Idei & Recomandări

Cauti ghiuveta pentru acasa? Nu avem, dar poti alege chiuveta ideala din sute de produse

Sunt extrem de multe cuvinte care sunt utilizate foarte des cu o formă ușor eronată. Datorită profilului magazinului online, la Neakaisa ne-am întâlnit adesea cu dilema utilizatorilor care vor să afle varianta corectă între ghiuvetă și chiuvetă.

Domeniul amenajărilor interioare este unul plin de dileme și provocări. Atunci când renovezi una dintre cele mai mici griji pe care le ai este corectitudinea gramaticală. Însă cum nu te întâlnești foarte des cu acești termeni, propunem să facem o scurtă trecere în revistă a variantelor corecte. Apoi, să povestim împreună despre câteva dintre modelele pe care le poți găsi la Neakaisa.

Chiuvetă sau ghiuvetă?

Forma corectă de pronunție și scriere pentru acest termen este chiuvetă. Ghiuvetă, uneori întâlnit și ca ghivetă, este o formă folosită eronat. A intrat în argoul limbii române datorită faptului că este un termen utilizat destul de des. Deși incorect din punct de vedere gramatical, forma ghiuvetă este întâlnită din ce în ce mai des mai ales în limba vorbită.

Definiția, conform DEX, sună cam așa:

Chiuvetă = Vas de porţelan, de faianţă sau de metal smălţuit prevăzut cu o gură de scurgere, fixat în perete dedesubtul unui robinet de apă şi folosit la spălat.

Originea formei ghiuvetă este necunoscută, nefiind ca multe alte situații similare originară dintr-un regionalism. Însă, cu toate acestea, este, conform statisticilor de căutare pe Google, o formă chiar mai populară decât omonimul ei corect gramatical chiuvetă.

Chiuveta și lavoarul

Chiuveta și lavoarul sunt sinonime, reprezentând același obiect care poate fi folosit pentru spălat. În limbajul de specialitate, specific amenajărilor interioare, chiuveta s-a împământenit ca fiind ilustrativă pentru bucătărie, în timp ce lavoarul a devenit un membru important al băii.

Însă chiuvetă este un termen care poate fi folosit fără probleme și pentru amenajarea băii, în timp ce nu poți utila bucătăria cu un lavoar. Dar nu este o regulă gramaticală care să oblige la acest tip de utilizare a denumirilor, ci mai mult o înțelegere tacită a specialiștilor din domeniu care le-au separat astfel pentru o definire mai simplă în timpul amenajărilor.

Materiale pentru chiuvete

Chiuvetele pot fi create din multiple materiale, atât cele pentru bucătărie, cât și cele pentru baie. Alegerea unui anumit material este destul de importantă pentru că fiecare tip vine cu avantaje și dezavantaje, de la rezistență în timp la ușurința în curățare și întreținere. Un factor foarte important în alegere este și designul și stilul general de amenajare.

  • Chiuvete din inox

Inoxul este un material extrem de rezistent în timp, se poate integra foarte bine într-o amenajare de tip industrial și este foarte avantajos din punct de vedere preț. Un alt avantaj important este că inoxul nu se sparge/crapă în cazul în care scapi ceva în chiuvetă.

Din păcate, inoxul are și un mare dezavantaj – întreține urmele de apă, în special atunci când apa este dură sau calcaroasă.

Unde întâlnim chiuvete din inox – în băi din domeniul HoReCa unde amenajarea este făcută într-un anumit stil și, cel mai adesea, în bucătării, atât rezidențiale, cât și profesionale.

  • Chiuvete din compozit

Chiuvetele din compozit sunt caracterizate de o întreținere mai ușoară – se curăță mai rapid și nu sunt vizibile urmele de apă. Un alt avantaj al materialul ar fi că nu își schimbă forma, culoarea sau compoziția în timp. Materialul este un amestec de rășini dure și pigmenți, iar producătorii au perfecționat rețeta pentru a obține o rezistență cât mai mare împotriva spargerii/ciobirii, dar și o rezistență termică foarte mare (până la 280 grade Celsius).

Unde întâlnim chiuvete din compozit – sunt un trend ascendent mai ales în bucătăriile cu amenajări moderne. Fiind disponibile într-o varietate mare de culori și forme, se potrivesc cu aproape orice ambient.

  • Chiuvete din ceramică

Chiuvetele din ceramică erau până de curând specifice băilor. În ultimii ani, odată cu amenajările în stil shabby chic, acestea au devenit o opțiune viabilă și pentru bucătării. Avantajul lor este că au un preț foarte bun ca raport calitate – design, sunt disponibile în forme diverse și pot fi folosite împreună cu blaturi din diferite materiale, cu orice culoare.

Unul dintre dezavantajele acestora însă este fragilitatea. Ceramica este un material rezistent creat să poată fi folosit foarte mulți ani, însă din păcate, în cazul în care se scapă un obiect greu, există marea posibilitate să se ciobească sau chiar spargă în urma impactului.

Picurător și cuve

Probabil ai auzit de termenul picurător care nu este foarte explicativ. Pe scurt, picurătorul este partea stativă a unei chiuvete unde poți așeza un scurgător pentru vase. Cele mai des întâlnite variante de chiuvete bucătărie au și picurător. Stilul de amenajare minimalist însă a adus în atenție variantele de chiuvete simple fără acest spațiu pentru vase.

Chiuvetele cu una sau 2 cuve fără picurător se potrivesc foarte bine atât în bucătăriile mici unde eficientizarea spațiului este o prioritate, dar și în bucătăriile generoase unde scurgătorul este proiectat deasupra chiuvetei, într-un dulap.

Chiuvetele cu 2 cuve sunt extrem de practice pentru că fiecare cuvă poate avea o funcție diferită – una de spălare și una de scurgere (pentru legume) sau de clătire pentru vasele deja săpunite.

Pentru că structura bucătăriilor este extrem de similară, mai ales în apartamente, chiuvetele cu o cuvă și picurător rămân alegerea clasică. Poți gândi un design deosebit jucându-te cu nuanțele sau materialele chiuvetei, însă acest model rămâne cel mai recomandat pentru un plus de confort în utilizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *