Design interior

Care este relația dintre Balloo și stilul minimalist?

 Toți am auzit de expresia less is more, dar nu foarte mulți știm că stă la baza stilului Minimalist. Stil apărut la mijlocul secolului XX, prin anii 60, descria sculpturile lui Robert Ryman, Agnes Martin și Donald Judd. În timp, s-a extins în mult mai multe arii, de la industria fashion și muzică până la arhitectură și design.

It’s the bare necessities, the simple bare necessities, forget about your clutter and your strife.

În designul interior, stilul minimalist se aseamănă cu o dietă bazată pe 1.500 de calorii: trebuie să te abții de la multe și este foarte greu de respectat. Pentru a înțelege mai bine, îl putem cita pe Balloo, din celebrul desen animat de care toți am auzit, The Jungle Book, it’s the bare necessities, the simple bare necessities, forget about your clutter and your strife.

 

Minimalismul este o filosofie, un stil de viață derivat din aglomerarea vizuală de care ne lovim în fiecare zi. Pe măsură ce lumea se umple de stimuli vizuali, poate soluţia este să alegi pentru acasă un ambient simplu, calm, concentrat pe claritate și utilitate. Și fiecare detaliu contează, pentru că nu mai există aglomerarea multor lucruri. Ceea ce nu ai observa în mod normal devine esențial: finisajul parchetului, modelul perdelelor, textura canapelei. Este un stil care se învârte în jurul ideii de posesie limitată: să deții doar strictul necesar. Și poate părea aproape imposibil, dar dacă stai să te gândești, cel puțin 60% dintre lucrurile pe care le ai în casă nu le folosești decât accidental, dându-le la o parte ca să ajungi la cele de care ai nevoie.

 

Dar pe lângă motto-ul less is more, cum putem să ajungem acolo? După ce eliminăm tot ce nu ne este strict necesar, ce alegem ca să înlocuim fostul surplus?

Culori

Pentru pereți mergi pe culori așa-zise mute. Nuanțe de alb, crem, orice tonuri calde. Rolul lor este să fie baza pe care se construiește, fundalul pe care se vor face contrastele. Podelele au o singură regulă: o singură culoare! Poți să devii inventiv cu texturile, dar nu combina culori. Pentru contraste, apelează la piese de mobilier sau accesorii.

Mobilier

Cu cât mai puțin, cu atât mai bine. Și să nu îmi spui că nu te aşteptai la asta! Alege cu grijă piesele de mobilier pe care nu le folosești. Și dă-le la o parte. Pune-le la păstrare, nu contează ce faci cu ele, dar dacă minimalist dorești, let them go. Alege mobilă simplă, culori unitare, fără dungi, pete, combinații.

Podele

Poți folosi orice material: parchet laminat, gresie, dar să fie într-o culoare unitară, cu texturi puțin nuanțate. Folosește un singur covor cu o singură culoare. Poți folosi culoarea mobilierului, de exemplu dacă optezi pentru o canapea gri, folosește un covor tot gri.

Decorațiuni

Minim! Imaginează-ți strictul necesar de art pieces pentru pereții tăi, împarte la 2 și scade 3. Adică una sau două piese ar trebui să fie suficiente.

Altele

Ai grijă să ai suficiente spații de stocare ascunse vederii. Dulapuri sau lada de sub canapea, oricare dintre ele should do, cu condiția să nu rămână prea multe chestii la vedere. 

Acestea fiind spuse, dacă optezi pentru minimalism eşti, din punctul meu de vedere, un mare erou. Într-adevăr, și satisfacțiile sunt mari, vei avea un loc al tău de relaxare și de gândire fără să fii distras de lucruri care nu sunt strict necesare. Dar disciplina de care va trebui să dai dovadă este impresionantă!

Ca să poți face asta, este foarte important să ai o strategie bine pusă la punct de la început. Poți porni de la un mood board care să adune tot ceea ce îți dorești să faci. Ulterior, poți selecta doar ceea ce este strict necesar. Doar este stilul minimalist, right?

Dacă ai făcut chestia asta, nu ține pentru tine, împărtășește-ne the wisdom printr-un comentariu! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *