Idei & Recomandări

Cum ne pregătim de iarnă? Partea a 2a

Vă povesteam zilele trecute despre activitățile de pregătire a grădinii pentru sezonul rece. Am vorbit despre uneltele de care aveți nevoie pentru a nu avea grija zăpezii, ce plante trebuie adăpostite, care sunt instalațiile care au nevoie de revizie înainte de îngheț (hidrofor, pompă, fosă septică, centrală), dar și despre curățenie, îngrijirea burlanelor, a scurgerilor și a gardului.prep-your-home-for-winter-min

Tot atunci vă povesteam că pregătirile pentru iarnă sunt de două tipuri: cele pentru grădină și cele pentru interiorul casei. Dacă pentru cele din curte avem nevoie de o păsuire a vremii, la interior ne putem apuca aproape oricând. Ideal ar fi să nu prindem o zi cu ploaie pentru că sunt și câteva puncte unde ne-ar dăuna, însă nu este obligatoriu.

La fel cum erau și la exterior, și în casă sunt câteva aspecte unde recomandăm să nu le faceți singuri. Ele sunt marcate SUP (=sună un prieten). În unele cazuri puteți apela cu încredere chiar la cei din gospodărie (soț, soție, copii), în timp ce pentru celelalte este nevoie de ajutor specializat.

Sfatul nostru este să vă organizați chiar pe parcursul a câteva zile consecutive (weekend sau chiar două weekenduri) pentru ca efortul să fie bine proporționat. Acestea fiind spuse, nu uitați să le faceți relaxați și vioi, așa cum vă știm, iar totul o să iasă excepțional!

Pregătirea casei:

  1. Curățenie generală – spălarea geamurilor, a covoarelor, a perdelelor. Odată ce începe frigul, puteți avea dificultăți la uscarea lor, așa că vă sfătuim să alocați puțin timp pentru rezolvarea lor de acum.good-morning-coffee-min
  2. Verificarea geamurilor și a ușilor– chiar dacă este vorba despre ferestre și uși din termopan, periodic este necesară o recalibrare pentru a nu lăsa aerul să treacă nestingherit. Aici puteți face testul cu o lumânare aprisă în dreptul garniturilor. Dacă dansează, înseamnă că este momentul pentru reparații. SUP – pentru recalibrare, este indicat să apelați la cineva care se pricepe.
  3. Verificarea sistemelor de încălzire – indiferent de sistemul pe care îl folosiți (șemineu, sobă, calorifere, panouri radiante, etc), este bine să fiți siguri că este în perfectă stare de funcționare înainte de a avea nevoie urgentă de ele. Când începe frigul, vreți să funcționeze „la cheie” nu să vă chinuiți să găsiți pe cineva dispus să vină la -10grade C să rezolve probleme. În caz de probleme, evident și aici, vorbim despre SUP.
  4. Tot la capitolul încălzire, dacă folosiți centrala termică, puteți să îi faceți o revizie generală. Pe lângă asta, nu uitați de ISCIR-izare (se face o dată la 2 ani de către personal specializat) și de verificarea filtrelor!
  5. Aerisirea caloriferelor, curățarea șemineului, pregătirea lor de funcționare cu randament. Dacă, de exemplu, vorbim despre pregătirea unei case de vacanțe unde încălzirea de face prin centrală doar când sunteți și voi acolo, puteți să înlocuiți o parte din apa din calorifere cu antigel. Astfel, evitați riscul ca apa să înghețe pe conducte, ceea ce poate fi atât neplăcut, cât și periculos. În oricare dintre situații, încercați într-o seară să dați drumul la încălzire și să vedeți ce calorifere nu se încălzesc integral. Acestea sunt cele care trebuie aerisite.
  6. Pe hol este foarte bine să aveți la îndemână lopeți și să cumpărați sare grunjoasă. Când se anunță îngheț, puteți să pregătiți parcarea și aleile de afară în cel mai scurt timp, dispersând sarea. Lopețile sunt indicate pentru cazul (nu foarte fericit) în care peste noapte este un viscol și în dreptul ușii este strâns un maldăr de zăpadă.
  7. Verificați podul casei pentru umezeală și/sau infiltrații. În caz că oricare dintre cele două se prezintă, este cazul de SUP. Greutatea zăpezii, dar mai ales topirea ei pot duce la inundații dacă acoperișul are infiltrații.happy-couple-in-autumn-park-min
  8. Gândiți-vă la surse alternative de energie electrică și încălzire. Dacă locuiți în zone unde curentul poate fi afectat de furtuni/viscole, vă recomandăm din experiență să aveți la îndemână un generator electric, eventual chiar unul cu pornire automată. Dacă la ora 10 seara se oprește curentul, fără să știți când va reveni, dispărând astfel sursele de căldură, nu ar fi frumos să pornească automat generatorul care să compenseze această lipsă? Mai mult, se recomandă pentru zonele mai greu accesibile (care nu sunt deszăpezite chiar în fiecare zi) să optați și pentru o sursă de căldură independentă de electricitate, precum un șemineu sau o sobă – pe gaz sau pe lemn.
  9. Tot în pregătire, mai ales când începe frigul, intră și micile animăluțe care până acum se adăposteau fericite în curte – muște, țânțari, șoricei. Puteți pregăti locurile pe unde se pot pregăti cu insecticid și capcane, astfel încât pe parcursul iernii să nu adăpostiți mai mulți locuitori decât vă doriți.
  10. Reorganizarea dulapurilor: Deși pare o activitate ușoară, de multe ori se întâmplă ca iarna să ne ia prin surprindere peste noapte. La propriu. Chiar dacă nu sunteți pregătiți să renunțați la eșarfe și pantofiori, este bine să aveți pregătite și la îndemână fulare și bocanci. Același lucru este valabil și pentru geci, căciulițe,mânuși.
  11. Frigul poate să își intre în drepturi oricând, iar casa, deși izolată, resimte imediat acest lucru. Uneori nici sistemele de încălzire nu pot reacționa pe cât de repede ne-am dori. Din acest motiv, sfatul nostru este să aduceți la îndemână pături, atât pentru dormitoare, cât și pentru camerele de zi. Sperăm să nu aveți nevoie de ele prea curând, dar când va fi, veți fi bucuroși că sunt la îndemână.

Dragilor, acestea fiind spuse și făcute, când va veni iarna nu ne rămâne decât să ne lipim nasurile de geam și să ne bucurăm de fulgii mari de zăpadă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.