Baie în stil Feng Shui: Sfaturi de amenajare, idei, recomandări
Stilul feng shui se referă la amenajările care țin cont de energiile din univers și cum pot acestea fi folosite pentru a crea armonie și echilibru în orice cameră. Chiar dacă baia nu este neapărat primul loc în care te gândești să aplici acest stil, există destule moduri prin care poți canaliza influența vitală Qi pentru a produce prosperitate chiar și atunci când te relaxezi în cadă sau faci un duș pentru a-ți începe ziua. Până la urmă, știința feng shui atestă faptul că baia este centrul energetic al casei sau apartamentului feng shui, deoarece aici se concentrează elementul creator – apă. Așadar, iată cum să amenajezi o baie feng shui!
Care sunt elementele principale în Feng Shui
Înainte de a începe să-ți recomandăm produse de baie în stil feng shui sau să-ți sugerăm diverse stiluri de amenajare baie în stil feng shui, dorim să-ți explicăm care sunt elementele principale ale acestui stil. Pentru a aplica principiile feng shui vei introduce patru elemente, după cum urmează:
- Apa, elementul central, va fi reprezentată de sursele de apă precum chiuveta, cada de baie și/sau cabina de duș;
- Focul va fi reprezentat de sursele de lumină și de alte accesorii precum lumânările;
- Vântul, reprezentat de aerisire (cu ajutorul ventilatoarelor), culorile vii (dacă preferi mai degrabă nuanțele liniștite, descoperă un ghid de amenajare în culori neutre), și de mirosuri.
- Pământul, reprezentat de decorațiuni și de alte accesorii naturale precum pietrele și plantele. Descoperă și cum să alegi plantele potrivite pentru baie.
Cum să-ți amenajezi baia în stil Feng Shui

Acum că ai înțeles care sunt elementele cu care vei lucra, iată și câteva sfaturi practice. Vom începe cu felul în care baia este poziționată și vom include atât obiectele de mobilier din baie, accesoriile feng shui, detaliile care țin de atmosferă și chiar și culorile specifice. Așadar, să începem!
Poziționarea băii
În concepția feng shui apa corespunde nordului, așadar amplasarea băii în casă se va face în zona nordică a locuinței sau, în orice caz, la o distanță cât mai mare de intrarea principală. Astfel te vei asigura că atragi energia benefică Qi. Evită poziționarea băii în centrul locuinței sau față în față cu ușa de la intrare, deoarece specialiștii susțin că această poziționare duce la obținerea unui feng shui negativ. Dacă totuși nu ai un cuvânt de spus în ceea ce privește poziționarea băii, există și soluții.
Ai putea să vopsești ușa băii în roșu pentru a genera energie pozitivă sau o poți acoperi cu o oglindă. Astfel ea va dispărea în mod simbolic. Ține minte că ușa de la baie trebuie să rămână mereu închisă, altfel energia pozitivă va evada. Energia ar putea să evadeze și prin diverse canale de scurgere. Așadar te sfătuim să folosești acoperitoare de plastic pentru scurgeri și mereu să ții capacul lăsat la toaletă. Regulile de feng shui în baie spun de asemenea că orice robinet care picură trebuie înlocuit instant, altfel riști pierderi materiale.
Mobila
Conform principiilor feng shui trebuie să ai cât mai puțină mobilă în baie, pentru ca aceasta să nu fie prea aglomerată și să păstreze un aspect atractiv. Recomandat este mobilierul realizat din materiale naturale, precum lemnul, metalul, piatra, ceramica sau bambusul. Pe lângă funcționalitate și spațiu amplu de depozitare, este recomandat ca mobilierul să aibă forme rotunde și margini rotunjite.
Ține minte că, dacă băile noastre ar vorbi, ele ar alege să respire, deci ai grijă să păstrezi curățenia și să eviți supraaglomerarea. Obiectele inutile sau ambalajele goale pot afecta energia băii, deci scapă de ele. Alege accesorii de baie care să nu atragă atenția și să nu încarce vizual spațiul. Dacă apelezi la plante în baia feng shui, acestea vor fi neapărat naturale și nu vor încărca spațiul.
