lavoar baie
Idei & Recomandări

Cum alegi lavoarul perfect pentru o baie elegantă și funcțională

Există o mulțime de lavoare disponibile, ceea ce ajută din plin la selectarea modelului potrivit care să corespundă necesităților membrilor unei locuințe și să se potrivească cu stilul de design interior. Alegerea perfectă implică însă mai mulți factori care determină funcționalitatea și estetica băii, precum și confortul de utilizare.

Lavoarul este un element de bază în amenajarea băii, deoarece îl folosim în fiecare zi. Prin urmare, trebuie să fie elegant și practic în egală măsură. Ce înseamnă acest lucru? Este foarte important ca acesta să fie realizat din materiale de calitate, să aibă un design impresionant și dimensiunea potrivită. În plus, trebuie să fie în concordanță din punct de vedere estetic cu restul elementelor din baie, dar și adaptat la stilul de viață al membrilor familiei.

Modele populare de lavoare

1. Lavoar suspendat pe perete

Este potrivit oriunde sunt necesare soluții simple. Este comod și practic, fiind potrivit pentru băi mici – oriunde nu există spațiu pentru mobilierul de sub chiuvetă. De asemenea, poate face parte dintr-un design interior impresionant. Combinat cu un sifon decorativ, devine un element important al unei băi în stil vintage sau industrial. O chiuvetă suspendată se montează direct pe perete cu ajutorul unor șuruburi.

2. Lavoar integrat sub blat

Această variantă este convenabilă și plăcută din punct de vedere estetic în egală măsură. Împreună cu blatul, formează un element funcțional și decorativ al unei băi elegante. Metoda de instalare oferă spațiu suplimentar în jurul chiuvetei, pe blat, ceea ce sporește confortul de utilizare. Aceste versiuni de chiuvete baie conferă interiorului un caracter modern.

3. Lavoar pe blat

Un model conceput pentru a fi montat direct pe blatul sau baza de lavoar din baie. Perfect pentru interioarele amenajate într-un stil modern, în care lavoarul este principalul element decorativ. De obicei, are o formă pronunțată, geometrică.

Lavoarul montat pe blat combină eleganța și funcționalitatea. El nu determină doar calitățile estetice ale băii, ci și utilizarea sa practică. Alegând o astfel de variantă, obțineți o zonă de depozitare mare și confortabilă pentru multe accesorii în jurul lavoarului. Astfel, tot ceea ce aveți nevoie în timpul îngrijirii zilnice va fi întotdeauna la îndemână.

Lavoar cu sau fără orificiu pentru baterie?

Puteți alege între chiuvete baie cu sau fără orificiu pentru baterie. Decizia va depinde nu numai de preferințele personale sau de planurile de amenajare, ci și de instalația sanitară din baie. Bateria de baie poate fi instalată direct pe suprafața lavoarului, pe blat sau în perete.

Majoritatea lavoarelor beneficiază de un orificiu pentru instalarea bateriei. Diametrele orificiilor sunt standard, astfel încât se potrivesc cu orice baterie de chiuvetă. În funcție de model, acest orificiu poate fi în centrul sau în colțurile lavoarului – în cazul lavoarelor mai mici. Sunt disponibile și lavoare fără orificiu, potrivite pentru bateriile instalate pe perete sau pe suprafețele de blat, specifice designului interior modern.

Integrarea unui lavoar mic, mare sau a două lavoare 

Pentru ca lavoarul să fie comod, trebuie să fie suficient de încăpător. Din păcate, nu este întotdeauna posibilă instalarea acestui tip de model, deoarece chiuveta trebuie să fie, înainte de toate, adaptată la dimensiunea băii. Dimensiunile lavoarelor variază de la 30 până la 140 cm. Toate acestea, chiar și cele mici, sunt concepute pentru a asigura confortul utilizării chiar și într-o baie mică.

Cele mai mici lavoare sunt perfecte pentru băile cu o suprafață utilă foarte mică, unde fiecare centimetru este foarte important pentru menținerea confortului de mișcare în încăpere. Lavoarele de 50-60 cm sunt modelele standard care se potrivesc cu aproape orice tip de interior. 

Pentru băile cu adevărat mari, însă, puteți achiziționa o chiuvetă de 80 sau 90 cm, care va deveni un element foarte vizibil, asigurând în același timp un confort pe măsura unui interior spațios. De asemenea, în cazul unui interior mare, puteți lua în considerare instalarea a două lavoare medii. Aceasta este o soluție perfectă în cazul în care există mai mulți membri în familie.

În ceea ce privește confortul de utilizare, metoda de instalare este la fel de importantă ca și dimensiunea lavoarului. Conform principiilor de ergonomie, chiuveta trebuie instalată la înălțimea de 85 cm, măsurând de la podea până la marginea superioară a acesteia. Distanța față de pereții laterali și alte elemente nu poate fi mai mică de 20 cm. La rândul său, pentru a asigura libertatea de mișcare, trebuie să se lase cel puțin 70 cm de spațiu liber în fața lavoarului. În cazul în care sunt planificate două lavoare pe blat, distanța dintre ele trebuie să fie de cel puțin 25 cm.

Sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta în alegerea lavoarului perfect pentru baia ta! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *