baie stil rustic
Design interior

Baie în stil rustic: Ghid complet de amenajare

O baie în stil rustic poate fi o oază de relaxare. Stilul rustic este potrivit pentru amenajările interioare de baie atunci când vrei să obții un aspect autentic, natural.

Descoperă care sunt caracteristicile acestui stil de design interior și ce idei de amenajare pentru baie îți propunem în rândurile care urmează.

Caracteristici

Stilul rustic poate fi împărțit în două categorii mari: tradițional și modern. În funcție de acestea, el mai poate primi diferite influențe de stil, precum industrial, shabby chic, vintage, japonez, scandinav, minimalist etc.

Stilul rustic tradițional este caracterizat de abundența materialelor naturale, organice, un aspect cât mai nefinisat. Elemente precum piatră, lemn, ceramică, lână, bumbac sau pânză se regăsesc cu precădere. Paleta cromatică este neutră, în tonuri pământii.

Arhitectura băii rustice tradiționale este poate fi evidențiată de grinzile de lemn și țevile la vedere, zidurile de piatră neacoperită.

Stilul rustic modern este cât se poate de aerisit, ordonat, curat și finisat. Mobilierul din lemn sau piatră predomină, însă atmosfera rustică poate fi sugerată și cu ajutorul materialelor care imită pattern-urile naturale. Accesoriile artizanale sau creative, cum ar fi o scară-suport, o cadă-butoi sau niște becuri în interiorul unor borcane, se regăsesc adesea în amenajările rustice.

Piese de mobilier

 • Rafturi din lemn brut;
 • Scară transformată în suport pentru prosoape;
 • Oglindă simplă, cu ramă din lemn;
 • Cadă vintage, din piatră sau artizanală (poate fi realizată dintr-un butoi sau un recipient din metal);
 • Chiuvetă din piatră naturală sau chiuvetă artizanală (poate fi o găleată);
 • Taburet din lemn sau metal;
 • Coșuri împletite;
 • Duș spațios, cu o buturugă pe post de scaun;
 • Piese vintage de mobilă sau decor;
 • Covoraș cu print tradițional;

Idei de amenajare pentru o baie rustică

Modern

Într-o baie în stil rustic modern găsim mai degrabă piese de mobilier de strictă necesitate. O etajeră simplă din lemn, o scară folosită ca suport pentru prosoape și câteva coșuri de răchită induc atmosfera rustică. Parchetul, faianța decorativă și plantele completează design-ul.

O baie modernă cu paletă cromatică specifică stilului rustic poate include plăci ceramice și accente metalice sau lemn. Chiar dacă baia este simplă și destul de mică, un duș walk-in îi conferă suficient spațiu și un aer modern.

Baia poate avea stil rustic datorită placajelor cu pattern natural. O oglindă simplă, o fereastră generoasă, plante și un lavoar rotund, pe blat din lemn, vor întregi atmosfera rustică.

„Rustic” nu semnifică nefinisat, culorile și texturile specifice acestui stil se pot împleti cu elemente moderne.

Piatra

Un alt exemplu pe care îl poți pune în practică dacă-ți place piatra pentru baia ta este cel al unui lavoar ce include o chiuvetă și un blat de piatră, cu robinet antichizat. O ușă din lemn și pereți cu aspect nefinisat, cu un model de plăci de ceramică vor completa atmosfera rustică a încăperii.

Compozit

O altă idee de amenajare o reprezintă căzile freestanding din compozit. Un mobilier și o podea din lemn vor întregi design-ul rustic, iar includerea unor elemente metalice simple va aminti puțin de stilul industrial.

Lemn

O baie cu elemente de lemn și un duș walk-in pot conferi un aer rustic băii.

Dacă ai o baie spațioasă îți poți permite să incluzi mai mult lemn: grinzi la vedere, cadă încastrată în lemn și pereți decorativi din lemn. Nu-ți va mai lipsi apoi decât un covor tradițional, mânere cu model vintage la mobilier, o fereastră luminoasă și oglinzi încadrate în rame de lemn.

O baie în stil rustic care include elemente din lemn se potrivește de minune și cu niște accente vintage.

Baie mică

baie în stil rustic

Pentru amenajarea unei băi mici ai nevoie de puțină creativitate pentru a profita de fiecare spațiu. Poți opta pentru o piesă încăpătoare de mobilier din lemn, în jurul căreia amplasezi restul obiectelor sanitare.

baine în stil rustic alba

O baie mică, nespațioasă, poate dispune de diverse spații de depozitare din lemn. Folosește alb pentru a lumina camera și a da senzația de spațiu. Include accente negre în stilul vintage, pentru un contrast de efect.

Cadă

baie în stil rustic cu cada freestanding

O cadă antichizată, cu aspect industrial și baterie vintage, poate deveni punctul central al unei băi rustice. Așează lângă cadă un scăunel din lemn și un coș din fibre împletite, pentru un efect garantat. Niște rafturi din lemn se vor potrivi și ele în peisaj.

baie în stil rustic alba

O baie rustică, minimalistă, poate avea și influențe scandinave. Ferestrele mari, decorul alb, o scară din lemn și cada freestanding sunt punctele cheie.

Dus

baie în stil rustic cu accente de lemn

Dacă preferi dușul, în locul căzii, alege o cabină de duș. Combină accente metalice cu finisaje din piatră și lemn, ce au aspect natural.

Cada si dus

baie în stil rustic cu accente de bambus

Dacă ai spațiu necesar atât pentru o cadă, cât și pentru un duș, există loc de combinații decorative inedite. Alege o podea din piatră naturală și lemn. Un duș încăpător, din lemn și sticlă, se va potrivi unei căzi de un alb imaculat. 

Sfaturi pentru amenajare

 • Decorează cu obiecte din metal
 • Metodele DIY sunt binevenite
 • Alege materiale organice și naturale, precum piatră, lemn, textile. Accentele pot fi din metale, sticlă, ceramică, bronz, granit, cupru, cărămidă etc.
 • Păstrează suprafețele cât mai texturate
 • Liniile mobilierului nu trebuie să fie rigide, prelucrate
 • Lasă elementele arhitecturale la vedere
 • Vopsește totul în culori calde, neutre, pământii, precum: bej, ciocolatiu, maroniu, crem, negru cărbune, ruginiu, alb murdar, gri deschis, albastru prăfuit, cărămiziu etc.
 • Optează pentru lumini calde, galbene
 • Obiectele de mobilier trebuie să fie inspirate din natură și din modul de viață rural
 • Dacă este posibil, profită de ferestrele mari și lasă lumina soarelui să intre cât mai mult în încăpere
 • Decorează cât mai simplu și aerisit

O baie în stil rustic se potrivește celor care se relaxează în largul naturii și vor să recreeze atmosfera în propria casă.

Visezi la o baie care să îmbine eleganța cu funcționalitatea? Dorești să creezi un spațiu unde confortul întâlnește designul personalizat? Aici este locul de unde începe povestea și vei afla toate informațiile de care vei avea nevoie pentru a duce le bun sfârșit planul tău.

Află tot ce trebuie să știi pentru amenajarea unei băi de vis – tendințe, inovații și sfaturi esențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *