Idei & Recomandări

Cum alegi cea mai bună rigolă de duș?

Atunci când vine vorba de amenajarea unei băi, primul lucru la care se gândesc cei ce urmează să facă modificări în casă, este ce culoare o să aleagă sau ce mobilier. Totuși, există și alte obiecte asupra cărora ar trebui să oferim atenție cel puțin egală. Printre ele, enumerăm obiectele sanitare și accesoriile acestora, precum rigola de duș.

Este dovedit științific faptul că aspectul băii ne influențează și starea de spirit, mai ales dimineață când te trezești și începi să te pregătești pentru o nouă zi de muncă. Tocmai de aceea, punem accent pe designul ei, pe contrastul culorilor de la faianță și gresie sau pe alte detalii care ne-ar face să ne simțim mai bine la 7 dimineața.

Sigur că vei alege un lavoar interesant, un vas wc care să arate bine, dar să fie și practic, iar acest lucru se aplică și în cazul dușului sau căzii.

rigola de dus alcaplast
Imagine 1 – rigolă de duș Alcaplast

Când trebuie să alegi o rigolă?

În cazul celor care optează pentru cabine de duș sau un duș de tip walk in, atunci un accesoriu important care trebuie ales cu atenție este rigolă de dus. În cazul cabinelor de dus, scurgerea apei către conducta de evacuare trebuie să se facă rapid, corect, fără să creeze probleme ce pot duce la deteriorarea băii.

Pentru că această evacuare să se realizeze corect, trebuie să ai în vedere mai multe criterii atunci când alegi o rigolă de dus, precum: materialul, dimensiunile, tipul sau montarea. Acestea trebuie să se potrivească și cu modelul de cabină de duș walk in pe care ai ales-o.

De ce să alegi un sistem de scurgere?

  • Nu mai este nevoie de o întreținere pretențioasă deoarece rigola nu cere curățare frecventa și detaliată.
  • Este ușor de montat, dar și de demontat.
  • Nu sunt multe piese care trebuie montate sau schimbate în cazul în care se deteriorează.
  • Au un raport calitate – preț foarte bun.
Rigolă dus Geberit CleanLine
Imagine 2 – Rigolă dus Geberit CleanLine

Cea mai bună rigolă de dus în funcție de material

Rigolele de dus pot fi confecționate din inox, polipropilena, aluminiu cromat, PVC sau plastic.

1.     Din inox: aceste rigole sunt cele mai recomandate, ele fiind de calitate superioară datorită oțelului inoxidabil greu de deteriorat. În general, rigolele din inox sunt puțin mai scumpe decât cele clasice, însă prezintă mai multe avantaje, ceea ce le face per total să aibă un raport optim calitate-preț.

Iată câteva dintre avantajele rigolelor de duș din inox:

  • Rezistente la coroziune și la eforturi mecanice
  • Nu își modifică mirosul sau culoarea deoarece sunt realizate dintr-un material inert
  • Ușor de curățat și de întreținut datorită suprafeței netede
  • Respectă toate normele igienico-sanitare
  • Nu își schimbă proprietățile la temperaturi ridicate
  • Au un design modern pe care îl mențin pe parcursul timpului
  • Durată de viață mare
  • Sunt eco-friendly deoarece inoxul este 100% reciclabil

2.     Din polipropilenă: aceste tipuri de rigole sunt alcătuite în general dintr-un grilaj plat din polipropilena de înaltă densitate și un capac cu acoperire ceramică sau din oțel inoxidabil. Sunt cele mai ușoare și, de aceea, se montează și ușor.

3.     Din PVC: aceste rigole sunt cele mai accesibile la preț și foarte ușor de montat. Se pot găsi cu orice tip de grătar și sunt ușor de curățat.

4.     Din plastic: deși sunt mult mai ieftine, nu sunt la fel de rezistente și pot prinde mirosuri neodrite sau își pot schimbă culoarea. Totuși, unele dintrele ele sunt dotate cu sisteme antimiros și săculețe de colectarea firelor de par, însă nu vor rezistă pentru mult timp.

5.     Rigolă dus faianțabilă: sunt modele moderne și ideale pentru băile noi, sofisticate. Această varianta este ușor de integrat în designul oricărei băi pentru că nu va fi observată, indiferent de culoare și stil. Este dotată cu sistem hidraulic, ușor de curățat și poate fi găsită și în varianta de colț.

Rigolă de duș potrivită în funcție de dimensiuni

În cazul în care nu ai ales dimensiunile potrivite pentru rigolă, scurgerea apei nu poate fi realizată sau apă nu ajunge unde trebuie. Totodată, pot apărea inundații dacă montajul nu este realizat corect. Dimensiunile generale ale rigolelor sunt: 40-50 cm, 60-70 cm și 80-90 cm.

rigolă cu montare pe perete
Imagine 3 – rigolă cu montare pe perete
  • Lungime 30-50 cm: acestea sunt indicate pentru băile mici, unde spațiul de instalare este redus.
  • Lungime 60-70 cm: modelele de acest gen sunt cele mai întâlnite, fiind dimensiunile medii care se potrivesc cu aproape toate băile.
  • Lungime de 80-90 cm: ideale pentru băile mari, sunt compuse din rigolă și sifon cu o priză de 90 mm.

Debitul, înălțimea de montaj și posibilitatea de adaptare la dimensiunea dorită depind de producător. În prezent, cel mai căutat model de rigolă de duș este Geberit CleanLine (poza 2 & 4) care permite adaptarea lungimii în funcție de spațiul disponibil.

Cum se întrețin și se curăță rigolele de duș?

Pentru a crește durata de viață a unei rigole, este indicat ca o dată la ceva timp să fie curățată. Întreținerea acestor obiecte sanitare necesită parcurgerea următorilor pași:

rigolă de duș Geberit CleanLine
Imagine 4 – rigolă de duș Geberit CleanLine
  • Scoaterea grătarului cu ajutorul cârligului special primit la achiziționarea rigolei. Apoi se spală canalul de scurgere cu apă și se folosește un agent de curățare cu efect de regenerare pentru suprafețele din inox. Astfel, vei preveni depunerea calcarului pe suprafața lucioasă.
  • Îndepărtarea murdăriei grosiere de sub grătarul detașabil, apoi curățarea locului cu un jet de apă.
  • Deschiderea și îndepartea sifonului de miros pentru a putea curată camera sifonului cu apă. Poți curată și țeavă de evacuare cu o spirală. Este foarte important că atunci când ai terminat să montezi lucrurile înapoi așa cum erau și să învârți închiderea de siguranță cu 90 °.

Canalul de scurgere și grătarul trebuie să fie curățate de cel puțin patru ori pe an, în timp ce sifonul trebuie curățat o dată pe an.

Obiectele sanitare trebuie alese cu grijă pentru că acestea sunt cele supuse celor mai multe utilizări, iar în cazul degradării lor, pot există accidente care afectează întreaga baie. Pe site-ul nostru poți găsi o gama variată de rigole potrivite pentru dușul tău, dar și alte lucruri necesare unei băi. 

2 thoughts on “Cum alegi cea mai bună rigolă de duș?

  1. Ati uitat sa specificati un lucru foarte important pentru rigolele de dus: aceastea trebuie ingropate in pardoseala (pentru a avea un adevarat dus walk-in).
    Deci, alegerea unei rigole trebuie facuta inainte de a turna sapa (sau de a monta o eventuala incalzire in pardoseala).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *