindeni. Se ascund în cele mai nebănuite unghere ale casei sau pe obiecte întâmplătoare. Fiecare dintre noi întâlnește zilnic mii de bacterii. Vestea bună este că majoritatea sunt inofensive.

Ce ne facem însă cu cele care nu sunt așa de inofensive? Unde anume în casă le poți găsi și ce poți face ca să eviți răspândirea lor? În ultimii ani, interesul față de igiena casei și protejarea familiei împotriva germenilor dăunători a crescut. Motiv pentru care un grup de cercetători de la NSF – Organizația pentru Sănătate și Siguranță Publică a luat mostre de pe 30 suprafețe din 22 case, le-a testat și a creat o listă cu zonele unde se găsesc cele mai multe și periculoase bacterii. Pentru mai multe detalii, poți citi întreg studiul NSF.

Nu este însă suficient să vedem care sunt zonele sensibile, cel mai important este să cunoaștem posibilele soluții pentru prevenire și igienizare.

 

  1. Bucătăria

Deși nu am crede, bucătăria este cea mai sensibilă zonă a casei. Conform studiilor NSF, în zonele de depozitare și preparare mâncare sunt mai multe bacterii decât oriunde altundeva în casă. Peste 75% dintre bureții de vase și cârpele folosite în bucătărie este contaminată cu Salmonella, E.Coli și materii fecale. Comparativ, doar 9% dintre bateriile de baie conțin același tip de bacterii.

Alte spații des utilizate din bucătărie care conțin un număr mare de bacterii sunt:

  • Tocătoare de legume
  • Espresoare de cafea
  • Frigider – în special zonele de depozitare a alimentelor negătite/nespălate
  • Chiuveta de bucătărie și blatul

 

Nu este cazul să ne panicăm, dar este bine de știut că sunt câteva zone ale bucătăriei care au nevoie de o atenție mai mare din partea noastră atunci când vine vorba de curățenie. Iată și câteva idei pentru a menține spațiile mai igienice:

  • Folosește șervețele umede dezinfectante. Sunt foarte comode și rapide, putând fi folosite atât pentru baterie, blat, frigider, cât și pentru sertarele din frigider.
  • Schimbă bureții de spălat vase măcat o dată pe săptămână.
  • Spală la temperaturi înalte prosoapele de bucătărie
  • Spală-te pe mâini de fiecare dată când atingi mâncare.
  1. Baia

Pentru un loc dedicat igienei personale, baia poate fi foarte departe de ideea de igienă. De la părul din chiuvetă, până la urmele de pastă de dinți de pe lavoar, ceea ce rămâne în urma ritualului nostru de îngrijire este adesea o imagine neplăcută. Una dintre principalele probleme pornește de la soluție – nimănui nu-i place să spele wc-ul. Este, conform unor sondaje, cea mai puțin favorită activitate.

Cum vasul de toaletă este principala sursă de bacterii dăunătoare, iar frecarea lui până la igienă absolută nu pare sportul preferat al nimănui, producătorii de obiecte sanitare au încercat să dezvolte vasul de wc care se spală singur. După mai mulți ani de testare, această tehnologie a fost creată și a devenit chiar accesibilă.

Pe scurt, inovația este la nivel constructiv – forma vasului wc permite apei să clătească întreg bolul la fiecare tragere de apă. Pentru maximizarea eficienței se recomandă inserarea în rezervorul de apă a unei soluții antibacteriene, astfel încât prin tragerea apei să nu se realizeze doar clătirea vasului, ci și o igienizare profundă.

 

Ideal Standard Tesi Aquablade

 

Ce vas wc antibacterian poți alege?

Există foarte multe opțiuni, aproape toți marii producători având câte un patent înregistrat pentru un sistemul unic de tragere a apei. Modul scurgerii, viteza și forța apei sunt extrem de importante. Scopul fiecărei inovații din această arie a fost de a crea un sistem prin care să se elimine un număr cât mai mare de bacterii.

Una dintre cele mai populare variante este Aquablade, o inovație aparținând producătorului belgian Ideal Standard. Tragerea apei nu a fost niciodată mai eficientă, conform testărilor, 99% dintre bacterii sunt eliminate. Rețeta acestui scor impresionant este un sistem de curgere egal distribuit pe toată suprafața vasului de toaletă. Apa este forțată să ajungă până în fața vasului asigurând astfel o curățare completă. Fără margini, fără adâncituri, vasele cu tehnologia Aquablade sunt ușor de întreținut și igienizat.

