Idei & Recomandări

Cum alegi cele mai bune baterii pentru baia ta

Amenajarea băii nu se rezuma în general doar la alegerea gresiei, a faianței si a mobilierului, ci și a obiectelor sanitare. De fapt, alegerea obiectelor sanitare și a este cea mai importantă etapă în amenajarea unei băi dat fiind faptul că acestea vor fi cele mai folosite. Tocmai de aceea, alege cele mai bune baterii pentru baia ta și accesoriile acestora trebuie să fie de calitate, ușor de întreținut și rezistente în timp.

Pe lângă vasul de wc, lavoarul sau cada, alte obiecte pentru amenajarea băii care necesită atenție sunt bateriile și rigolele. Deși în general sunt destul de neglijate, bateriile și rigolele sunt probabil lucrurile din baie care se pot deteriora cel mai repede.

Vezi mai multe – Coloane de duș Grohe Euphoria

Importanța alegerii unei baterii

În cazul în care vrei să faci o investiție care să merite de la A la Z atunci când îți amenajezi baia, trebuie să iei in calcul și calitatea fiecărui element, nu doar cum se încadrează în designul general. Bateriile de lavoar sau duș sunt folosite foarte des, ceea ce le face susceptibile la uzură mai rapidă. Nu ai vrea să ai experiențe neplăcute din cauza degradării bateriei, mai ales imediat după ce ai terminat de amenajat baia de vis.

De ce să acorzi timp și o atenție sporită atunci când alegi o baterie de lavoar sau de duș? Ei bine, o baterie de calitate te ajută pe termen mai lung sa economisești timp, bani și să previi posibile accidente viitoare cauzate de degradarea ei. Vei economisi bani pentru că nu vei fi nevoit să o schimbi des, dar și pentru că va avea un consum mic de apă, fără pierderi. Vei economisi timp pentru că nu vei fi nevoit să mergi des la cumpărături pentru a o schimba periodic. În ceea ce privește experiențele neplăcute, o baterie de calitate cu o viabilitate crescută, poate preveni inundațiile, scurgerile continue sau rugina.

baterie chiuvetă
Baterii pe blat pentru lavoare tip bol

Dacă renovezi baia sau acum o amenajezi pentru prima dată, am scris acest articol pentru a te ajuta să alegi o baterie pentru lavoar potrivită pentru tine.

Cum alegi o baterie calitativă?

Cel mai important detaliu al unei baterii este calitatea. Sigur că designul nu este de neglijat pentru că și aspectul băii contează foarte mult, însă este esențial ca întreaga instalație să fie rezistentă. Așadar, trebuie să ai grijă atât la materiale, componente, construcție și opțiuni de control ale bateriei.

1. Materialul din care este făcută bateria

De departe cea mai importanta caracteristică a unei baterii pentru baie este calitatea materialelor. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că materialul influențează rezistența și durabilitatea, fiind un factor important și în ceea ce privește costurile pe termen lung.

baterie cadă

Un material de calitate previne scurgerile de apă, debitul inconstant, diferența de temperatură, deteriorarea, fisurile sau zgomotul deranjant. Cele mai recomandate și întâlnite sunt bateriile din inox si cele din alamă sanitară.

  • Bateriile din inox sunt rezistente la coroziune și la temperaturi extreme, sunt practice, ușor de întreținut, având și o durată de viață mare.
  • Marea majoritate a bateriilor disponibile pe piață sunt din alamă. În primul rând sunt mai accesibile din punct de vedere calitate-preț. Materialul este rezistent în timp și există o gama extrem de variată de la toți marii producători de baterii. Poți alege între diferite modele, înălțimi și chiar culori pentru a se încadra perfect și în designul băii.

2. Componentele bateriilor de baie

Componentele principale, foarte importante pentru rezistența în timp a bateriei, sunt perlatorul și cartușul.

Perlatorul este filtrul de plasă pe care îl poți găsi la capătul baterie în zona de unde curge apa. Acestea împiedică depunerea calcarului și ajută la realizarea jetului de apa prin amestecarea aerului cu apa. Acest amestec are rolul de a menține debitul constant și de a ajuta la reducerea consumului de apă fără niciun compromis față de confortul utilizării.

baterii chiuvetă și bideu

În cazul pastilei sau a cartușului, este recomandata varianta din ceramică deoarece este mai rezistentă și nu se deteriorează ușor din cauza nisipului sau impurităților din apă.

3. Construcția unei baterii de lavoar

Indiferent de bateria pe care o găsești în magazin, toate modelele sunt dotate cu o valvă interioara care controlează debitul apei. Calitatea valvei determină și durata de viață și fiabilitatea unei baterii. Cele mai indicate sunt valvele din alamă, metal pe bază de alamă sau alte materiale rezistente la coroziune.

În funcție de construcția și modul de funcționare, bateriile de lavoar se împart în:

  • Baterii de lavoar cu compresie: presupun ridicarea și coborârea unei piese care închide sau deschide valva, permițând astfel apei să curgă.
  • Cu bilă rotativă: acest sistem presupune învârtirea bilei pentru a deschide sau închide valva care permite apei să curgă. Sunt recomandate modelele cu bilă rotativă din metal, aceasta fiind mai rezistentă.
  • Cu cartuș: folosesc niște inele din cauciuc într-un cartuș cilindric care controlează debitul apei. Aceste modele sunt destul de fiabile, mai alese cele din alamă.
  • Cu disc ceramic: acest sistem presupune existența a două discuri ceramice care se mișcă unul spre cealălalt cu scopul de a opri sau de a lăsa apa să curgă. Sunt mai eficiente, durabile, nu necesită întreținere frecventă, însă costul de achiziție este puțin mai ridicat decât în cazul altor variante.

Opțiunile de control ale bateriei

Optiunile de control determină funcționalitatea, dar și durata de viață a unei baterii de baie.

  • Cu două robinete: sunt cea mai comună opțiune și cea mai convenabilă atunci când vine vorba de reglarea temperaturii apei.
  • Cu un robinet: deplasarea robinetului în stânga sau în dreapta determină controlarea temperaturii apei. Robinetul poate fi găsit sub forma unei manete sau a unui joystick.
  • Cu buton: este un model mai complicat din cauza faptului că butonul îți permite doar să pornești sau să oprești apa, în timp ce temperatura va fi setată de la o manetă separată.
  • Cu senzor de mișcare: bateria se acționează doar cu ajutorul mișcării mâinii prin fața senzorului. Multe modele sunt dotate cu o manetă cu ajutorul căreia se controlează temperatura apei.
  • Cu activare la atingere: aceste baterii sunt precum ecranele cu touch, trebuie doar să le atingi și apa va porni. Temparatura și debitul însă vor fi controlate de un mâner separat.
baterii ciuvetă și cadă

Cum alegi o baterie de lavoar cu un aspect placut?

Pe langa criteriile legate calitate, trebuie să ai in vedere și caracteristicile care țin de designul și apectul unei baterii pentru lavoar.

Montajul

  • Montare centrala: aici se încadrează de obicei bateriile pentru lavoare cu trei gauri și dotate cu două robinete.
  • Montare într-o singură gaură, pe lavoar.
  • Montare pentru lavoar de tip bol – montarea se face pe blatul pe care este montat și lavoarul. Aceste baterii sunt mai înalte decât cele cu montare pe obiectul sanitar.
  • Montare freestanding – este un tip de montare deosebit. Bateria este extrem de înaltă și se montează pe pardoseală, lângă lavoar.
  • Montare in perete, extrem de elegantă și practică. Având o parte din mecanism incastrată în perete, ajută și la eficientizarea spațiului.

Finisajele

Finisajul bateriei ar trebui să se potrivească cu finisajele celorlaltor obiecte din baie pentru ca aspectul final sa fie unitar. Opțiunile de finisaj pentru bateriile de lavoar sunt următoarele:

baterii ciuvetă
  • Finisaj cromat lucios: se încadrează perfect în băi moderne. Singura provocare pe care o poți avea cu o astfel de baterie este cu urmele care rămân de la apă sau de la amprente. Însă marii producători de baterii, precum Grohe și Hansgrohe au anticipat această problemă și au creat tratamente anti-urme de apă și amprente speciale pentru aceste tipuri de finisaje.
  • Finisaj cromat mat: tot de culoare argintie, insa cu un aspect mat care nu are efectul de oglinda.
  • Culoare neagră, finisaj mat sau lucios: din ce in ce mai popular, finisajul negru nu doar ca are un design interesant, ci nici nu se murdareste la fel de usor si petele nu sunt la fel de vizibile.
  • Din alama: de culoare aurie, cu aspect vintage. Finisajul poate fi lucios, mat sau periat.
  • Din nichel: are o nuanta apropiata de cea a cromului si il poti alege mat sau lucios.
  • Din bronz: este mai inchis la culoare decat alama si se potriveste cu stilul băilor vintage. Și acesta este disponibil cu finisaj periat, mat sau lucios.

În concluzie, alegerea unei baterii nu este extrem de simplă, însă nu trebuie să fie nici prea complicată. Ai la dispoziție toate informațiile necesare pentru a alege un set de baterii care să fie atât durabile, cât și potrivite ca design băii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *