Cum amenajezi eficient o baie mică?
Amenajarea băilor mici sunt proiecte tot mai des întâlnite în practica designului de interior, mai ales în oraşele în care construcţiile de blocuri sunt în creştere. Indiferent că este vorba despre o baie mică dintr-un apartament de dimensiuni reduse, o baie secundară dintr-un apartament generos sau o baie cu caracter strict multifuncţional,proiectul de amenajare poate fi, fie parte a unui proiect general, fie unul dedicat. În toate situaţiile, designul ales poate aduce o notă de creativitate, un plus de funcţionalitate şi de confort.
Când vine vorba de amenajarea unei băi mici, accentul este pus în mod special pe funcţionalitate, pentru că instalaţia este mult mai specifică, dar nu se exclude nici designul. Partea estetică are la rândul ei o importanţă aparte, pentru că transpune funcţionalitatea într-o ambianţă atrăgătoare.
Sfaturi utile pentru maximizarea spaţiului într-o baie mică:
În cazul amenajării unei băi mici, este important să se ţină cont anumite trucuri care să maximizeze spaţiul. Trebuie alese anumite tipuri de obiecte şi finisaje care să amplifice senzaţia de spaţiu mare.
- Alege obiecte suspendate în defavoarea celor stative. În acest caz se poate opta pentru mobilier suspendat, pentru vas wc şi bideu suspendat. Obiectele suspendate lasă planurile pardoselii şi ale pereţilor să fie percepute ca fiind fără întreruperi. Astfel se creeză impresia de deschidere şi cursivitate.
- Alege cele mai potrivite dimensiuni. Fie că vorbim despre mobiler, despre cabina de duş sau cadă, important este să alegi cele mai mici dimensiuni, pentru a economisi şi pentru a avea parte de senzaţia de spaţiu mult mai generos decât este în mod normal. În caz contrar, toate obiectele montate vor fi mult prea înghesuite, iar desingul va fi unul cât se poate de neatrăgător, încărcat şi obositor. În plus, spaţiul va fi insuficient pentru a te mişca în cele mai bune condiţii, iar fiecare vizită în baie va fi un chin.
- Nu uita de compartimentarea pieselor de mobilier. Cu cât mobilierul este mai bine compartimentat, cu atât vei avea mai mult spaţiu pentru depozitarea lucrurilor. Nu vei fi nevoit să laşi obiectele la suprafaţă pentru a încărca aspectul vizual, iar imaginea de ansamblu va fi una ordonată şi clară.
- Optează pentru ascunderea instalaţiilor în pardoseală şi a rezervorului pentru vasul wc în perete. Dacă instalaţiile sunt la vedere, baia poate părea mult prea înghesuită. Tocmai de aceea se recomandă ascunderea instalaţiilor în pardoseală sau în perete. Însă, nu uita să montezi o uşiţă de vizitare pentru asigurarea reviziei şi a service-ului. În lipsa unei uşiţe de vizitare, vei fi nevoit să spargi peretele sau pardoseala pentru a remedia problemele apărute.
- Nu fugi de cabinele de duş de tip walk-in sau de paravane. Sistemul de duş fără bază, cu o rigolă integrată în pardoseală, este o inovaţie care aduce beneficii în special băilor mici. Dacă se merge pe varianta clasică a unei cădiţe de duş, potrivit ar fi ca aceasta să fie cât mai joasă.
- În cazul în care spaţiul îţi permite, montează o cadă de baie de tip freestanding. Căzile de tip freestanding compozit sunt la fel de inovatoare ca vasele wc şi mobilierele suspendate, lăsând planul pardoselii să fie perceput ca fiind fără întreruperi. Sunt şi un trend al timpului prezent, iar varietate de modele îţi oferă oportunitatea de a merge pe un stil preferat… clasic, modern, vintage, scandinav.
- Lavoarele pe blat de tip bol sunt de asemenea cea mai bună alegere pentru o baie mică. În acest caz se poate opta pentru o bază de dimensiuni mici care să susţină lavoarul, sau chiar de un blat pe post de suport. Astfel spaţiul va părea mult mai degajat şi elegant.
- Nu exclude nici lavoarele incastrate. Poziţionate exact pe un mobilier de bază, corpul ca şi un întreg va fi asociat unui singur element.
Aceste mici trucuri pot îmbunătăţii în totalitate aspectul băii tale. Alegând obiecte sanitare suspendate şi optând pentru ascunderea instalaţiilor şi a rezervorului pentru vasul wc, baia va avea un aspect mult mai aerisit şi totodată elegant. Chiar dacă trebuie pus accentul în mod special pe funcţionalitate, nu trebuie lăsat deoparte designul. Aceste două elemente, funcţionalitate şi design, se îmbină foarte bine atunci când proiectul în sine include toate detaliile. Înainte de a porni spre achiziţionarea produselor, te sfătuim să întocmeşti o listă detaliată, care să cuprindă dimensiunile totale ale băii şi dimensiunea maximă admisă pentru fiecare obiect în parte. Există o varietate de produse din care poţi alege, aşa încât să fie potrivite pentru o baie mică.
Înainte de toate, mergi pe ideea de funcţionalitate, pentru a avea în baie strict obiectele de are ai nevoie – vas wc, cabină de duş sau cadă de baie, lavoar, oglindă şi un mobilier foarte bine compartimentat. Alte obiecte, precum bideul sau diverse decoraţiuni, trebuie luate în calcul numai după ce eşti sigur în totalitate că spaţiul îţi permite.
Nu uita să evaluezi instalaţia. În lipsa unei evaluări, există posibilitatea ca unele dintre obiectele sanitare să nu se potrivească pentru baia ta şi vei fi nevoit să faci modificări în plus.
Chiar dacă amenajarea unei băi mici pare un proiect complicat, nu este deloc greu dacă te informezi din timp şi cauţi variantele potrivite. Există nenumărate piese de mobilier, cabine de duş, căzi de baie, care sunt disponibile în mai multe dimensiuni. Mai mult decât atât, o baie mică amenajată corect poate fi foarte cochetă şi elegantă dacă se iau în considerare sfaturile menţionate anterior.
Mulţi producători din industrie fabrică produsele aşa încât să corespundă şi băilor de dimensiuni reduse, punând accentul atât pe design, cât şi pe ergonomia băii. În magazinul online Neakaisa.ro găseşti o gamă largă de produse, de la diverşi producători, cu preţuri pentru fiecare buzunar. Fii sigur că vei găsi produse care să se încadreze perfect în interiorul băii tale, iar rezultatul obţinut în urma amenajării cu produse din portofoliul Neakaisa va fi cu mult peste aşteptările tale. Baia ta va fi complet funcţională, va părea mai spaţioasă şi va avea un design cochet. În plus, va fi mai confortabilă decât de aştepţi.
Pozele nu prezinta o baie mica 🙄. Baia mea e mica! ….are 3mp. Si vreau sa bag in ea, un boiler de 100l, o cabina de dus, un wc, chiuveta, masina de spalat, doua dulapioare , si un cos de rufe 😅😉