Design interior

Cum creezi un Mood Board perfect?

Mood board-ul (uneori numit și inspirational board) este folosit într-o foarte mare varietate de domenii. Cel mai des sunt folosite în planificarea unei renovări, dar te poți întâlni cu ele în multe alte proiecte de design – grafic, de interior, fotografie. Scopul lui principal este de a-ți arăta în ce direcție să mergi cu ideile pe care le ai.

Odată început, o să vezi că va strânge cuminte idei din cele mai diverse care au câteva elemente în comun. Eh, fix acele elemente sunt importante și pe ele va trebui să te concentrezi.

Unul dintre avantajele cele mai faine în a avea un mood board este că te ajută să nu mai achiziționezi produse care nu se potrivesc viziunii tale, oricât de drăguțe ar părea atunci când le vezi în magazin.

 

Ce este un mood board?

Un mood board este o colecție de idei exprimate oricum îți dorești tu să le exprimi. Fie prin decupaje, frânturi de materiale pentru texturi, poze, schițe, desene. Este un instrument vizual care te ajută să înțelegi foarte repede și foarte ușor direcția către care un proiect tinde.

Din acest mood board știi deja că ambientul (pereții și pardoselile) va fi deschis la culoare, iar decorațiunile interioare vor avea nuanțe de gri închis până la negru pentru contrast.

În esență, acesta este și rolul unui mood board. Atunci când vei începe să cauți produse pentru amenajare, vei avea un exemplu concret și vei ști ce să cauți. Este foarte important să alegi o paletă de culori care să se potrivească stilului tău de viață și care să te ajute să fii relaxat și energic.

De aceea și are în denumire termenul mood pentru că depinde de tine, de starea ta și de ce îți dorești tu.

Unul dintre avantajele cele mai faine în a avea un mood board este că te ajută să nu mai achiziționezi produse care nu se potrivesc viziunii tale, oricât de drăguțe ar părea atunci când le vezi în magazin.

 

Ce trebuie să conțină un mood board?

Nu există nicio regulă general valabilă pentru conținutul unui mood board. Serios, chiar nu există o rețetă a succesului. De aceea și are în denumire termenul mood pentru că depinde de tine, de starea ta și de ce îți dorești tu.

Pe scurt, cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată cu privire la realizarea unui mood board a fost: pune tot ce îți place și până la final o să îți dai singur seama ce nu se potrivește.

 

În principiu, un mood board pentru o reamenajare ar trebui să conțină câteva elemente, dar nu te lăsa constrâns de ele și nici nu te chinui să atingi toate punctele. Este mai mult o listă orientativă:

 1. Paleta de culori – o gamă de culori de la mai deschis la închis, dar și nuanțe complementare
 2. Poze cu produse și idei individuale pentru decorațiuni interioare, mobilier, obiecte de artă, finisaje, etc
 3. Poze cu ambient care să aibă mai multe din elementele pe care ți le dorești
 4. Mostre de texturi – în special pentru perdele, covoare, tapet, tapițerii, pături, perne, etc.

 

 

 

De unde începi să faci un mood board?

Pare mult mai complicat decât este. Cel mai important este primul pas, pentru că odată făcut, nu te vei mai putea opri. Începi prin a selecta tot ceea ce îți place: decupează, printează, taie, salvează.

Depinde foarte mult cum preferi să lucrezi. Eu încep prin a face un mood board online unde strâng toate ideile care mi se par interesante. Un loc excepțional de start este Pinterest-ul care este o sursă nelimitată.

După ce există un board cu idei de bază, se face migrarea spre offline – reviste, cataloage, printarea imaginilor care par cele mai importante din online. Iar ultimul pas este cel în care cauți texturiPentru insiprație, poți citi și urmări interviuri cu arhitecți. Citind poveștile lor poți afla despre probleme pe care le poți întâmpina în procesul creativ.

Concluzii

Pentru punerea tuturor împreună poți folosi, în funcție de preferințe: începi cu un instrument online, precum gomoodboard.com. Apoi, poți muta povestea în print, pe o planșă de plută sau polistiren unde atașezi elementele cu piuneze. Dar poți creea un mood board minunat și pe o simplă coală A4, sau o planșă de carton.

 

3 thoughts on “Cum creezi un Mood Board perfect?

 1. I am extremely impressed with your writing skills
  and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?

  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to
  see a great blog like this one today.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *