Calmul și relaxarea aduse în baie de albastrul Blue Classic, culoarea anului 2020
Dacă urmează să îți amenajezi baia și nu știi cu exactitate care este nuanța pe care să o alegi, recomandarea anului 2020 este albastrul Blue Classic. Deși este o nuanță cât se poate de simplă, aceasta a fost aleasă de către specialiștii de la Pantone drept culoarea anului, iar motivele sunt numeroase:
- Este o culoare care emană eleganță, încredere și profunzime;
- Este o culoare odihnitoare. Potrivită în toate încăperile, aceasta aduce sentimentul de liniște și de pace;
- Te invită la relaxare. Indiferent că alegi să folosești albastrul clasic în baie, în living sau în dormitor, este o nuanță care te invită la calm;
- Este o culoare care te echilibrează din punct de vedere emoțional și psihologic, emanând acea doză de încredere de care ai nevoie.
Folosită de-a lungul istoriei de numeroase societăți și chiar privită în anumite epoci drept o nuanță foarte scumpă și greu de obținut, albastrul va reveni întotdeauna în tendințe, ceea ce face ca folosirea ei în amenajarea băii să îți asigure o baie mereu la modă.
Cum să îți faci baia să arate impecabil cu această nuanță?
Chiar dacă este culoarea anului în lume, nu trebuie să îți amenajezi baia doar cu obiecte albastre. În principiu, este indicat să alegi 3 nuanțe pe care sa le ai in vedere, dintre care cea predominantă să fie acest albastru. Dacă reușești să găsești un echilibru între nuanțe, baia va fi un spațiu de relaxare completă din care să-ți iei energia necesară.
Pentru a găsi acest echilibru, trebuie să respecți sfaturile specialiștilor:
- Mizează pe o baie cât se poate de luminoasă. Poți să te joci cu corpurile de iluminat din jurul oglinzii, cu plafonierele și cu alte accesorii care emană lumină caldă, sporind doza de confort. Cu cât este mai luminoasă baia, cu atât vei resimți mai bine doza de confort pe care ți-o oferă albastrul.
- Alege obiecte sanitare confortabile și eficiente. Indiferent că este vorba despre vasul de toaletă, despre cadă, baterii sau alte obiecte sanitare, acestea trebuie să fie cât se poate de eficiente în scopul lor.
- Nu insista prea mult pe albastru. Dacă mizezi pe faianță sau mozaic în această culoare, este bine să alegi accesorii în nuanțe complementare. Dacă elementele majore sunt de culoare albă sau neagră, accesoriile pot fi albastre. Poți să te joci cu o mulțime de accesorii, cum ar fi peria vasului de toaletă, chiuvetele, săpunierele sau rafturile pe care îți ții produsele de îngrijire. În principiu, doza de albastru nu ar trebui să depășească 50% din baie.
- Combină nuanța cu alb sau cu diverse nuanțe complementare. Cea mai potrivită nuanță pentru crearea unui contrast puternic este galbenul.
Idei de accesorii și elemente albastre, care îți pot transforma baia
- Rama oglinzii. Poți opta pentru o ramă care să atragă atenția încă de la primul contact cu baia. O ramă colorată în nuanțe de albastru clasic îți poate asigura liniștea și relaxarea în fiecare dimineață, ori de câte ori te pregătești pentru plecare.
- Faianța sau mozaicul. Nu trebuie să fie în totalitate albastre. Poți opta pentru o combinație de plăci, în mai multe nuanțe. Dacă vrei o baie cu aspect mediteranean, poți combina albastrul cu albul.
- Pereții. Un alt mod prin care poți aduce albastrul Blue Classic în baie este acela de a folosi vopseaua lavabilă ceramică pe unul dintre pereți sau mai mulți, iar obiectele ceramice pe care le alegi să fie albe. Un exemplu poate fi propunea de la Villeroy&Boch, gama Artis.
- Rafturile. Atunci când nu ai inspirație sau nu găsești alte accesorii albastre, rafturile sunt cea mai bună soluție. Poți să optezi pentru rafturi gata colorate sau poți să îți dai frâu liber imaginației și să le vopsești în regim propriu.
- Prosoapele. Chiar și accesoriile care nu stau permanent în baie pot fi albastre și pot aduce acea doză de relaxare și de calm.
- Ușile. Puțini sunt cei care își vopsesc ușile în albastru, însă cei care o fac îi dau încăperii o notă foarte plăcută. Dacă alegi accesorii de dimensiuni reduse în nuanțe albastre, poți opta și pentru elemente mari, precum ușile.
Citește mai mult despre desigul interior.
Albastrul clasic în istorie
Unul dintre motivele pentru care albastrul clasic este culoarea anului este și faptul că de-a lungul istoriei a scris adevărate povești și a însoțit numeroase societăți în evoluția lor.
În perioada romană, această nuanță nu era chiar atât de bine văzută, fiind asociată cu culturile barbare și automat, cu tristețea și doliul. Romanii preferau nuanțe de violet, galben sau roșu.
După apusul epocii romane însă, albastrul a început să fie prezent în picturile bisericilor, pe casele mediteraneene sau în diverse omagii aduse divinității. Încet, încet, a devenit o nuanță foarte apreciată și chiar a ajuns să fie prezentă pe foarte multe steaguri și însemne.
Poți regăsi albastrul clasic, așadar, în foarte multe opere de artă ce datează de secole și astăzi te poți baza pe toate studiile specialiștilor care spun că este o culoare calmă, relaxantă și foarte echilibrată.