baie stil mediteranean
Idei & Recomandări

Baie în stil mediteranean: Sfaturi, idei și produse recomandate

Pentru design-ul interior, stilul mediteranean reprezintă o abordare eclectică, elegantă, armonioasă și rafinată. Descoperă în cele ce urmează cum arată o baie cu influențe mediteraneene, în care te poți relaxa și poți scăpa de toate grijile de peste zi. Vei afla care sunt caracteristicile acestui stil plin de istorie și farmec și cum poți alege mobilierul, culorile sau decorațiunile specifice.

Ce este stilul mediteranean

Stilul mediteranean, numit și stilul spaniol modern, se inspiră din mai multe culturi și motive rustice din zona Mării Mediterane, trecând prin diverse modificări de-a lungul istoriei și fiind îmbogățit constant. Acest stil prezintă influențe grecești, provensale, toscane și orientale.

Ideile de amenajare interioară în stil mediteranean au luat amploare la începutul sec. al XX-lea, arhitecții americani străduindu-se să obțină decoruri elegante și romantice, precum cele de pe coastele însorite din sudul Europei. Căldura și confortul oferite de stilul mediteranean îmbie la relaxare, destindere și visare cu ochii deschiși.

Influențele grecești

Printre elementele specifice stilului grecesc se regăsesc gresia albastră sau cobalt, pereții decorați geometric și cât mai multă lumină naturală.

Influențele toscane

influente toscane baie stil mediteranean

Stilul toscan se diferențiază prin pardoselile din piatră, gresie sau teracotă, pereții albi și mobilierul din lemn natural. Pentru decor, sunt potrivite figurinele, statuetele și obiectele ceramice, expuse de-a lungul unor rafturi metalice.

Influențele provensale

Stilul provensal ne duce cu gândul la culturile de lavandă: predomină albul, violetul, nuanțele pastelate de galben, albastru, dar și cremul. Se păstrează obiectele din lemn sau ceramică, iar decorațiunile cu simboluri vegetale (lavandă, viță de vie, măslini) se întrezăresc pe mobilier sau pereți.

Influențele orientale

influente orientale baie stil mediteranean

Influențele orientale se deosebesc în special prin faianța cu model marocan, tapetele sau plăcile de gresie cu simboluri exotice.

Cum amenajezi baia în stil mediteranean?

Baia în stil mediteranean este caracterizată de o atmosferă estivală, de vacanță. Culorile pastelate și serenitatea emanată, mozaicurile, materialele naturale, gresia porțelanată și aspectul luxos oferă un cadru intim și relaxant, departe de agitația cotidiană, griji sau stres.

Elemente arhitecturale

Arhitectura stilului mediteranean este inspirată de locuințele tradiționale grecești, italienești și spaniole. Băile astfel decorate încorporează detalii clasice din regiunile cu deschidere către mare, cum ar fi arcadele și nișele. De asemenea, ferestrele duble cu deschidere spre exterior completează atmosfera mediteraneană autentică. 

Materiale

materiale baie mediteraneana

Predomină materialele naturale, cum ar fi plăcile de teracotă, piatra, marmura, dar se întâlnesc și materiale moderne, precum compozitul. Podeaua este placată cu gresie, travertin, piatră sau dale care imită nisipul, dar se poate întâlni și parchetul.

Mozaicurile sunt, de asemenea, elemente caracteristice stilului mediteranean, iar tapeturile înflorate sau cu modele abstracte, în culorile boeme ale mării (turcoaz, azuriu), pot înlocui tencuiala pereților.

Culori

Paleta cromatică este reprezentativă vacanțelor la mare: albastrul cerului și al mării, verdele plantelor exotice și olivul, galbenul însorit, nisipiul, albul pătat al scoicilor și portocaliul citricelor. 

Mozaicurile compun pattern-uri colorate și pline de viață, cu detalii în roșu, verde, albastru sau auriu. Ici-colo, rozul se întrepătrunde cu azuriul, galbenul pai cu movul pastelat al lavandei, dar și nuanțele neutre sau pământii sunt păstrate, amintind de conexiunea omului cu natura.

Mobilă în stil mediteranean

Piesele de mobilier sunt eclectice, având influențe din toate culturile din zona mediteraneană. Rusticul și eleganța se îmbină și se completează armonios, astfel încât elementele vechi, dar funcționale, pot fi păstrate și chiar evidențiate. Un lavoar din lemn sau piatră contrastează frumos cu o podea modernă din marmură.

În general, mobila de baie în stil mediteranean este masivă, dar nu foarte încărcată. Eleganța și confortul sunt uneori prioritare, însă funcționalitatea nu este lăsată deoparte. Toate elementele își găsesc locul, păstrând un aer proaspăt, fără aglomerație inestetică.

O cadă simplă sau freestanding poate oferi tot confortul de care ai nevoie pentru o baie relaxantă cu spumă, iar dacă preferi stilul retro sau vintage, atunci poți opta pentru o cadă cu accente cromate și piciorușe. 

Pe de altă parte, o cabină de duș modernă poate fi integrată în stilul mediteranean, prin alegerea unor uși semicirculare, precum o arcadă grecească. Alternativ, optează pentru un duș walk-in spațios, cu nișe speciale pentru accesoriile de baie.

Produse recomandate:

Decorațiuni în stil mediteranean

decoratiuni baie stil mediteranean

Decorațiunile mediteraneene sunt adesea exotice și originale, statuetele sau figurinele din porțelan sau ceramică fiind câteva alegeri potrivite. De asemenea, plantele se regăsesc cu ușurință în stilul mediteranean, iar baia este ca o oază de relaxare și prospețime. Mozaicurile definesc ramele oglinzilor, blaturile și chiuvetele de baie.

Covoarele nu sunt specifice acestor decoruri, mai ales dacă sunt groase sau grele. Se preferă carpetele împletite din fibre naturale (bumbac, iută sau alte textile tropicale) și perdelele diafane din mătase. Ferestrele sunt acoperite de obloane din lemn, în culori mate (vernil, crem, albastru) care conferă intimitate și un aer boem.

Dacă stilul abordat are influențe predominant spaniole, detaliile decorative sunt mai intense, mobilierul este sculptat, iar draperiile sunt grele și înflorate. Apar accente din bronz sau alamă și fier forjat vopsit. Plantele în vaze mari de lut nu lipsesc, câteva specii potrivite fiind măslinii, portocalii, lămâii și florile tropicale.

Se mai pot întâlni elemente de inspirație marinărească: frânghii pe post de suport, cochilii, scoici și stele de mare, picturi sau fotografii cu peisaje maritime, print-uri acvatice și statuete grecești.

Iluminat

În stilul mediteranean se folosesc corpuri de iluminat filigranate, candelabre fixate în grinzi de lemn sau aplice și lămpi inspirate din cultura antică spaniolă. De asemenea, poți găsi lustre și lampadare vintage, care creează o atmosferă plină de romantism.

Produse recomandate:

Baia în stil mediteranean va face ca fiecare moment pe care îl petreci acolo să se simtă ca o vacanță la malul mării

Leave a Reply

Your email address will not be published.