Idei & Recomandări

Cât costă o freză de zăpadă?

Freza de zăpadă este un instrument minune pentru oricine are curte, parcare sau o suprafață mare de deszăpezit. Metoda clasică, cea cu lopata este înlocuită cu un mic instrument care face lucruri foarte mari.  Dacă folosind lopata obosești foarte repede și poți sta câteva ore bune ca să aduni zăpada într-un colț unde să nu te deranjeze, cu o freză de zăpadă poți rezolva problema în maxim o oră.

O freză de zăpadă cântărește, în funcție de dimensiune, între 5 și peste 100 kg. Partea cea mai drăguță este că nu trebuie ridicate deloc de la sol pentru că toate funcționează pe roți.

Alegere o freză de zăpadă ținând cont de mai mulți factori:

  1. Alimentare: poți opta pentru alimentare prin priză sau cu benzină/motorină. Prima variantă este recomandată pentru cei care au o suprafață relativ mică de deszăpezit, sub 70mp și se recomandă achiziționarea separată a unui prelungitor cu tambur.
  2. Diametrul de deszăpezire: cu cât aleile sunt mai mari, cu atât este recomandat să fie mai mare. Dacă ariile de deszăpezit sunt înguste, ar fi bine să alegi o freză de zăpadă cu lățimea cupei mai mică. Lungimile sunt între 26-76 cm.
  3. Suprafața de deszăpezit: fiecare model are o suprafață recomandată din fabrică. Poți alege o freză de zăpadă mai mică pe care să o folosești pe o suprafață mai mare numai dacă vei face pauze între reprize de deszăpezire. Dacă se supra încinge, există riscul să se strice.
  4. Distanța de aruncare a zăpezii: dacă îți dorești zăpada într-un ungher îndepărtat, poți merge pe distanța maximă de aruncare, respectiv 15 metri. Distanța minimă este de 2 metri. Este bine de știut că este reglabilă și o poți seta în funcție de capacitățile frezei.

Revenind la întrebarea principală: cât costă?

Pentru sezonul acesta, cel mai dorit model este modelul Texas ST1500 care costă 408 lei. Lățime de curățare: 34 cm, pornire electrică, alimentare prin priză. Pentru o curte de dimensiune redusă – 150 metri pătrați – pe care o poți curăța în aproximativ o oră, vei consuma nu mai mult de 1,5 kW.

Freză de zăpadă

Pentru curți mai mari, care au nevoie de o freză de zăpadă independentă cu lățime de curățare mai mare, este foarte popular modelul Progarden Fb 452M. Alimentare cu benzină, nu depinde de lungimea firului și, odată pornită, poate ajunge în colțurile îndepărtate ale curții. Cu o lățime de curățare de 52cm, poți deszăpezi cu spor arii de până la 600 metri pătrați. Prețul acesteia este 1710 lei.

Ar mai trebui luate în calcul și costurile de întreținere  care sunt puțin mai ridicate în cazul frezelor de zăpadă cu alimentare pe benzină/motorină pentru că trebuie schimbat/completat uleiul din când în când.

Acestea fiind spuse, trebuie să fim pregătiți de iarna care se tot apropie. Sfatul nostru este să nu lăsați freza de zăpadă pe ultima sută de metri pentru că odată începută ninsoarea, crește foarte mult cererea și există riscul ca stocurile să fie epuizate. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *