Design interior

Când și cum alegi un set complet vas toaletă și bideu

Opțiunile de amenajare a unei băi cu dimensiuni medii sau mari sunt numeroase și, având la dispoziție din ce în ce mai multe variante, este posibil un rezultat extrem de original. Un ambient poate fi obținut cu ajutorul unui arhitect sau a unui designer de interior care vor imprima un stil cât mai modern și deosebit acestui spațiu, sau direct a ta prin alegerea unui stil anume și a unor game care să se potrivească perfect.

Una din aceste opțiuni, din ce în ce mai folosită, este echiparea băii cu un set de vas toaletă și bideu din aceeași gamă a aceluiași producător.

De ce alegem un astfel de set? De ce un bideu în baie este o idee bună?

Bineînțeles că un bideu nu este o necesitate, dar dacă spațiul permite, este o adiție foarte practică. Unul din motive pentru care bideul este din ce în ce mai popular este igiena. Datorită faptului că este foarte rapid și foarte practic, este din ce în ce mai prezent în băi. Se pune din ce în ce mai mult accent pe igiena personală și pe sănătatea ca mod de viață. Motiv pentru care se poate ajunge la concluzia că un astfel de produs este bine-venit în orice baie.

Un alt aspect foarte important de luat în seamă când se optează pentru prezența unui bideu în baie este estetica. Pentru a avea un ambient unitar, este necesar ca atât bideul, cât și vasul de wc să fie cel puțin construite în linii similare, dacă nu chiar parte din aceeași gamă.

Varianta ideală este ca acestea să fie din aceeași gamă, provenite de la același producător. Astfel, pot fi prevenite posibile diferențe de aspect și de dimensiuni.

Vezi set complet vas toaletă, capac soft close bideu Tesi aici

Posibilități infinite de sincronizare cu alte obiecte sanitare

Una din cele mai mari provocări când includem un astfel de set cu vas de toaletă și bideu este combinarea eficientă și cât mai inspirată. Crearea unei băi ideale este o provocare, însă nu trebuie să fii pus în fața unei alegeri imposibile. Datorită varietății de modele, poți integra un astfel de set în orice tip de ambient, fie el modern, retro, minimalist sau scandinav.

Printre cele mai importante criterii de care trebuie să se țină cont la alegerea unui set de vas wc și bideu ar fi: spațiul disponibil, forma vaselor, tipul de montare, gama din care fac parte și cât de bine se potrivește cu ambientul dorit, și nu în ultimul rând tehnologiile prezente, producătorul și bugetul disponibil.

Spațiul disponibil

Primul și cel mai important criteriu este spațiul disponibil. Un bideu ar trebui să aibă spațiu suficient cât să poată fi folosit cu ușurință, altfel nu va face decât să aglomereze baia. Însă nu doar spațiul băii este important de calculat înainte de a alege un bideu, ci și dimensiunea obiectului sanitar.
În mod normal, dimensiunea vaselor variază între 48 și 54 cm lungime, iar diferența de doar câțiva centimetri poate fi semnificativă. Pentru a crea spațiu în baie, se poate opta pentru seturi de vas wc și bideu compacte. Varianta este ideală pentru băile cu dimensiuni medii.

Vezi set complet vas toaletă și bideu Ideal Standard Tesi Aquablade aici

Forma vasului de toaletă și a bideului

Formele tuturor obiectelor sanitare din ceramică trebuie să fie similare. Există și combinații nonconformiste cu linii dreptunghiulare și arcuri de cerc, însă recomandat este să se meargă pe aceleași forme.

Importanța formelor este uneori decisivă pentru a atribui caracterul corect băii pe care o amenajăm. De exemplu, pentru un aer retro, pot fi folosite forme ovale, iar pentru băile moderne forme dreptunghiulare. Însă nu există reguli stricte, aspectul general al băii depinzând de foarte multe variabile.

Opțiuni de montare

Uneori alegerea cea mai dificilă când vine vorba de alegerea unui set vas wc și bideu este legată de montaj. Există 2 variante – suspendate sau pe pardoseală.
În varianta suspendată, vasul de toaletă necesită un cadru cu rezervor și clapetă, iar bideul un cadru de suport. Opțiunea de montare pe pardoseală nu implică aceste incastrări, ceea ce o face mai simplă și mai rapidă, însă mai puțin minimalistă.
Ambele variante pot fi alegeri bune și inspirate. Depinde foarte mult de rezultatul la care speri și de calitate montajului pentru un rezultat durabil.

Citește mai multe despre tipuri vase toaletă 

Vezi modele vase toaletă pe pardoseală aici

Gama vaselor din ceramica

O variantă din ce în ce mai populară (pentru că nu are cum să dea greș) este folosirea unei singure game pentru toate obiectele sanitare. Un vas de toaletă și un bideu ar trebui să fie din aceeași gamă datorită dimensiunilor și a formelor comune. Însă aceeași regulă se poate aplica pentru lavoar, în anumite situații chiar și căzilor baie.
Rezultatul poate fi unul extraordinar, aceste obiecte sanitare fiind create de designeri renumiți, pentru a creea o baie cu un ambient ideal.

Tehnologii și inovații

Inclusiv în amenajarea băilor trebuie să știi că există o multitudine de inovații tehnologice. Da, aici ne referim la vasele de wc care se curăță singure, la capace de toaletă încălzite, la baterii care pot economisi până la 40% din apa utilizată.
Fiecare tehnologie este creată ca să ne facă viața mai ușoară. La capitolul vase toaletă, merită menționate variantele Aquablade sau Rim-Ex de la Ideal Standard, respectiv Vitra care, printr-un design deosebit al vasului, în momentul tragerii apei se spală chiar și zonele înainte greu accesibile.
Dacă studiezi fenomenul și vezi câte avantaje au aceste tehnologii, există posibilitatea să alegi direct dintre gamele cu opțiunile cele mai avansate.

Vezi set complet vas toaletă și bideu Ideal Standard Connect aici

Producătorul obiectelor sanitare

Pentru foarte multă lume brandul producător este un criteriu important. Un brand puternic, cu tradiție în producerea de obiecte sanitare poate fi un argument puternic. În momentul de față sunt numeroase companii care produc modele variate de vase din ceramica sanitară cum ar fi: Ideal Standard, Roca, Vitra, Dalet, Duravit, Gala sau Rak Ceramics. Însă există și producători mai tineri, de regulă cu produse mai neconvenționale care respectă toate standardele de calitate.

Prețul – bugete alocate

Un alt criteriu extrem de important este bugetul alocat investiției. Există modele de set vas toaletă și bideu cu un raport calitate-preț excelent cu prețuri între 1000-1500 ron. Există, deasemenea și variante care necesită un buget de peste 4000 ron. Important este ca în momentul alegerii unui model să se țină cont și de calitatea produsului, nu numai de design.

Concluzie

Multitudinea de opțiuni pe care o avem la dispoziție în alegerea unui set de vas wc și bideu face alegerea destul de complicată. Dar crearea unui ambient implică decizii dificile. Nu uita, în proces, să ții cont de spațiul disponibil, de stilul pe care vrei să îl obții și să verifici mereu calitatea produselor.

Neakaisa.ro oferă consultanță în alegerea produselor perfecte pentru casă. Poți găsi online mii de variante disponibile, beneficiind de consultanță gratuită.