Ce nuanță de vopsea alegem pentru fiecare cameră?
Într-o lume ideală, culorile casei tale te reprezintă. În realitate, de multe ori avem o serie de culori pe care le luăm ca atare, mai ales dacă ne mutăm într-un apartament deja amenajat de altcineva. Dar te-ai gândit vreodată ce efect au paletele de culori pe care le alegem asupra stărilor și emoțiilor tale?
Fiecare culoare are un efect asupra noastră. Pot să influențeze orice stare, de la liniște și calm până la furie. Ca să ajungi la efectul dorit, alege cu grijă culorile casei tale, ținând cont de faptul că orice este prea mult strică și poate avea chiar efect opus celui dorit de tine. Ca să poți să alegi wisely, trebuie să îți pui câteva întrebări, precum
Ce stare dorești să creezi? Ce culori te vor ajuta să ajungi la atmosfera pe care ți-o dorești?
Dacă ai nevoie de răspunsuri la aceste întrebări, citeşte reviste, răsfoiește cataloage, bloguri. Nu contează unde te uiți atâta timp cât te întrebi de fiecare dată: cum mă face să mă simt? De îndată ce găsești sentimentul pe care îl cauți, alege nu mai multe de 3-4 pentru fiecare cameră, și treci la treabă. 🙂
Culorile aprinse ale camerelor și ce înseamnă fiecare
Culorile se comportă în 3 moduri principale: activ, pasiv și neutru. Poți cu ușurință să potrivești culorile fiecărei camere cu preferințele personale și cu scopul camerei. Culorile deschise vor fi întotdeauna expansive și aerisite făcând camerele să pară mai mari și mai aerisite. Culorile închise sunt sofisticate și calde și ajută camerele mari să pară mai intime.
Dar hai să intrăm în câteva detalii care te vor ajuta să alegi culorile care te reprezintă. 🙂
Roșul este o culoare care energizează orice cameră. Cea mai intensă culoare, crește adrenalina ca nicio altă nuanță. Este alegerea perfectă atunci când vrei o cameră care să entuziasmeze, în special pe timpul nopții. În sufragerie sau în dinning aduce oamenii împreună și stimulează conversația. În holul de intrare, lasă o impresie puternică.
Nici nu ne-am putea aștepta la altceva de la culoarea roșie. Pentru că are un impact asupra ritmului respirator și a pulsului, nu este recomandată în dormitor. Totuși, dacă vei fi în dormitor doar după lăsarea nopții și vei folosi lumini slabe, poate să creeze o atmosferă calmă și elegantă.
Galbenul reprezintă bucuria de a trăi. Este culoarea soarelui și inspiră fericire. Este o alegere perfectă pentru bucătărie, dinning sau baie, zonele din casă unde trebuie să fii energizat. În intrări sau spații în general înguste poate să fie fie interpretat ca o îmbrățișare, o primire călduroasă.
Deși este o culoare în esență veselă și înviorătoare, studiile spun că nu este recomandat să îl folosești ca paletă principală de culoare pentru că oamenii tind să își iasă din pepeni mult mai ușor într-o cameră cu vopsea galbenă. Bebelușii tind să plângă mai mult în camere galbene. În cantități prea mari, culoarea creează sentimente de frustrare și furie.
Atunci când alegi albastru, optezi pentru calm, odihnă și relaxare. Se pare că ajută la scăderea pulsului și încetinirea ritmului respirator, motiv pentru care este recomandat pentru dormitoare și băi.
Un albastru pastel care arată super bine pe eșantion, s-ar putea să pară rece și distant pe pereții casei tale, mai ales dacă îl folosești într-o cameră care nu are suficientă lumină naturală. Albastru deschis în postura de culoare principală se combină foarte bine cu nuanțe calde pentru mobilier și texturi.
Pentru a încuraja relaxarea în spațiile comune, precum sufrageria, ia în considerare nuanțe calde de albastru. Sunt recunoscute pentru efectul de calmare pe care îl au. Albastrul aprins sau închis are un efect opus pentru că evocă tristețe. Îl puteți folosi ca nuanță secundară sau pată de culoare.
Culoarea verde este considerată cea mai relaxantă culoare pentru ochi. Combinând suflul odihnitor al albastrului cu bucuria galbenului, verdele se potrivește oricărei camere. În bucătărie calmează ritmul, încurajează relaxarea, fiind în același timp suficient de caldă ca să inspire confort și coziness.
Nuanțe de relaxare
Movul, folosit în nuanțele cele mai închise este dramatic și sofisticat. Este asociat cu luxul și creativitatea. În calitate de accent sau de culoare secundară oferă schemei de culori adâncime. Nuanțele mai deschise, lavander sau liliac, au aceleași proprietăți relaxante ca albastrul deschis, fără riscul de a părea reci.
Atunci când vrei ca o cameră să inspire entuziasm și energie, alege portocaliul! <3 Nu ai cum să dai greș. Deși nu este indicată pentru dormitoare sau sufragerii, poate fi folosită cu succes în camerele active: băi, săli de sport, bucătării. În culturile antice, portocaliul se credea că are puteri de vindecare și că ar crește nivelul de energie. Despre vindecare nu ne pricepem, dar la energie mergeți pe mâna portocaliului!
Culorile neutre (negru, gri, alb și maro) sunt elementele de bază pentru marea majoritate a caselor. Schemele bazate doar pe culori neutre ba sunt, ba nu sunt la modă, dar virtutea lor rezidă în flexibilitatea lor: poți adăuga culoare pentru a înviora atmosfera, sau poți să elimini pentru a calma atmosfera.
Negrul este cel mai bine folosit în doze mici ca accent. Este indicat ca în fiecare cameră să existe un element de negru ca să sublinieze schema principală de culoare și să îi ofere adâncime. Cel mai sigur este să vă folosiți de instrumentul de încredere al designerilor: paletele de culori.
Efectele culorilor pe tavan
Tavanul reprezintă a șasea parte dintr-o cameră, dar prea des nu primește nimic mai mult decât un zmac de vopsea albă. În realitate, pentru multe decenii albul a fost considerat cea mai sigură culoare și cea mai bună alegere pentru tavan.
Ca o regulă generală o culoare a tavanului mai deschisă decât restul pereților îl va înălța, în timp ce o culoare mai închisă îl va face să pară mai jos, creând o atmosferă intimă.
Aceste informații sunt un punct de pornire în căutarea culorilor pe care vei dori să le vei alege. Cel mai important este să ții cont de faptul că este o alegere foarte personală, tu vei locui acolo, iar atmosfera pe care o inspiră trebuie să te reprezinte și să te facă să te simți confortabil.