Ce înseamnă practic în designul interior?
Design-ul este despre cum experimentăm lumea înconjurătoare. De la pixuri, până la afișe stradale, camera de zi sau chiar experiența unui oraș nou. Totul este design – orice are legătură cu imaginația umană și cu exercițiul creativ. Inclusiv această postare, prin aranjarea coloanelor laterale, a pozelor din interiorul articolului, a fontului, obținem o mică mostră de design.
Uneori este la scară mare – amenajarea unui spațiu, alteori este mai mic – modelul de agendă pe care scriem. De la cana în care ne bem cafeaua, până la mașina pe care o conducem, suntem înconjurați de exemple de design. Rolul lui este să îmbine utilul cu partea practică: la ce ne-ar folosi o cană din care ceaiul curge? Frumosul trebuie să fie și util.
Design interior pentru acasă
Acum, despre design se pot spune multe și majoritatea au fost spuse deja de teoreticieni care încă încearcă să găsească o definiție unitară. Practicienii design-ului interior se concentrează pe elementele cele mai importante: împărțirea spațiului, trasarea liniilor, forme, lumini, culori, texturi și tipare. Toate însă își pierd frumusețea dacă nu sunt create în jurul utilului.
Nu este o simplă îmbinare a utilului cu frumosul, este un mod de a face estetica parte din viața de zi cu zi. Prin a ne ajuta să folosim fiecare colț al casei într-un mod optim, să nu avem spații intangibile sau zone inaccesibile. Să avem exact cât spațiu este necesar pentru fiecare activitate și cameră fără să supradimensionăm inutil.
Dar dacă design-ul singur este un imperativ al utilului, de ce îi spunem aici practical interior design? Pentru că prin util, înțelegem că toate spațiile casei trebuie utilizate optim. Prin practic înțelegem o casă funcțională. Unde coeficientul de căldură să fie corect, instalațiile termice bine calibrate, sistemul de pompare apă sincronizat cu înălțimea imobilului astfel încât presiunea să fie bună și la baia de la etaj. O atenție sporită se acordă în aria practică și la accesul în imobil – alei care să fie ușor de deszăpezit și antiderapante, alegerea colțurilor casei ținând cont de orientarea față de soare.
Design interior practic
Practical nu înseamnă neapărat modele de parchet, canapea, cada baie sau masa din bucătărie. Înseamnă mai degrabă că în mijlocul iernii vei fi pregătit de prima pană de curent cu un generator curent care are automatizare. Înseamnă că nu vei aștepta jumătate de oră apa caldă în baia de la etaj. Că nu vei rămâne blocat în casă din cauza viscolului. Că vei avea costuri curente mai reduse datorită izolației și a calibrării sistemului de încălzire.
În timp ce design-ul de interior va amenaja casa astfel încât să fie extrem de frumoasă, să te reprezinte, să ai spații de depozitare și culori relaxante, un design de interior practic va avea grijă să poți folosi casa cu toate beneficiile ei indiferent de sezon sau de cerințele ambientale. Ideal este ca ambele concepte să se reunească și să te ducă mai aproape de casa mult visată. Prin îmbinarea armonioasă a frumosului cu utilul și cu practicul. În definitiv, convergența acestora creează ambientul unde vei petrece o mare parte a timpului, unde te vei simți tu însuți și vei vrea să te simți permanent răsfățat.