Atmosfera Qi
Cel mai important aspect al unei băi feng shui este ambientul sau, cu alte cuvinte, atmosfera Qi. Pentru ca baia ta să devină o veritabilă oază de relaxare, vei putea apela la diverse metode:
- Alege un întrerupător care să permită reglarea intensității luminii;
- Populează baia cu lumânări parfumate, săpunuri colorate, uleiuri esențiale, vase de aromaterapie și săruri și loțiuni de baie;
- Alege prosoape și halate de baie din materiale pufoase și moi;
- Evită plantele cu țepi deoarece emană energii negative;
- Alege un playlist relaxant pentru clipele de repaos.
Obiectele Feng Shui
În ceea ce privește decorațiunile, nu poți trece cu vederea obiectele specifice unei adevărate băi feng shui. Iată ce poți include în designul băii pentru a spori energia binefăcătoare:
- Corpuri de iluminat care să lumineze întreaga încăpere;
- Oglinda într-o baie feng shui va da impresia de spațiu, deci optează pentru una cât mai mare care să nu taie din energia celui care se privește în ea.
Culorile
Contrar așteptărilor, din rândul culorilor pentru o baie feng shui nu trebuie neapărat să facă parte și albastrul. Elementul de apă este deja prezent, deci folosirea acestei culori doar va încărca spațiul. Îți recomandăm să mizezi pe nuanțe naturale de pământ sau foc, deci roșu, galben, verde și portocaliu. Stai departe de nuanțe închise de gri sau maro și evită cu desăvârșire culoarea negru.
Principii Feng Shui pentru baia ta

Înainte de a încheia acest articol dorim să-ți mai oferim câteva principii generale pe care le poți lua în calcul în cadrul amenajării. Iată care sunt acestea:
- Așa cum am explicat și mai sus, curățenia este deosebit de importantă într-o baie feng shui, deci ai grijă ca rufele murdare sau orice alt element murdar să nu acumuleze energie negativă. Așadar, alege un coș pentru rufe murdare care să se integreze în decor și să fie mereu închis.
- Adaugă elemente de pământ care să contrabalanseze apa. Aici intră prosopele, covorașele, accesoriile sau, de ce nu, ai putea vopsi în galben un întreg perete.
- Ține minte să folosești toate cele patru elemente de bază (apă, aer, foc, pâmânt) plus metalul. Pentru a le aduna pe toate într-un singur loc ai putea plasa în baie un tablou care să conțină toate culorile de bază în feng shui: negru, alb, verde, galben și roșu.
Aplică toate aceste sfaturi și vei descoperi că pe zi ce trece te simți mai bine în propria baie, iar nivelul de energie îți crește. În acest mod vei fi mai prosper în tot ceea ce-ți propui!
Visezi la o baie care să îmbine eleganța cu funcționalitatea? Dorești să creezi un spațiu unde confortul întâlnește designul personalizat? Aici este locul de unde începe povestea și vei afla toate informațiile de care vei avea nevoie pentru a duce le bun sfârșit planul tău.
Află tot ce trebuie să știi pentru amenajarea unei băi de vis – tendințe, inovații și sfaturi esențiale.
Salut. As dori sa pozitionez cada freestanding în colț. Este ok din punctul de vedere Feng shui?
Mulțumesc
Bună, Florentina,
Iți mulțumim pentru întrebare și ne bucură curiozitatea ta cu privire la aceste aspecte.
Iată sfaturile noastre.
Din punct de vedere feng shui, o cadă freestanding amplasată pe colț poate fi o opțiune bună, dar sunt câteva lucruri de luat în considerare, pentru armonia în baie:
Evită blocarea energiei – Lasă spațiu liber în jurul căzii.
Lumina și echilibrul – Adaugă lumină sau elemente naturale (plante, lemn) pentru a activa energia pozitivă.
Poziționare strategică – Nu pune cada direct în linie cu ușa.
Elemente de apă echilibrate – Folosește culori blânde (alb, albastru deschis) și evită supraîncărcarea cu alte elemente „de apă”.
Trebuie totuși să menționăm și câteva aspecte practice, pentru o cadă freestanding amplasată pe colț.
Asigură-te că baia este bine ventilată și că scurgerile îți permit să montezi cada în acest fel.
Dacă ai suficient spațiu, încearcă să lași un mic spațiu între cadă și perete pentru a evita aglomerarea vizuală și pentru a facilita curățenia.
De asemenea, adaugă un element decorativ sau funcțional pe colț, cum ar fi un suport pentru prosoape sau o mică etajeră.
Sperăm că aceste sfaturi îți sunt utile și suntem foarte nerăbdători să vedem cum arată baia ta feng shui.
Mulțumim!