Idei & Recomandări

Cum alegi corpurile de iluminat perfecte pentru casa ta?

Interiorul unei locuințe este alcătuit din multe elemente diferite, iar iluminatul este unul dintre cele mai importante. Adesea trecut cu vederea în favoarea unor componente mai vizuale, cum ar fi paleta de culori, mobilierul și decorațiunile, iluminatul este un aspect crucial al designului interior care nu doar dă viață casei, ci constituie o parte importantă a modului în care oamenii se bucură de vibe-ul unei încăperi. 

Importanța iluminatului interior

Indiferent cât de frumoasă este locuința ta, fără o iluminare adecvată nimic din ea nu va fi vizibil. Cu un iluminat potrivit, poți, de asemenea, să evidențiezi anumite secțiuni ale casei tale care merită o atenție specială. De asemenea, acesta poate transforma instantaneu atmosfera generală a locuinței, oferindu-ți o stare de spirit adecvată. 

Stabilirea planului de iluminat în timpul fazei de proiectare a casei este importantă, deoarece odată ce se montează gips-cartonul, schimbarea cablurilor electrice devine o muncă enormă. Dacă evaluezi opțiunile de iluminat pentru casa ta, iată 4 factori de care trebuie să ții cont pentru a lua decizia corectă.

Aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi piesele de iluminat

Stilul de design

Înainte de a alege piesele de iluminat potrivite, stabilește stilul de design pe care îl dorești în locuința ta. Există diferite variante estetice dintre care poți alege, inclusiv rustic, contemporan, futurist, scandinav, boem, industrial și multe altele. Odată ce ai fixat tema, va fi mult mai ușor să găsești opțiuni de iluminat care să se potrivească cu tema stabilită. Alegând corpuri de iluminat care completează perfect estetica locuinței, vei obține un interior armonios și atractiv.

  • stil clasic: piese de iluminat descrise de inserții lemnoase și structuri elaborate cu abajururi;  
  • stil industrial: piese de iluminat cu becuri la vedere, cadre metalice și sfere de sticlă 
  • stil futurist: piese de iluminat cu design unic, linii simple și forme geometrice

Dimensiuni și proporții

Un alt aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi piesele de iluminat este ca acestea să fie proporționale cu încăperea. Este recomandat să ai o imagine clară a corpurilor de iluminat din spațiul tău și să vizualizezi fluxul de lumină pe care îl vor oferi – proporțiile corecte vor asigura cantitatea perfectă de lumină în casa ta. Prea puțină lumină scade puterea de concentrare și nivelul de energie, în timp ce prea multă lumină poate copleși spațiul și poate fi obositoare din punct de vedere vizual. Măsurarea este o parte crucială a etapei alegerii pieselor de iluminat și nu trebuie trecută cu vederea.

Luminozitate

Corpurile de iluminat ar trebui să ofere cantitatea potrivită de lumină pentru a spori vizibilitatea, fără să copleșească spațiul și fără să transmită un disconfort vizual. În mod ideal, ar trebui să optezi pentru corpuri de iluminat care au abajururi fumurii, deoarece acest lucru ajută la temperarea luminozității. Pe de altă parte, dacă preferi un bec expus, asigură-te că alegi lumină caldă. 

  • pentru hol: poți alege un mix de lumină caldă și rece pentru a face o trecere corectă de la atmosfera dinamică, precum cea din baie sau bucătărie, într-un spațiu de relaxare și confort – dormitor. 
  • dormitor: alege lumină caldă care să vegheze momentele ce preced un somn liniștitor.
  • living: alege lumini care să invite la relaxare și socializare; un mix de lumină caldă și rece oferit de corpuri de iluminat diferite precum lustre moderne, lampadare sau chiar veioze poziționate strategic va oferi o atmosferă de vis. 
  • bucătărie: este importantă de asemenea o combinație de lumini (caldă – rece) pentru concentrare și relaxare. Deasupra blatului poți instala spoturi LED, iar deasupra mesei poți integra un candelabru sau o lustră, cu sursă de lumină caldă.
  • baie: cele mai potrivite sunt spoturile LED, aplicele de perete sau plafonierele cu lumină rece (va susține activitățile dinamice din această încăpere). 

Preferințe personale

Iluminatul pe care îl alegi trebuie să îți reflecte gusturile și preferințele. Poți face cercetări ample online. Pentru și mai multă inspirație identifică diferitele corpuri de iluminat disponibile în catalogul nostru. Nu uita că vei vedea aceste obiecte zilnic, așa că alege ceva liniștitor și plăcut vizual.

Tipuri de iluminat

Există trei tipuri de lumină: ambientală, de lucru și de accent. Dimensiunea și tipul camerei tale vor determina care este lumina de care ai nevoie.

Lumină ambientală (generală)

Iluminatul ambiental este, în general, principala sursă de lumină dintr-o încăpere, fiind necesar în fiecare cameră. Acesta asigură un nivel de lumină confortabil. Sursele de lumină ambientală sunt, de obicei, poziționate în centrul încăperii, pe tavan. Acestea pot fi reprezentate de: lustre, pendule sau plafoniere. 

Un exemplu de lustră disponibilă pe Neakaisa.ro, potrivită pentru iluminatul general din orice locuință modernă este Emibig River 3. Aceasta va aduce o stare de spirit unică în încăpere. 

Lumină de lucru

Iluminatul de lucru îți permite să vezi în timp ce îndeplinești o sarcină. Furnizează lumina intensă, directă, necesară pentru o muncă detaliată – citire, gătit, aplicare de machiaj – în locuri precum bucătăria, biroul și baia. Sursele de lumină de lucru pe care trebuie să le iei în considerare sunt: veiozele, lampadarele, lămpile de birou.

Lampadarul Emibig Chelsea impresionează prin designul elegant, oferind în același timp o lumină de lucru captivantă.

Lumină de accent

Iluminatul de accent îți permite să pui în evidență elemente interesante din decorul casei tale, cum ar fi un tablou sau un șemineu. De asemenea, servește ca sursă de lumină secundară pentru a spori lumina ambientală dintr-o cameră, ajutând la accentuarea zonelor din cameră unde lumina ambientală nu poate ajunge. Sursele de iluminat potrivite sunt aplicele de perete.

Aplica Ummo Sauva A este o variantă modernă, cu formă simplă, geometrică și două variante de culoare universale (alb și negru). Este o completare vizuală perfectă pentru orice interior. 

Ține cont de acești factori atunci când achiziționezi corpurile de iluminat pentru casa ta. Cercetează cu răbdare și alege acele modele frumoase, care nu au doar rol funcțional, ci devin adevărate piese de decor; pentru acest rezultat, Neakaisa.ro este alegerea perfectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *