Idei & Recomandări

Ce este o baterie termostatată și de ce sa o alegi

Dacă ai tot auzit vorbindu-se despre faimoasele baterii termostatate, este posibil să îți fi pus câteva întrebări. Acum, cui nu i-ar plăcea un flux constant de apă la temperatura perfectă atunci când faci duș? Da, și nouă. Pornind de la confort, luând în considerare siguranța și economisirea apei, cei mai mari producători de obiecte sanitare au inovat clasicul duș la rangul de baterie termostatată.
Pentru că sunt foarte multe întrebări, propunem un articol cu câteva răspunsuri. De la avantajele unor astfel de baterii termostatate, până la de ce și când ar trebui să optezi pentru un astfel de model și ce opțiuni de design există.

Baterie termostatată Hansgrohe Exostat 1001 CL

Ce este o baterie termostatată

Atunci când vine vorba despre cea mai bună variantă posibilă de a face duș, va fi foarte greu ca orice alternativă să depășească din punct de vedere confort bateriile termostatate. Este una dintre cele mai rezistente și durabile tipuri de baterii pentru duș. Oferă un control precis al temperaturii și a debitului. În plus, opțiunea de siguranță  prin care temperatura nu poate crește peste o limită de confort este reconfortantă pentru părinții cu copii mici sau rude în vârstă deoarece previne posibile arderi ale pielii.
Bateria are 2 tipuri de setări – de temperatură și de debit. Prin setarea acestora se asigură o utilizare liniară a apei pe tot timpul dușului.

Baterie cadă termostatată Ideal Standard Ceratherm 50

Confort sporit

Foarte des se întâmplă ca setarea temperaturii apei să nu se mențină de la un minut la altul. De câte ori nu s-a întâmplat să găsești punctul exact în care apa era perfectă și în mai puțin de 2 minute temperatura să se modifice? Apa prea rece sau prea fierbinte afectează întreaga experiență a unui duș, iar atunci când este vorba despre copii, întotdeauna este preferabil ca apa să nu aibă variații mari de temperatură.
Marea majoritate a bateriilor termostatate sunt extrem de precise pentru a asigura un maxim de confort și siguranță.

Cum funcționează?

Bateriile termostatate funcționează pe baza unui principiu simplu – amestec perfect de apă caldă și rece pentru a rezulta temperatura perfectă pentru tine. Se asigură astfel că vei avea parte de un duș cu un confort constant. Un alt avantaj foarte mare este că ajustarea de face foarte rapid. Temperatura va rămâne aceeași și dacă se pornește un alt robinet în casă, ceea ce în mod normal influențează debitul.
Dacă oprești apa în mijlocul dușului, când o vei reporni, apa va avea exact aceeași temperatură pe care ai setat-o inițial. Pe scurt, bateriile termostatate sunt create pentru ca în utilizare să ai aceeași experiență de când intri în duș, până când termini, fără compromisuri.

grohe grohterm 2000

Economie de apă și energie

Pe lângă confort sporit, bateria termostatată ajută și la economisirea apei și a energiei. Marea majoritate a modelelor au un sistem de mixare a apei cu aer pentru ca debitul să fie constant. Pe lângă asta, cât timp lăsai să curgă apa ca să ajungă la temperatura corectă? Bineînțeles erau metri cubi care la final de lună se regăseau pe factură.

Baterie termostatata oferă siguranța temperaturii

De câte ori nu ai ieșit din duș înfrigurat pentru că apa s-a răcit fix la final? Sau ți-au luat foc tălpile pentru că ai intrat într-o cadă unde apa era extrem de fierbinte? Pentru adulți, este o experiență negativă, însă efectele negative pot fi controlate. Însă atunci când vine vorba despre copii sau vârstnici, aceste aspecte sunt extrem de importante. Atunci când alegi o baterie termostatata este indicat să verifici și dacă temperatura bateriei este controlată. Din cauza mixării de apă caldă și rece, zona pe unde vine apa caldă are riscul să se încingă foarte tare. De aceea, în funcție de cum este configurată baia și de șansele ca orice membru al familiei să se atingă de baterie, ia în calcul modele care au sistem de răcire.
Unul dintre pionierii acestei tehnologii este producătorul german de baterii Grohe. Tehnologia Grohe CoolTouch asigură răcirea permanentă a suprafeței, astfel încât aceasta nu va fi niciodată fierbinte.

hansgrohe-crometta-e-240-1jet-showerpipe

Design și funcționalitate

Baia nu mai este de mult timp doar o baie. Având atâtea stiluri de amenajare la dispoziție și o varietate extrem de mare de produse din care poți alege, amenajarea unei băi a devenit extrem de importantă. Iar selectarea fiecărui element de design este o libertate care până nu demult era limitată. Îți recomandăm să parcurgi și articolul legat de baia ergonomică pentru înțelegere mai aprofundată a acestor aspecte.
Aceste aspecte se reflectă și atunci când vine vorba despre o baterie termostatata. Ai la dispoziție toate formele posibile, de la linii arcuite, până la unghiuri drepte, cu siguranță vei găsi o variantă care să ți se potrivească.

7 thoughts on “Ce este o baterie termostatată și de ce sa o alegi

 1. Salutare, foarte bun materialul. Scurt și la obiect. Am totuși o nelămurire, aceste baterii necesită o legătură electrică ?

 2. Buna ziua
  As dori să aflu dacă aceste baterii sunt pe dimensiuni și care ar fi acelea.
  Vă mulțumesc

 3. Nu va sfatuiesc, in timp se depoziteaza calcar, acel termostat fiind o piesa foarte fina. Trebuie desfacute periodic si tinute in otet cateva ore. Nu intotdeauna/toti le desfac singuri, si nu e o placere sa chemi anual instalatorul. Am o baie unde am baterie de pret mediu, cumparata de 14 ani, merge impecabil. Cea cu termostat, din alta baie, deja da numai apa calaie si e cumparata in 2016, deci are 5 ani de folosinta.

  1. Bună ziua,

   Întradevăr, mizeria de pe coloana de apă poate perturba funcționarea optimă a bateriei cu termostat. Recomandăm consultarea unui specialist în instalații sanitare cu privire la posibilitatea montării unor filtre de calitate în zona robineților generali de apă rece, apă caldă. Mulțumim pentru vizită și comentariu.

   Echipa NeaKaisa

 4. Buna ziua,am cumpărat o baterie cu termostat,încă nu am folosit dusul si din baterie curge un lichid negru.
  Este o problemă cu termostatul?
  Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *