Amenajarea băii de serviciu este lăsată de obicei în plan secundar, toată atenția fiind îndreptată în mod special asupra băii principale. Totuși, prezența unei băi de serviciu este considerată un avantaj pentru orice locuință, așa că este păcat să nu profiți de el și să nu acorzi acestui spațiu atenția cuvenită.
Efortul este mai mic în comparație cu acela pe care îl presupune amenajarea băii principale, însă spațiul redus pe care îl ai la dispoziție ar putea să-ți dea unele bătăi de cap.
De aceea, ne-am gândit să-ți oferim câteva idei de amenajare a băii de serviciu, alături de sfaturi care să-ți ușureze misiunea.
Baia de serviciu: corpuri sanitare și de mobilier necesare
Regulile de amenajare a unei băi de serviciu se aseamănă mult cu acelea de amenajare a unei băi mici, întrucât spațiul disponibil se încadrează foarte bine în acest tipar. În unele cazuri, poate fi vorba și de băi înguste și lungi, care oferă, de asemenea, posibilități destul de limitate în privința spațiului.
Prin urmare, obiectele sanitare și mobilierul trebuie alese în limita strictului necesar, cu dimensiuni și design care să se potrivească într-un spațiu de mici dimensiuni.
Vasul de toaletă
Vasul de wc este un obiect sanitar care nu poate lipsi din nicio baie, indiferent de tipul și de dimensiunile acesteia. În cazul de față, trebuie să alegi un vas de toaletă cât mai simplu și care să nu ocupe foarte mult loc.
De preferat sunt modelele suspendate, cu rezervor de wc încastrat care poate fi montat în spatele peretelui.
Lavoarul
Vorbim despre un alt obiect sanitar indispensabil care trebuie să-și găsească locul cu orice preț și într-o baie de serviciu. În acest caz, lavoarul trebuie să servească strict scopului căruia îi este destinat, punându-se accentul în mod special pe latura practică. Este recomandată o chiuvetă de mici dimensiuni, montată direct pe perete, fără picior de susținere și cu o baterie de baie cât mai simplă.
Cabina de duș
Dat fiind spațiul redus, foarte puține băi de serviciu sunt dotate cu o cadă de baie, fiind preferată cabina de duș. Există mai multe modele de cabine de duș, însă în cazul de față, cea mai potrivită ar fi una care se montează pe colț.
Spre deosebire de vasul de toaletă sau de lavoar, prezența unui astfel de accesoriu nu este absolut necesară, așa că poți renunța la cabina de duș. Regulile de amenajare a unei băi mici de serviciu chiar exclud prezența cabinei de duș, dat fiind că aceasta ar putea ocupa mai bine de jumătate din spațiul încăperii.
Dulapul de baie
Și baia de serviciu are nevoie de un spațiu de depozitare pentru prosoape și diferite consumabile, iar un dulap de baie poate fi soluția ideală. Nu orice fel de dulap poate fi folosit într-o astfel de baie pentru că poate ocupa prea mult loc. Varianta ideală este dulapul de baie înalt și îngust, în cazul căruia spațiul pentru depozitare este dispus pe verticală.
Dulapul de baie poate fi înlocuit cu alte soluții de amenajare, despre care vom vorbi puțin mai târziu.
Oglinda
Revenim la accesoriile indispensabile, adăugând pe listă și oglinda de baie. Acesta se plasează deasupra lavoarului, având grijă să alegi un model care se potrivește perfect cu stilul de amenajare.
În general, luminozitatea naturală lasă de dorit în băile de serviciu, motiv pentru care este recomandat să montezi o oglindă mai mare care va face spațiul să pară mai larg și mai luminos.
Amenajarea băii de serviciu: sfaturi practice
Indiferent de stilul de amenajare pentru care ai optat, există câteva recomandări general valabile de care ar fi bine să ții cont în amenajarea unei băi de serviciu.
Montează un ventilator în baia de serviciu
Spațiile prevăzute pentru amenajarea băilor de serviciu nu dispun de ferestre mari, iar de multe ori, acestea chiar lipsesc. În aceste condiții, aerisirea ridică probleme în cazul băilor de serviciu, însă există o soluție salvatoare.
Aceasta este reprezentată de un ventilator de baie care trebuie să aibă o capacitate adecvată spațiului pe care-l deservește. Acesta elimină eficient mirosurile neplăcute și umiditatea, prevenind totodată apariția mucegaiului și a igrasiei.
Poți opta pentru un ventilator acționat din întrerupător sau te poți inspira din modelul băilor moderne, folosind un dispozitiv cu senzori care se activează la deschiderea ușii. Astfel, ori de câte ori deschizi ușa băii de serviciu, ventilatorul pornește automat, și se oprește singur după câteva minute, atunci când încăperea este complet aerisită.
Nu îmbrăca toată baia de serviciu cu faianță
Dacă în cazul băilor obișnuite placarea completă cu faianță a pereților este o soluție bună din punct de vedere practic și estetic, lucrurile nu stau la fel când vine vorba despre băile de serviciu.
Mulți sunt tentați să procedeze la fel, însă o astfel de baie cu toți pereții placați cu faianță până în tavan capătă un aspect rece și neprimitor. Această senzație este cauzată de spațiul îngust care necesită o altă soluție de amenajare.
O primă variantă ar fi placarea pereților cu faianță până la jumătate, urmând ca zona superioară să fie acoperită cu vopsea lavabilă, tencuială sau tapet rezistent la umezeală.
De asemenea poți pune faianță doar în zona lavoarului, a toaletei și a cabinei de duș, iar restul pereților să fie acoperiți cu tencuială decorativă, tapet sau vopsea lavabilă.
Nu în ultimul rând, și amenajarea unei băi fără faianță este o soluție de luat în considerare, având în vedere că există numeroase materiale pe care le poți folosi.
Montează obiecte sanitare din aceeași colecție
Atunci când comanzi obiectele sanitare pentru baia de serviciu, este bine să alegi modele aparținând aceleiași colecții sau cu un design foarte asemănător.
De asemenea, și culoarea obiectelor sanitare trebuie să fie identică, de preferat alb sau altă nuanță deschisă.
Obiectele sanitare cu design și culori diferite încarcă vizual spațiul băii, care, oricum, este destul de limitat. În schimb, corpurile sanitare din aceeași colecție și în aceeași nuanță de culoare conferă o notă de simplitate și armonie care se potrivește cel mai bine spațiilor înguste.
Idei de amenajare pentru baia de serviciu
După sfaturile de amenajare, ne-am gândit că ți-ar fi la fel de utile și câteva idei pentru punerea lor în practică.
Spații pentru depozitare care să înlocuiască dulapul
Am promis mai devreme că îți vom prezenta câteva soluții pentru înlocuirea dulapului și a sosit momentul să ne ținem de cuvânt. Dacă ți se pare că un dulap nu ar fi accesoriul cel mai potrivit pentru baia ta, poți amenaja alte spații pentru depozitare, fără ca încăperea să sufere mari modificări.
Astfel, poți instala un dulap suspendat deasupra lavoarului, cu oglinzi montate pe uși, obținând un obiect de mobilier multifuncțional. Aici poți păstra produsele cosmetice și de igienă personală, precum și rezervele de săpun, șampon sau gel de duș.
Spațiul liber de sub chiuveta suspendată este ideal pentru amenajarea altui dulap cu 2-3 rafturi, în care poți păstra prosoape, diferite consumabile, detergenți și alte produse de curățat.
În mod similar, poți proceda și cu spațiul de sub vasul de toaletă suspendat. Acesta poate deveni un loc pentru depozitarea sulurilor de hârtie igienică, a rezervelor de odorizant pentru toaletă și a produselor de curățare și dezinfectare.
Dacă încă mai ai nevoie de spații pentru depozitare, poți monta câteva rafturi suspendate pe colț sau câteva etajere pe care să ții produsele uzuale.
Oglindă pe tot peretele
Cu cât oglinda este mai mare, cu atât spațiul băii pare mai larg și mai luminos. Așadar, nu trebuie să ai nicio reținere când vine vorba despre dimensiunea acestui accesoriu. Oglinda montată deasupra lavoarului se poate întinde până în tavan, însă nu ai greși cu nimic dacă ai monta o oglindă mare și pe unul dintre ceilalți pereți.
După cum am precizat, placarea completă cu faianță nu este recomandată, însă o oglindă care să acopere un perete întreg ar fi o idee foarte inspirată. Prin urmare, în locul vopselei lavabile sau al tapetului, poți monta o oglindă de mari dimensiuni care va schimba complet aspectul băii.
De preferat este ca aceasta să fie amplasată pe peretele opus celui pe care se află lavoarul, pentru ca senzația de spațiu să fie amplificată și cu ajutorul oglinzii de deasupra chiuvetei.
Spațiu cât mai bine luminat
Lipsa ferestrei sau dimensiunile reduse ale acesteia fac spațiul băii destul de întunecat, așa că prezența surselor de iluminat este obligatorie. Lumina furnizată de corpurile de iluminat trebuie să fie intensă pentru a crea o senzație cât mai apropiată de cea a iluminatului natural.
Spoturile luminoase și plafonierele sunt cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru o baie de serviciu, mai ales dacă au o formă extinsă pe orizontală care amplifică senzația de spațiu.
Un efect deosebit îl poți obține și cu ajutorul unei rame luminoase amplasate în jurul oglinzii care are și un important rol estetic.
Ca o concluzie, se cuvine menționat faptul că baia de serviciu este un spațiu cu utilizare temporară, astfel că în amenajarea sa trebuie să ții cont în primul rând de aspectele practice.
Aceasta trebuie să servească în primul rând scopului căruia îi este destinată, însă nu trebuie neglijate detaliile estetice sau cele care conferă un grad optim de confort.