Calorifer portprosop pentru baie – un trend sau o necesitate?
Acum că urmează perioada rece din an, fiecare dintre noi abia așteaptă să ajungă acasă, să facă un duș relaxant și apoi să stea la căldură. Așa că încălzirea în casa, în special în baie este foarte importantă. Vedem tot mai des băi noi amenajate cu radiatoare sau un calorifer portprosop. Deși inițial acest tip de calorifer a fost inventat pentru ca prosoapele să fie așezate pe el și să fie mereu uscate și calde, acum un astfel de radiator servește mai multor lucruri. De ce tot mai multe băi sunt amenajate cu un calorifer portprosop? Răspunsul este unul destul de simplu: pentru salvarea spațiului, mai ales în cazul băilor de mici dimensiuni.
Pe lângă avantajul de a avea mereu prosopul cald și uscat, caloriferele de acest gen oferă și încălzire în baie și în plus, nici nu ocupă foarte mult din spațiu.
Deși pare simplu să alegi un calorifer pentru baie, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte care țin atât de funcționalitate, cât și de estetică. Aceste lucruri trebuie luate în calcul dacă nu vrei ca atunci când ieși de la duș să simți răcoare sau dacă nu vrei să strice designul întregii băi.
Factorii de care ar trebui să ții cont sunt:
- dimensiunea camerei astfel încât radiatorul portprosop să încălzească cu succes toată camera
- stilul caloriferului să se potrivească cu designul băii tale
- materialul și tipul de funcționare a caloriferului.
Ce tipuri de calorifere pentru baie există?
În funcție de cum este amenajată baia ta, poți să alegi dintre mai multe modele de radiatoare, în cazul în care nu ești hotărât asupra celui de tip portprosop.
- Radiator portprosop de tip scăriță: este găsit sub forma unei scări, cu mai multe trepte pe care poți agăța prosoape sau alte obiecte vestimentare de dimensiuni mai mici. Poate fi găsit în diferite dimensiuni și finisaje, însă cele albe au de obicei cea mai mare putere termică. Acest tip de calorifer poate fi găsit în două variante:
- Drept: este mai subțire și ocupă mai puțin spațiu.
- Curbat: se folosesc în general în băile de dimensiuni mai mari și sunt mai utile pentru agățarea prosoapelor.
- Radiator de tip panou: este mai avantajos datorită puterii termice mai mari, astfel că încălzește camera mult mai bine. Totuși, acest model ocupă mult spațiu și nu este rezistent la umezeală. În timp, dacă nu există o fereastră care să permită aerisirea, caloriferul va rugini.
- Radiator portprosop de tip cromat: este la fel ca cel simplu, însă oferă un aspect mai sofisticat băii. Este opțiunea ideală dacă vrei să pui în evidență baie datorită formelor și dimensiunilor variate în care poate fi găsit.
- Radiator portprosop cu cercuri: este reprezentat de două bare verticale înconjurate de semicercuri.
- Radiator portprosop de tip cuier: constă în două bare verticale pe care există un cârlig unde pot fi agățate prosoape sau alte haine.
- Panou plan cu bară: dotat de obicei cu una sau două bare.
Cum alegi un calorifer portprosop în funcție de modul de alimentare?
Dacă te-ai hotărât asupra unui calorifer portprosop, atunci trebuie să alegi și varianta de alimentare a acestuia.
- Racordare la centrala termică. Aceasta este cea mai adoptată variantă pentru că majoritatea locuințelor dețin încălzire pe baza de centrală termică. Avantajul este că puterea termică este mai mare, dar și că nu trebuie să stai cu grijă să pornești sau să oprești caloriferul. Acesta pornește automat atât timp cât centrala este în funcțiune.
- Energie electrică. Acesastă opțiune este cea mai ușor de montat, deorece nu trebuie să mai instalezi toate țevile. Trebuie să fii foarte atent ca radiatorul să fie dotat cu un sistem de dublă izolație din motive de siguranță. Cele mai indicate modele sunt cele care sunt rezistente la depunerile de rugină și calcar. Modele mai noi și performante sunt dotate cu termostat care să îți permită să ajustezi temperatura caloriferului. De asemenea, unele dintre ele vin și cu alte dotări, precum un sistem de programare care îți permite să setezi în ce perioade ale zilei să se încălzească.
- Dublă alimentare. Acest lucru presupune îmbinarea celor două varinate de mai sus. Mulți oameni folosesc o astfel de metodă pentru că vor să aibă în permanență acces la încălzirea caloriferului. Vara nu vei porni centrala termică, dar dacă totuși vrei să usuci prosoapele pe calorifer, îl poți conecta la priză.
Cum alegi în funcție de material?
- Din oțel. Primele modele de calorifere portprosop au fost realizate din oțel și erau avantajoase din mai multe motive: se încălzesc ușor și păstrează căldura pe o perioada mai lungă de timp. De asemenea, sunt mai rezistente în timp și au prețuri foarte accesibile.
- Din aluminiu. Degajă rapid căldura și asigură un cost mai redus la energie deoarece nu necesită mult timp de încălzire. De asemenea, astfel de calorifere au o durată de viață de aproape 20 de ani. Dezavantajul este că nu rețin căldura pentru mai mult timp.
- Din inox. Este durabil în timp și oferă un aspect mai interesant băii, însă are un preț destul de ridicat.
Cum montezi un astfel de radiator?
Când te gândești la peretele pe care vrei să montezi caloriferul, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte: conductele pentru apă, instalația termică și țevile, poziționarea celorlaltor obiecte sanitare (cadă/duș, toaletă, chiuvetă, mobilier, etc.).
Citește mai mult despre amanajarea băilor mici
Dacă reamenajezi baia și înlocuiești un calorifer mai vechi, trebuie să fii atent și să alegi un model compatibil cu vechile țevi. Asta în cazul în care nu dorești să schimbi și țevile de racord. În ceea ce privește locul optim de amplasare, instalatorii recomandă să fie pus pe peretele exterior.
Care sunt avantajele unui calorifer de tip portprosop?
- Este o soluție ideală pentru băile foarte mici, în special cele din apartamente, pentru că economisești spațiu pe care îl vei putea folosi pentru mobilier sau alte obiecte sanitare de care ai nevoie. Citește mai multe despre cum alegi obiecte sanitare pentru băi mici
- Vei avea parte de prosoape uscate și calde după fiecare duș.
- Sunt ușor de instalat și asigură încălzire uniformă a încăperii.
- Au o durabilitate crescută datorită materialelor din care sunt realizate.
- Sunt ușor de întreținut și curățat.
- Au un design simplu, elegant și modern.