Idei & Recomandări

Cum montezi chiuveta în baie: ghid practic cu recomandări

Dintre toate accesoriile specifice unei băi, chiuveta se poate spune că este cel mai des folosit. Practic, folosești chiuveta din baie de mai multe ori pe zi, pornind de la rutina de dimineață a igienei personale și continuând cu fiecare utilizare a toaletei, care trebuie urmată obligatoriu de spălatul mâinilor. Mâinile nu se spală doar după utilizarea toaletei ci și înainte de fiecare masă, atunci când ajungi acasă și ori de câte ori e nevoie; în acest scop, folosești tot chiuveta din baie.

Luând în considerare o familie obișnuită, de 3-4 persoane, reiese că o chiuvetă de baie este folosită de câteva zeci de ori pe zi, mai des și decât chiuveta din bucătărie.

Așadar, vorbim despre cel mai intens utilizat obiect sanitar din întreaga locuință; în acest context, este foarte important cum montezi chiuveta în baie pentru a face față cu brio acestui ritm.

Vestea bună este că montarea chiuvetei de baie este mai simplă decât cea a unei chiuvete de bucătărie, însă presupune parcurgerea în ordine a unor etape și respectarea unor reguli.

Dacă montajul chiuvetei de baie este o operațiune încă necunoscută pentru tine, îți recomandăm să continui parcurgerea acestui material, pentru a afla tot ce trebuie să știi.

De ce ai nevoie pentru a monta chiuveta în baie?

În primul și în primul rând, ai nevoie de chiuvetă care trebuie aleasă în funcție de dimensiunile băii, de stilul de amenajare și de mobilierul din interior. Spre exemplu, pentru o baie în stil mediteranean, designul chiuvetei este un detaliu important, în timp ce în cazul unei băi înguste și lungi trebuie să acorzi mai multă atenție dimensiunii decât aspectului acesteia.

Montajul propriu-zis presupune folosirea unor scule și materiale pe care le prezentăm în continuare.

Instrumente de măsură – Chiuveta se montează la o anumită înălțime astfel încât să fie accesibilă tuturor membrilor familiei; despre acest aspect vom vorbi mai pe larg în capitolul următor. Deocamdată, precizăm că stabilirea locului în care va fi montată chiuveta de baie se realizează cu ajutorul unei rulete sau a altui instrument de măsură. Astfel, vei putea stabili cu exactitate înălțimea dorită pentru locul de amplasare a chiuvetei.

Bormașină – Odată marcat locul în care vei monta chiuveta, trebuie să dai câteva găuri în pereți pentru fixarea tijelor de susținere. Pentru această operațiune, ai nevoie de o bormașină cu un burghiu adecvat care să poată străpunge cimentul și cărămida. Foarte important de reținut este faptul că montarea chiuvetei se face pe zid, nicidecum pe un perete fals din rigips sau alt material mai puțin rezistent.

Șuruburi și dibluri – Cu ajutorul acestor accesorii, vei monta în perete tijele de susținere, după care vei putea fixa chiuveta pe acestea. De obicei, diblurile și șuruburile se livrează odată cu produsul, la fel și tijele de susținere.

Cheie fixă pentru montarea bateriei – Bateria chiuvetei se cuplează la instalația de apă cu ajutorul unor racorduri care trebuie să fie foarte bine strânse pentru a evita scurgerile. În acest sens, ai nevoie de o cheie fixă perfectă pentru a strânge acele racorduri atât cât e necesar.

Instrumente de măsurat – Montarea cabinei de duș presupune și multă precizie pentru ca toate componentele să se potrivească perfect cu instalația băii. Pentru aceasta, trebuie făcute niște măsurători cu o ruletă sau cu un alt instrument similar.

Silicon sau șine de îmbinare – Lipirea chiuvetei și asigurarea izolației constituie o altă etapă importantă, iar pentru această operațiune ai nevoie de un tub de silicon și de un pistol special pentru aplicare.

Siliconul este folosit pentru montarea lavoarelor suspendate, în timp ce montarea chiuvetei pe blat presupune folosirea unor șine de îmbinare, care au același rol.

La ce înălțime se montează chiuveta în baie?

Așa cum spuneam mai devreme, stabilirea înălțimii optime este o etapă importantă în montarea chiuvetei în baie. Aceasta trebuie să se afle la un nivel mediu, astfel încât să poată fi folosită cu ușurință atât de adulți cât și de copii.

În general, chiuvetele de baie se montează la o înălțime de 85 de centimetri față de pardoseală, pentru că aceasta o face ușor accesibilă oricui, indiferent de vârstă sau de statură.

Astfel, orice persoană poate ajunge la robinetele de apă și poate folosi chiuveta fără să se aplece foarte mult sau fără să fie nevoită să se ridice pe vârfuri ori să se urce pe un scăunel.

Nu doar utilizarea chiuvetei trebuie avută în vedere, ci și oglinda care se montează deasupra lavoarului și care trebuie, de asemenea, să fie accesibilă oricui.

Cum montezi chiuveta în baie: pași de urmat

baterie simpla chiuveta

După ce te-ai asigurat că ai la îndemână toate cele necesare și ai măsurat de două ori înălțimea locului de amplasare, poți trece la montarea efectivă a chiuvetei.

În acest sens, sunt câțiva pași de urmat, pe care trebuie să îi parcurgi în ordinea prezentată de noi.

Montare sifon și baterie chiuveta

Prima etapă constă în asamblarea pieselor componente ale chiuvetei de baie.

Elementul principal este vasul lavoarului, pe fundul căruia există o gaură de scurgere. În dreptul acesteia, se montează sifonul de scurgere, urmând instrucțiunile ce însoțesc fiecare model în parte. Trebuie să ai grijă ca gura de scurgere să fie perfect etanșeizată, pentru ca apa să nu fie evacuată și pe lângă.

Urmează apoi fixarea bateriei în orificiile speciale de pe marginea chiuvetei. Dacă ai comandat bateria separat, trebuie să te asiguri că aceasta se potrivește perfect cu modelul de chiuvetă ales.

Marcarea poziției chiuvetei

Chiuveta astfel asamblată se așază pe suportul aferent, însă fără a o fixa definitiv de acesta. Operațiunea are drept scop marcarea poziției în care va fi montată chiuveta.

Astfel, chiuveta așezată pe suport se poziționează pe perete la înălțimea dinainte stabilită, iar cu ajutorul unui creion se marchează pe zid locul unde vor fi date găurile pentru tijele de fixare.

Montarea tijelor de fixare

Este momentul să intre în acțiune bormașina cu care vei da găuri în perete, în locurile marcate anterior. În aceste găuri, se montează tijele de fixare, folosind dibluri și șuruburi adecvate.

Amplasare chiuveta

După ce tijele sunt bine fixate în perete, poți așeza pe ele chiuveta, care se fixează superficial pe suport, cu ajutorul șuruburilor sau al altor sisteme de prindere, în funcție de model.

Urmează racordarea sifonului la sistemul de scurgere și racordarea bateriei la sistemul de alimentare, cu ajutorul cheii fixe de care am amintit mai devreme. Fă apoi un test deschizând robinetul de apă rece și cel de apă caldă și lăsând apa să curgă timp de câteva secunde. Dacă bateria funcționează, iar apa din chiuvetă nu se scurge pe lângă sifonul de evacuare, totul este în regulă și poți trece la fixarea definitivă a chiuvetei pe suport.

În cazul în care ai optat pentru un model de chiuvetă cu picior, fixarea vasului este urmată de montarea piedestalului pentru lavoar, care are la rândul său un rol de susținere.

Montarea accesoriilor

Ultima etapă constă în montarea accesoriilor pentru lavoar care se poziționează întotdeauna ținând cont de amplasarea chiuvetei.

În funcție de preferințe, poți monta în zona chiuvetei un suport pentru pahar, o savonieră, un dozator pentru săpunul lichid, o etajeră sau orice alt accesoriu pe care îl consideri util.

Tocmai ai învățat cum să montezi o chiuvetă! Acum alege-o pe cea potrivită din selecția noastră.

Montare chiuvetă în baie: sfaturi practice

Pentru a fi pe deplin mulțumit de rezultatul muncii tale, îți oferim pe final și câteva sfaturi practice de care să ții cont.

Valorifică spațiul de sub chiuvetă

Dacă ai optat pentru un model de chiuvetă suspendată, fără picior de susținere, poți beneficia de avantajul oferit de spațiul liber rămas sub lavoar.

Acesta poate fi valorificat ca spațiu pentru depozitare, prin amenajarea unui dulap în care să păstrezi rezervele de săpun și alte consumabile pentru baie, precum și prosoapele sau halatele de baie curate. O astfel de soluție este recomandată în special în cazul băilor mici.

Totodată anumite stiluri de amenajare cum ar fi stilul Feng-Shui sau cel minimalist impun folosirea a cât mai puține piese de mobilier; în acest caz, un dulap sub chiuvetă este mai indicat decât dulapul de baie clasic.

Poziționează sifonul în formă de U

Atunci când racordezi sifonul chiuvetei la sistemul de scurgere, trebuie să o faci în așa fel încât racordul flexibil al acestuia să fie poziționat în forma literei U. Doar în acest mod, se asigură o bună evacuare a apei și se evită înfundarea sistemului de scurgere.

Adâncime chiuvetă

Atunci când vine vorba despre dimensiunile chiuvetei, adâncimea este un detaliu la fel de important ca lungimea și lățimea. O chiuvetă de dimensiuni mari poate umple baia de stropi dacă nu este și suficient de adâncă, la fel cum o chiuvetă mică poate fi folosită în mod eficient dacă este puțin mai adâncă.

Așadar, nu suprafața chiuvetei este detaliul esențial, ci adâncimea acesteia care trebuie să fie la un nivel care să-ți permită să folosești lavoarul fără să stropești pe jos.

Mai trebuie precizat că alegerea unei chiuvete în funcție de adâncime nu este influențată de dimensiunea băii, stilul de amenajare și nici de dimensiunea spațiului pentru montaj. Singurul detaliu important este înălțimea la care este montată, iar din acest punct de vedere nu trebuie să-ți faci griji; vei avea loc suficient chiar și pentru chiuveta cea mai adâncă.

Sperăm că am reușit să te învățăm – cel puțin din punct de vedere teoretic – să montezi chiuveta în baie și că sfaturile noastre te vor ajuta să te descurci perfect și la partea practică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *