Home / Design interior / Cum alegi corect un mobilier de baie

Cum alegi corect un mobilier de baie

Inserează în baia ta un spațiu de depozitare care să te ajute să fii organizat, să oferi băii un aer calm și metodic, să arate inteligent pregătită pentru rutina ta de zi cu zi. Vezi toate opțiunile de mobilier baie și află la ce să fii atent atunci când alegi un model.

Baia este unul dintre spațiile unde se strâng foarte multe lucruri. De la produse de îngrijire, până la produse de curățenie, poate deveni un spațiu destul de aglomerat. Dacă nu ai spațiu suficient de depozitare, toate obiectele pot să compromită aspectul îngrijit pe care toți ni-l dorim în baie. Dacă ești în pragul unei reamenajări a băii și vrei să te asiguri că spațiile de depozitare vor fi suficiente, că se vor potrivi stilului tău și că vor rezista în timp, urmărește câteva sfaturi cu ajutorul cărora poți alege mobilierul potrivit.

Set mobilier dulap Gala Agata si lavoar Gala Emma alb lucios

Cum organizarea lucrurilor din casă este la fel de importantă în fiecare cameră, baia nu ar trebui să facă excepție. Mobilierul de baie a evoluat enorm. Nu mai povestim despre un simplu dulap, ci despre sisteme de depozitare organizate minuțios, care arată la fel de bine precum cele dedicate bucătăriei.

Plănuiește ce vei depozita în baie

Înainte să începi să cauți mobilier baie, gândește-te puțin la ce vei depozita. Sunt mai multe tipuri de băi, fiecare cu specificul ei – băile de serviciu tind să adăpostească o mare parte dintre produsele de curățenie ale casei, precum și mașina de spălat și detergenții aferenți. Baia matrimonială va avea cele mai multe cosmetice, iar baia copiilor cu siguranță va fi plină de jucării.

Gândește și în perspectivă –  nevoile de depozitare se vor menține sau vor continua să crească? Nu te grăbi să alegi un spațiu mic de depozitare dacă familia ta va crește în curând, vei fi pus în fața ideii de a aglomera suplimentar încă un dulap sau 2, ceea ce se poate dovedi imposibil.

Mobilier Kolo Twins 60 cm alb lucios

Ce tipuri mobilier de baie există?

Baia oferă diferite posibilități atunci când vine vorba de mobilier. Gândește-te la ce ar putea încăpea în cameră fără să o aglomereze mai mult decât este necesar:

 • Mobilier pe pardoseală

Este robust, se așează direct pe pardoseală și este potrivit pentru a ține obiecte grele. Are un avantaj constructiv datorită faptului că se sprijină direct pe pardoseală și poate susține în interior obiecte mai grele. Este o alegere perfectă pentru baia de serviciu unde se vor depozita soluțiile de curățare, detergenți, recipiente care însumează o greutate mai mare.

La ce să fii atent – atunci când alegi un astfel de mobilier, acordă o atenție mărită spațiului disponibil și modului în care se vor aranja piesele la final. Din cauza aspectului robust, există riscul să ocupe mai mult spațiu vizual și să încarce ambientul.

 • Mobilier suspendat

Mobilierul suspendat se încadrează mai ușor într-un ambient modern, amenajat cu o atenție crescută pentru spațiul disponibil și pentru utilizarea intensivă a băii. Acest tip de mobilier poate include, dar nu se limitează la – mobilier baza pentru lavoar, dulap tip coloană suspendat, dulap cu oglindă pentru deasupra lavoarului.

Avantajul mobilierului suspendat este că lasă spațiul de pe pardoseală liber. Creează un ambient mai lejer și este foarte practic datorită faptului că spațiul de dedesubt poate fi curățat cu ușurință.

Este ideal pentru băile unde este necesar spațiu de depozitare pentru obiecte personale precum cosmetice, bijuterii, farduri sau jucării.

Set Ideal Standard Tesi mobilier si lavoar 80 cm alb lucios

Ce mobilier de baie ar trebui să incluzi în amenajarea băii?

Există mai multe tipuri de mobilier pentru baie. Nu întotdeauna ai nevoie de toate variantele, dar este bine să le știi înainte de a hotărî ce părți incluzi în viitoarea amenajare. De la piese de mobilier mici și mobile, utile pentru prosoape, hârtie igienică sau alte consumabile, până la obiecte voluminoase care, odată montate, vor fi înlocuite la viitoarea renovare.

 • Dulapuri cu oglindă

Dulapurile cu oglindă sunt, în general, montate deasupra lavoarului și au dublu rol. Poziția este foarte practică pentru bărbierit, coafat, machiat sau orice activitate care necesită o oglindă, iar depozitarea la nivelul adultului este ideală pentru medicamente sau obiecte la care nu se dorește accesul facil al copiilor.

 • Dulapuri blat pentru lavoar

Este o soluție elegantă pentru băile spațioase. Acest tip de dulap este de regulă mai mare decât lavoarul, oferind spațiu de depozitare și pe lateralele acestuia.

 • Dulapuri tip baza pentru lavoar

Dulapurile baza pentru lavoar sunt create special pentru un anumit model de lavoar și, în general, sunt prezentate în set. Dulapul ocupă spațiu exact cât lavoarul și i se potrivește perfect. Poate fi suspendat sau stativ, în funcție de preferințe.

Set mobilier Oristo Horyzont 90 cu lavoar marmura
 • Dulapuri tip coloana

Pentru spațiul care rămâne disponibil pe unul dintre pereții băii, poate fi montat un dulap tip coloană. Acesta este înalt, cu o lățime mică pentru un maxim de ergonomie. Este extrem de practic pentru depozitarea articolelor care nu fac obiectul utilizării zilnice, fiind foarte des folosit pentru produse de curățare, prosoape, accesorii baie sau chiar medicamente.

Stiluri mobilier baie

Există tot atâtea stiluri de mobilier câte idei ai de amenajare. De la variante moderne, cu aer minimalist sau inspirație scandinavă, până la forme clasice, cu înclinație spre elegant sau shabby chic, poți alege modelul de mobilier ideal pentru baia pe care îți dorești să o amenajezi.

 • Variante de mobilier baie modern

Cu un aer contemporan, mobilierul de baie modern are de cele mai multe ori finisaj lucioas pentru că ajută la dimensionarea băilor cu dimensiuni reduse. Ușile au mânere drepte, simple sau nu au deloc, fiind acționabile prin forma lor. Poți alege aproape orice culoare pentru a rămâne în tenta modernă – alb, nuanțe de gri, negru, roșu sau chiar lemn. Importantă este forma cu unghiuri drepte, fără decorațiuni sau elemente care să o încarce vizual.

 • Variante de mobilier clasic

Mobilierul cu aer clasic are linii arcuite sau forme complexe. În timp ce variantele moderne sunt în principiu dreptunghiuri, mobilierul clasic este mai elaborat. Exprimă o atenție mai mare pentru detalii și este, în general, potrivit pentru băi elegante sau shabby chic. O atenție specială la acest tip de mobilier se acordă mânerelor care sunt fie butoni, fie cu elemente decorative.

Dulap tip coloana Gala Agata gri

Bine de știut despre mobilier baie

 • Va fi necesar să verifici rezistența pereților înainte de a alege între suspendat și stativ pentru a fi sigur că pereții pot susține greutatea mobilierului

 • Mobilierul montat pe colț, precum și variantele de mobilier suspendat te pot ajuta să maximizezi spațiul disponibil

 • Alege să mergi pe înălțime în loc de lățime pentru a ocupa cât mai multe spații moarte

 • Măsoară cu atenție distanța între piesele de mobilier și obiectele ceramice, uși și ferestre pentru a evita ciocnirea ușilor la deschidere.

Materiale mobiler baie

O întrebare foarte des pusă este din ce material este făcut mobilierul de baie. Sau din ce material ar trebui făcut. Sunt mai multe variante posibile – mdf – vopsit sau înfoliat sau pal melaminat.

 • Mobilier din pal melaminat

Palul melaminat este obținut prin suprapunerea a multiple straturi de melamină și hârtie impregnată cu model sau culoarea finisajului dorit. Palul are câteva mari avantaje, precum:

 • O gamă foarte largă de finisaje/culori posibile, până la fibre care imită foarte bine lemnul
 • Cost mai scăzut comparativ cu MDF-ul sau lemnul masiv
 • Prelucrate mai ușoară care implică un cost final mai scăzut al manoperei
 • Posibilitatea alegerii între două tipuri de fronturi – melaminat sau furniruit

Printre dezavantaje, merită menționat că este un material destul de sensibil la umezeală, deci ar trebui ferit de bătaia directă a apei și de aburi. Din acest motiv, are și o durată mai scurtă de viață decât MDF-ul.

 • Mobilier din mdf

MDF-ul se fabrică prin același procedeu precum palul, diferența fiind că lemnul este mărunțit mult mai fin înainte să fie presat. Astfel, are o densitate mai mare și o suprafață mult mai fină. Printre avantaje enumerăm:

 • Marginile pot fi rotunjite, eliminând astfel necesitatea canturilor, ceea ce poate oferi un aspect mai elegant
 • Sunt disponibile 4 tipuri de fronturi – vopsit, melaminat, înfoliat sau furniruit
 • Poate fi finisat în orice nuanță din paletar
 • Rezistență la umiditate și durată de viață mare
 • Se poate revopsi dacă suprafața a fost deteriorată

Principalul dezavantaj al mdf-ului față de pal este prețul mai ridicat din cauza costurilor mai mari de prelucrare.

 • Mobilier din lemn masiv

Varianta cea mai costisitoare, dar și cea mai elegantă de mobilier este lemnul masiv tratat pentru a rezista la condițiile de umezeală ridicată din baie. Poate fi atât în tendințe moderne, cât și cu aspect clasic, fiind un material care nu se demodează niciodată.

About Neakaisa.ro

Neakaisa este o echipă de oameni pasionați de online și de amenajări interioare care de peste 5 ani perfecționează alegerea produselor pentru casă și grădină. Pe blog, povestim despre cele mai noi tendințe, știri sau răspundem la unele dintre cele mai dese întrebări pe care le primim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *