Stilul minimalist în designul interior a apărut în perioada anilor ’60 ai secolului trecut, atunci când oamenii începuseră să se plictisească de expresionismul care fusese mult timp în vogă până la acel moment.
Ceea ce părea la început o replică firavă s-a transformat într-un curent care se bucură de popularitate și în zilele noastre. Stilul minimalist în decorarea apartamentelor a inspirat chiar și alte curente mai noi cum ar fi stilul contemporan sau cel modern. Chiar și stilul mediteranean modern a împrumutat anumite influențe minimaliste.
Astăzi, ne-am propus să vorbim despre baia în stil minimalist și despre particularitățile care o definesc, oferindu-ți totodată câteva sfaturi și idei inspirate pentru amenajare.
Baie în stil minimalist: reguli de bază
Baia trebuie să păstreze stilul de amenajare al locuinței, așa că o casă în stil minimalist nu poate avea decât o baie cu un design interior în aceeași notă. Stilul minimalist se potrivește foarte bine cu o baie de mici dimensiuni sau o baie lungă și îngustă, care nu îți lasă prea multe opțiuni de amenajare.
Nu este, însă, o regulă ca o baie în stil minimalist să se încadreze în aceste tipare, pentru că și o încăpere spațioasă poate fi amenajată astfel.
Există, însă alte aspecte de care trebuie să ții cont pentru a respecta rigorile impuse de amenajările interioare în stil minimalist.
Spațiu cât mai liber și mai deschis
O baie în stil minimalist trebuie să-ți ofere suficient spațiu de mișcare, chiar dacă dimensiunile încăperii sunt unele modeste. De aceea, interiorul nu trebuie încărcat cu elemente care nu își găsesc o strictă utilitate sau care pot fi combinate cu alte piese.
De asemenea, obiectele sanitare și celelalte produse pentru baie nu trebuie să fie supradimensionate pentru a nu încărca inutil spațiul.
Cât mai multă lumină
Orice spațiu amenajat în stil minimalist trebuie să fie cât mai luminos, fiind de preferat ca lumina să fie naturală. Regula este valabilă și pentru baie și poate fi pusă în aplicare, acolo unde este posibil, cu ajutorul unor ferestre mari.
Dacă nu este posibil să montezi astfel de ferestre, poți amplifica luminozitatea cu ajutorul oglinzilor și a culorilor deschise.
Cromatică bazată pe culori neutre
Stilul minimalist trebuie să insufle o senzație de calm și de liniște, iar cromatica joacă și ea un rol important în acest sens. De aceea, poți folosi culorile neutre, iar în cazul băilor, albul este prima opțiune. Totuși, poți miza și pe gri, bej, vernil sau crem.
Dacă ți se pare că interiorul într-o singură culoare este rece și neprimitor, poți opta pentru o baie în două culori. În acest caz, schema cromatică trebuie să includă două culori contrastante, cea mai potrivită combinație fiind cea de alb și negru.
Doar obiecte de strictă necesitate
O altă regulă de bază a minimalismului presupune renunțarea la obiectele care nu sunt de strictă necesitate. Astfel, dotarea unei băi în stil minimalist se reduce la obiectele sanitare și mobilierul de baie care trebuie să fie cât mai simplu și mai redus ca dimensiuni.
Decorațiunile, ornamentele și tapetele colorate nu își au locul într-un astfel de decor.
Sfaturi pentru amenajarea unei băi în stil minimalist
După ce ți-am arătat care sunt regulile de bază în amenajarea unei băi în stil minimalist, ne-am gândit că la fel de folositoare îți vor fi și câteva sfaturi practice.
Folosește mobilier multifuncțional
Mobila în stil minimalist include numeroase piese multifuncționale, de dimensiuni reduse. Astfel, mobila ocupă puțin loc, oferind totodată mai multe oportunități de utilizare.
Spre exemplu, în loc să montezi oglinda din baie direct pe perete, o poți amplasa pe ușa unui dulap, pe care să-l instalezi apoi deasupra chiuvetei. În acest mod, vei avea și oglindă, dar și un spațiu pentru depozitare care nu ocupă loc util.
Instalează obiecte sanitare suspendate
Obiectele sanitare ocupă o parte importantă din suprafața unei băi, iar în cazul de față trebuie să găsești soluții ca spațiul ocupat să se reducă la strictul necesar.
De aceea, e de preferat ca în locul modelelor clasice de chiuvete și vase de toaletă cu picior, să apelezi la modele suspendate. Acel picior de sprijin nu folosește la nimic altceva, așa că se poate renunța la el, pentru a câștiga mai mult spațiu.
Chiuvetele și vasele de toaletă suspendate stau foarte bine ancorate în perete, iar spațiul rămas liber dedesubtul lor poate fi folosit în alt scop. De asemenea, în cazul toaletei suspendate dispare din peisaj și rezervorul de wc care se montează mascat în perete.
Înlocuiește cada cu o cabină de duș
O cabină de duș este mai potrivită într-o baie în stil minimalist, decât o cadă, pentru că ocupă mai puțin loc și servește strict scopului igienic pe care îl cunoaștem cu toți.
Cabina trebuie să aibă un design cât mai simplu, însă sistemul de duș poate fi unul modern, dotat cu termostat, economizor de apă și chiar un sistem de hidromasaj.
Dacă preferi totuși cada, aceasta trebuie să aibă un aspect cât mai simplu, iar bateria de baie nu trebuie nici ea să iasă în evidență.
Sfatul este valabil și pentru accesoriile de baie pe care le vei folosi, accesorii ce pot fi moderne și performante, dar trebuie să aibă un aspect obișnuit.
Alege un singur tip de gresie și faianță
Atunci când alegi gresia și faianța pentru pardoseala și pereții băii, e de preferat ca plăcile să fie de același tip pentru a evita încărcarea vizuală a încăperii. Nu uita că simplitatea este una dintre caracteristicile de bază ale stilului minimalist, iar în cazul băii, aceasta poate fi obținută folosind același model de gresie și faianță.
De asemenea, modelul ales trebuie să fie unul cât mai simplu, fără modele colorate și cu suprafața netedă, fără înflorituri.
Baie în stil minimalist: idei de amenajare
Am ajuns și la ultima parte a acestui material în care ne propunem în continuare să fim o sursă de inspirație, oferindu-ți de această dată câteva idei de amenajare.
Renunță la dulapul de baie pentru un stil minimalist
Dulapul este cea mai masivă piesă de mobilier dintr-o baie, ceea ce înseamnă că ocupă mult spațiu și încarcă vizual încăperea. Totodată, este principalul spațiu de depozitare, iar renunțarea la el ar putea părea o idee neinspirată.
Cu toate acestea, poți elimina dulapul dintr-o baie minimalistă, păstrând în același timp suficient spațiu pentru depozitare.
Un prim spațiu de depozitare este dulapul suspendat despre care spuneam mai devreme că poate fi montat deasupra chiuvetei. Astfel, în spatele ușilor cu oglindă poți amplasa câteva rafturi pe care să ții cosmeticele și diferite consumabile.
Un alt loc ideal pentru amenajarea unui spațiu de depozitare este cel de sub chiuveta suspendată, unde poți monta o mască pentru a o folosi ca dulap. Chiar și în spațiul de sub toaleta suspendată poate fi amenajat un loc pentru depozitarea produselor de curățare și igienizare.
De asemenea, îți mai rămâne și varianta montării unor rafturi suspendate pe care să păstrezi diferite lucruri ce ar fi stat în dulapul de baie.
Împrumută de la alte stiluri apropiate
Stilul minimalist se aseamănă în multe privințe cu alte stiluri de amenajare pe care le-a influențat de-a lungul timpului. Dacă ți se pare că regulile minimalismului sunt prea stricte sau că interiorul băii este prea rece și neprimitor, împrumută câte ceva de la alte stiluri asemănătoare.
Spre exemplu, stilul minimalist scandinav ar fi o bună sursă de inspirație, la fel și stilul feng-shui. Studiind aceste stiluri de amenajare, vei găsi anumite elemente pe care le poți prelua pentru a adăuga o notă aparte băii tale. Nu trebuie totuși să cazi în extrema cealaltă, combinând prea multe elemente din stiluri diferite pentru că rezultatul final nu va mai avea cu nimic de-a face cu minimalismul.
Pentru un stil minimalist folosește plante de apartament în scop decorativ
Elementele cu rol strict decorativ nu își au loc în decorul unei băi amenajate în stil minimalist pentru că nu sunt obiecte de strictă utilitate. Este și cazul tablourilor sau posterelor, al tapetelor colorate, ornamentelor și motivelor florale de pe gresie și faianță.
Toate aceste elemente trebuie să lipsească, iar dacă simți nevoia de a înfrumuseța cumva spațiul băii, apelează la câteva ghivece/vase cu plante de apartament.
Pe lângă rolul decorativ, plantele sunt utile pentru că împrospătează aerul și reduc nivelul de umiditate din baie. Evident, trebuie să apelezi la plante iubitoare de umezeală și rezistente la temperaturi ridicate. Din această categorie putem menționa aloe vera, filodendronul, ficusul, bambusul de apartament și bromelia.
Ghivecele pot fi amplasate într-un colț al încăperii sau pe rafturile suspendate montate pe pereții băii.
Baia nu trebuie transformată, însă, într-o seră, așa că 2-3 ghivece ar fi suficiente, în funcție și de dimensiunea încăperii. Ține cont și de faptul că unele dintre aceste plante cresc mult în înălțime, iar peste câtva timp ar putea să încarce spațiul mai mult decât ar fi necesar.
Cei care nu sunt foarte familiarizați cu informațiile de mai sus fac deseori greșeala de a confunda stilul minimalist cu austeritatea, considerând că acesta este potrivit celor cu posibilități materiale modeste.
O astfel de percepție este total eronată, întrucât o locuință în stil minimalist poate fi dotată cu mobilă și echipamente din cele mai moderne, iar bunul gust al proprietarilor primează în fața dorinței de a epata.