Ca design, există o varietate de game care pot fi integrate cu ușurință în orice tip de interior. Cel mai bine vândut model este vas wc Ideal Standard Tesi Aquablade suspendat, fiind urmat îndeaproape de omologul său pe pardoeală și de gamele Connect și Connect Air. Un alt avantaj al acestor variante de vase cu igienizare este că raportul preț-calitate este foarte bun.

Producătorul german de renume Grohe propune tehnologia Triple Vortex care creează un jet puternic, însă silențios care acoperă și spală întregul vas wc. O igienă ridicată este asigurată și de faptul că tragerea apei nu stropește și ajută la economisirea apei, funcționând la fel de bine și cu 3 și cu 5 litri, în funcție de acționare. Cel mai căutat este vas wc Grohe Euro Ceramic suspendat, dar și varianta sa pe pardoseală cu rezervor așezat.

Grohe Euro Ceramic

Ce alte zone ale băii au nevoie de atenție specială?

  • Cabina de duș/marginea căzii
  • Scurgerile de la cadă/duș și de la lavoar
  • Mânerele de acționare ale bateriilor
  • Pardoseala din jurul vasului de toaletă
  • Prosoapele din baie
  • Periuțele de dinți

Recomandări pentru menținerea igienii în baie:

  • Acordă o atenție sporită zonelor cu risc crescut. Folosește soluții dezinfectante și programează o curățenie amănunțită cel puțin o dată la 2 săptămâni
  • Spală prosoapele din baie la temperaturi mari cel puțin o dată pe săptămână
  • Schimbă periuțele de dinți măcar o dată la 3 luni

 

 

  1. Sufragerie și spațiu de lucru/joacă

Sufragerie poate fi un termen propice pentru bacterii. În sufragerie nu sunt neapărat zone sensibile, ci obiecte care sunt atinse foarte des. Cele mai bune exemple ar fi: telecomanda, tastatura, tableta, telefoanele mobile. Sunt obiecte pe care punem foarte des mâna. Într-un eșantion de 22 case, NSF a găsit bacterii și mucegai pe tastatură, pe telecomandă și pe joystick-urile de la consolele de joc. Pe cele două din urmă au fost găsit stafilococi în toate cele 22 locuințe.

Soluția cea mai simplă este să ștergi cu șervețele dezinfectante toate obiectele des folosite din sufragerie. Repetă această activitate măcar o dată pe săptămână. Odată ce va deveni rutină, șansele ca spațiile acestea să strângă bacterii suficient de mult timp cât să creeze probleme, scad considerabil.

 

Covoarele – prețul pufoșeniei

Covoarele sunt elemente extrem de îndrăgite ale camerelor unde se petrece mult timp. Sunt obiecte de design care contribuie enorm la menținerea unui confort termic și senzorial optim. Ceea ce ne scapă din vedere este că textura acestora poate reține până la de 8 ori greutatea covorului în bacterii și praf.

Dacă un covor este aspirat și spălat periodic, nu ar trebui să pună probleme, însă neglijat poate crea adevărate colonii de bacterii care pot fi periculoase pentru sănătatea ta și a familiei tale. Așa că, acordă timp și atenție sporită tuturor obiectelor din textil din casă și, mai ales, din camerele cu circulație intensă pentru a preveni strângerea și multiplicarea bacteriilor periculoase.

 

  1. Clanțe, mânere, întrerupătoare și câteva sisteme de prevenire

Orice tip de blat, mâner, întrerupător, clanță este un spațiu propice pentru germeni și bacterii. Sunt obiecte atinse foarte des, dar care și susțin elemente venite din afara casei, precum pungi de cumpărături, geci, genți, portofele.

Deși s-ar putea crede că mânerul ușii de la baie este cel mai periculos, cei de la NSF au descoperit că sunt alte spații cu aglomerări de bacterii mult mai mari:

  • Întrerupătorul de la baie
  • Mânerul de la frigider
  • Mânerul de la cuptor și de la cuptorul cu microunde
  • Dressing-ul/cuierul de pe holul de la intrare

Pentru o menținere mai bună a curățeniei pe termen lung, există câteva recomandări generale care pot fi aplicate pentru toate camerele casei:

  • Șterge suprafețele cu soluții dezinfectante
  • Spală-te pe mâini de fiecare dată când intri în casă înainte de a ajunge în alte camere
  • Folosește un săpun antibacterian și spală-te cu atenție pentru cel puțin 30 secunde
  • Renunță la pantofi cum intri în casă, nu te plimba cu ei prin mai multe camere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *