Idei & Recomandări

Cum alegi plantele potrivite pentru baie?

Plantele și oaza de relaxare din baie

Un lucru este cert. Plantele nu se vor demoda niciodată, iar ele vor fi considerate întotdeauna un element de design ce nu trebuie să lipsească din nicio încăpere. Nici măcar din baie. Sunt pata de culoare care completează chiar și cele mai îndrăznețe idei creative de amenajare și reușesc cu succes să umple spații, să le ofere prospețime și viață. Mai ales acum, când petrecem tot mai mult timp în casă, nevoia de a amenaja spații confortabile și plăcute vizual este tot mai puternică. Izolarea și-a pus amprenta pe modul în care vedem și simțim lucrurile. Plantele au fost cele care ne-au adus în casă natura căreia i-am simțit atât de mult lipsa în timpul pandemiei.

Amenajare baie cu cada freestanding

Însă majoritatea dintre noi am găsit de cuviință să amenajăm câte un colț verde pe balcon, în sufragerie sau în dormitor. Sunt la mare căutare ideile de amenajare a băilor decorate cu plante care oferă o senzație de fresh, o oază de relaxare. De aici și senzația că suntem într-un concediu bine-meritat, undeva într-o junglă plină de verdeață și aer curat. Și pe bună dreptate, pentru că baia este locul în care ne retragem în solitudine, un spațiu care ne oferă confort, siguranță și intimitate. Iar plantele sunt cele care reușeșc cu succes să completeze acest tablou al nevoii de relaxare, introspecție și chiar și meditație.

Alegerea celor mai bune plante pentru baie nu este una ușoară. În restul casei este suficient să cumpărăm orice plantă care ne face cu ochiul și să o așezăm aproape oriunde ne dorim. În cazul băii, lucrurile sunt puțin mai complicate din cauza umidității, a lipsei de lumină și, mai ales, a căldurii. Fiind un spațiu cu o personalitate schimbătoare, e de înțeles îngrijorarea cu care pornim la drum în momentul în care decidem că am vrea ca și în baie să avem o pată de culoare. Din fericire, dacă respectăm câteva reguli simple, putem avea o baie plină de prospețime, chiar și în cazul în care nu ne pricepem foarte bine la plante.

Ba chiar îndrăznim să credem că mai ales pentru persoanele care nu se dau în vânt cu îngrijirea plantelor, baia este un bun punct de pornire pentru amenajarea de spații verzi, datorită faptului că plantele speciale pentru baie nu sunt deloc pretențioase și necesită îngijire minimă. Și în plus, astfel de soluții de amenajare vin și cu câteva beneficii importante.

Citește mai mult despre idei de amenajare a băii

Plantele din baie, terapie cu aer curat

O simplă plantă amplasată corect în baie ne poate aduce benefiii pe aproape toate planurile. Trecând peste faptul că vom economisi timp, energie și apă pentru îngrijirea oazei de verdeață, plantele vin cu alte avantaje pe care e bine să le luăm în considerare atunci când suntem în dubii dacă ele sunt sau nu potrivite pentru stilul nostru de viață.

  1. Aer limpede pentru sesiuni mai lungi de relaxare

Știm că plantele au această putere de a împrospăta orice spațiu, iar baia nu face nicio diferență. Chiar dacă am crede că din cauza umidității plantele nu ar putea face față acestei provocări, există unele tipuri de plante care reușesc cu succes să reducă drastic umezeala și, mai ales, să curețe aerul de poluanți. În special pentru persoanele care au probleme respiratorii, care sunt sensibile sau au alergii sezoniere, plantele sunt un bun aliat în reducerea simptomelor. Iar acest lucru duce, desigur, la posibilitatea de a ne bucura de dușuri și băi lungi, fierbinți și relaxante.

  1. Cafeaua de dimineață, oferită în drag de plante

Dușurile matinale și cafeaua sau micul dejun sunt armele noastre pentru a ne încărca cu energia necesară pentru o zi plină. Mai multe studii realizate la începutul anilor 2000 ne arată că atunci când petrecem timp printre plante, acestea ne pot oferi energie și vitalitate. Iar cu cât nivelul de energie este mai mare, cu atât crește și productivitatea și performanțele profesionale. Asta pentru că natura, chiar și adusă în casele noastre, induce o perspectivă pozitivă asupra vieții și ne oferă un boost de productivitate

  1. Fericirea și sănătatea mentală adunate într-un colț cu plante

În special plantele cu flori colorate și parfumate ne pot influența pozitiv starea de spirit. Ele sunt benefice împotriva despresiei pentru că ne cresc nivelul de dopamină și ne ajută la menținerea sănătății mintale. Stresul, anxietatea sau despresia sunt doar câteva dintre problemele secolului XXI și care pot fi ținute departe cu câteva plante amplasate în locuința noastră. Iar în baie ele sunt și mai benefice, datorită sentimentului de intimitate și siguranță pe care le creează. Pe scurt, în special plantele cu flori ne pot ajuta să menținem o perspectivă mai optimistă asupra vieții prin faptul că ne oferă o stimulare vizuală plăcută.

  1. Plantele și memoria de elefant

Desigur, este o metaforă. Chiar dacă plantele nu sunt neapărat responsabile direct cu nivelul de învățare și memorare, totuși, studiile arată că atunci când ne aflăm într-un spațiu care emană calmitate și relaxare, ne putem concentra mai ușor, ne stimulează atenția și memoria. În special după zilele pline de evenimente în care tot ce vrem seara este să ne relaxăm cu o baie fierbinte în care să ne gândim și să luăm decizii, o astfel de atmosferă relaxantă și, în același timp, plină de viață ne poate ajuta.

  1. Plantele, acest „terapeut” al relațiilor cu cei din jur

Printre multele cercetări care au avut ca obiect plantele, s-a numărat și efectul pe care acestea le au asupra relațiilor cu cei din jur. Și s-a ajuns la concluzia că persoanele care petrec mult timp înconjurate de plante, ajung după o vreme să aibă relații mai bune cu cei din jur datorită faptul că le crește nivelul de empatie. Iar adevărul este că oricât de ușor ar fi de îngrijit o plantă, nu îi putem fi indiferentă. Astfel, oamenii care au grijă de natură au mai multe șanse să aibă grijă de ceilalți, prin simplul fapt că le crește compasiunea față de mediul în care trăiesc.

  1. Plantele nu sunt doar o banală pată de culoare

Deși mai sunt enorm de multe beneficii pe care plantele le aduc în viețile noastre, una dintre cele mai importante este estetica. Plantele reușesc astfel să completeze și să însuflețească orice design și orice tip de amenajare. Chiar și o suculentă măruntă așezată pe un raft în baie poate schimba cu totl imaginea încăperii.

E chiar atât de complicat să îngrijim și să alegem plantele din baie?

De fapt, tot ce trebuie să facem este să urmăm câțiva pași foarte simpli:

E important să alegem plantele cele mai potrivite pentru baie. Printre principalele calități pe care acestea trebuie să le aibă sunt: rezistența la umezeală, să nu fie pretențioase la lumină, precum și rezistența la căldură/oscilații de temperatură.

Dacă avem geam în baie, să avem grijă să amplasăm plantele la lumină, însă ferite de razele directe ale soarelui. Majoritatea plantelor care se simt bine într-un mediu cu umezeală ridicată nu se înțeleg foarte bine cu soarele direct. Desigur, excepție fac unele plante iubitoare de soare.

Pentru băile care nu au geam și unde nu pătrunde lumina naturală există două variante. Una dintre posibilități este să investim într-o lumină de creștere a plantelor, astfel încât să ne bucurăm constant de frunze și flori noi. Totuși, dacă nu avem această variantă, o altă posibilitate este să rulăm locul în care ținem plantele, după cum urmează: o săptămână le ținem în baie, apoi o săptămână le amplasăm într-un loc luminos din casă. Dacă avem mai multe plante, le putem schimba între ele astfel încât să avem tot timpul oaza noastră tropicală din baie.

Amplasarea în baie este extrem de importantă. Chiar dacă recomandarea este că plantele care iubesc umezeala să fie așezate în locurile din baie care abundă de apă, precum dușul sau cada, este important ca ele să fie amplasate în lcouri care să le ferească de posibilitatea de a fi stropite cu produse de igienă. Așa că, dacă vrem să punem o ferigă cât mai aproape de duș, întâi și întâi trebuie să ne asigurăm că nu va ajunge apă cu săpun în ghiveci.

Udarea și fertilizarea. Deși nu sunt foarte complicat de întreținut, nu e suficient să credem că plantele noastre se vor descurca cu aburii emanați în timpul dușurilor sau al băiilor zilnice.

Recomandarea este ca plantele să fie udate cam o dată pe săptămână. Cât despre cantitatea de apă, putem turna apă în ghiveci până observăm că încep să ajungă primii stropi de apă în farfuria ghiveciului. Atunci vom ști că am pus suficientă apă. Desigur, această tehnică nu se aplică la orice tip de plantă.

Este o regulă general valabilă, însă unele plante s-ar putea să aibă nevoie de alte reguli de udare. Cât despre fertilizare, dacă vrem să ne bucurăm de cât mai multe frunze și flori noi, este recomandat ca periodic, cam o dată pe lună, să îmbunătățim apa cu care udăm plantele cu fertilizator.

Char dacă avem toate aceste reguli bine puse la punct, este extrem de important să ținem minte că fiecare specie de plantă are „pretențiile” ei, așa că înaint de a le cumpăra, e indicat să ne interesăm dacă au nevoie de îngrijire specială.

Cele mai bune plante pentru o baie „tropicală”

Și pentru că tot vorbeam despre alegerea plantelor care se potrivesc în baie, am pregătit și o listă cu cele mai interesante specii care să ne ajute la amenajarea colțului de relaxare din baie. Primul și primul cuvânt la care trebuie să ne gândim atunci când alegem viitoarele noastre plante este: „tropical”.

Asta pentru că în băile noastre mediul se aseamănă cu cel tropical și cu cât reușim să le oferim plantelor un spațiu în care să „se simtă ca acasă”, cu atât mai mult timp ne putem bucura de ele.

Ce e interesant de știut este faptul că multe dintre plantele pe care de obicei le amplasăm în restul casei, s-ar bucura mai mult să stea într-un mediu cum e cel din baie. În funcție de complexitatea îngrijirii și de cum arată ele, am ales 10 plante care se găsesc ușor și sunt ideale pentru baie. Desigur, posibilitățile de alegere sunt aproape nelimitate. Printre cele mai indicate plante pentru baie sunt:

Bambusul.

Mai multe idei de amenajare a băii.

Despre bambus se spune că aduce armonie în casă. Este ușor de întreținut, iubește umezeala și poate crește destul de mult.

Philodendronul.

Este ideal în special în băile în care luminozitatea este redusă. Are nevoie de pământ ușor umed în permanență, iar periodic se va bucura enorm dacă va primi fertilizant. Poate rezista și o săptămână fără apă, însă nu e indicat ca aceasta să devină o regulă.

Bromeliile.

Sunt plante care iubesc enorm umezeala, însă au nevoie și de un pic mai multă lumină, deci sunt indicate în băile cu fereastră. Dacă aceasta este amplasată spre nord, e chiar indicat să fie amplasate cât mai aproape de geam. În rest, se mulțumesc perfect cu umiditatea din aer, deci pot fi udate mai rar, cam o dată pe săptămână.

Crinul păcii.

Amenajare cu planta crinul păcii, sursa imagine – aici

Nu este deloc pretențios și este recunoscut pentru faptul că filtrează foarte bine aerul din încăpere. Totuși, la fel ca în cazul Philodendronului, are nevoie în permanență de substrat umed, însă fără ca apa să stagneze la baza ghiveciului, deci e important să avem grijă să nu îl „înecăm”.

Orhideea Phalaenopsis.

Amenajare baie cu lavoar pe blat.

Puțini sunt cei care o țin în baie, deși adoră umiditatea și variațiile de temperatură. Totuși, este extrem de iubitoare de lumină, deci e indicată doar în băile unde poate sta la lumină puternică, fără soare direct.

Limba soacrei sau Sansevieria.

Amenajare baie cu cada rectangulara, sursa imagine – aici

Este o specie de Dracaena extrem de răspândită la noi și care e ușor de îngrijit. Totuși, și ea are nevoie de lumină, iar în ceea ce privește udatul, are nevoie de apă doar atunci când solul este uscat.

Iedera. 

Ideală pentru o baie cu iz puternic tropical, iedera nu este deloc pretențioasă. Așezată într-un ghiveci suspendat, poate schimba total atmosfera din baie. Iubește enorm umiditatea și nu e deloc pretențioasă la cantitatea de lumină pe care o primește.

Feriga Asplenium. 

Iubește locurile umbrite și umede. Are nevoie ca solul să fie constant umed, însă fără să aibă apă în farfurie. Este ideală pentru cei care își doresc plante bogate în frunze, de un verde puternic și lucios.

Montsera „Monkey leaf”.

Frunzele mari cu un design atipic aduc o notă de modernism în orice baie. Este recunoscută pentru faptul că purifică aerul și are nevoie de niveluri mari de umiditate, altfel marginile frunzelor se vor usca. Solul trebuie să fie constant umed, fără ca apa să ajungă în farfuria ghiveciului. Iubește umbra, deci este ideală pentru băile cu luminozitate scăzută.

Plantele de aer.

Amenajare cu plante aeriene, sursa imagine – aici

Le-am lăsat special pe final pentru că sunt cu adevărat speciale. Plantele de aer nu au nevoie de pământ, ele pot fi așezate în terarii de sticlă și pulverizate o dată pe săptămână cu apă. Pentru că ele se vrănesc prin frunze, deci nu prin rădăcini, un mediu umed este ideal pentru ele. Totuși, este important să luăm în calcul că multe dintre ele preferă un mediu luminos, însă ferit de razele soarelui.

Unde e cel mai indicat să amplasăm plantele din baie?

După ce am ales plantele potrivite în funcție de gust, modul de îngrijire, nevoia de lumină și spațiul de care dispunem în baie, mai tămâne doar o dilemă de rezolvat. Cum le aranjăm să fie în armonie cu designul băii și restul obiectelor sanitare? Iar aici, creativitatea este limita. Totuși, pentru inspirație, avem câteva sugestii:

  • Ghivecele suspendate. În special plantele curgătoare sau agățătoare pot fi puse în ghivece suspendate, deasupra cadei sau oglinzii, pe perete, pentru un efect de perete plin de viață și pentru a crea o atmosferă tipică zonelor tropicale cu plante din abundență. Totodată, sunt la mare căutare plantele mari, care pot înconjura baia ca într-o adevărată junglă în care punctul central este cada freestanding, ca un sanctuar al relaxării.
  • Terarium. Astfel de aranjamente de plante suculente sau de aer pot fi așezate pe marginea căzii, pe rafturi printre produsele de igienă sau obiectele decorative, pe polițe, însă neapărat la nivelul ochilor, ele fiind de dimensiuni reduse. Iar dacă avem spațiu, putem amenaja un terarium uriaș, pe unul dintre pereții dușului.
Afla mai multe despre folosirea optima a accesoriilor de baie, sursa imagine – aici
  • Coșuri împletite pe post de ghivece. Sunt ideale pentru cei care doresc să ofere băii un aspect mai apropiat de natură.
  • Plante colorate așezate lângă obiecte decorative și tablouri pline de culoare pentru băi pline de personalitate.
  • Colțul verde. Pentru cei care nu își doresc să umple întreaga baie cu flori, pot amenaja un colț verde care să fie o pată de culoare.

Indiferent de plantele pe care le vom alege, de modul în care le vom aranja sau de numărul lor, un lucru este cert: nu avem cum să greșim dacă achiziționăm plantele potrivite. O astfel de oază de verdeață poate deveni ușor un loc de refugiu după o zi plină de alergătură. Asta pentru că plantele nu doar că ne ajută să completăm designul unei încăperi cum e baia, dar aduce natura mai aproape de noi, ne inspiră și ne insuflă cu liniște și relaxare.

Citește mai mult despre design și funcționalitate în baie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *