Idei & Recomandări

Cum poți amenaja o baie baby friendly

Apariția unui copil pe lume este o bucurie imensă, dar și o mare responsabilitate. Noua viață de care va trebui să ai grijă va schimba într-un fel radical și viața ta. Pe lângă momentele de bucurie și de drăgălășenie, va trebui să-ți schimbi unele obiceiuri, să ai grijă de hrana și igiena zilnică, dar și de confortul și siguranța minunii apărute în viața ta.

La capitolul siguranță vei fi nevoit să aduci unele modificări amenajării casei. De la banalele colțuri rotunjite pentru tăblia mesei și apărătorile pentru prize, până la modificări mai consistente, care pot duce până la rearanjarea/renovarea unor camere.

Într-o locuință cele mai multe accidente se întâmplă în baie. Din cauza apei suprafețele devin alunecoase și de multe ori conduc la dezechilibrări și căzături ale persoanelor mai puțin atente. Un copil care nu conștientizează încă noțiunea de pericol sau pe cea de grijă, este mult mai vulnerabil într-o astfel de încăpere. Înființarea unei băi noi sau organizarea uneia deja existente pentru a o face prietenoasă cu copiii este o sarcină provocatoare. De asemenea, dacă aveți copii mici, atunci siguranța și accesul acestora sunt importante. În acest scop, ne-am gândit la câteva sfaturi utile pentru familiile cu copii.

Când amenajezi o baie potrivită pentru copii ține seama în primul rând de siguranță. Cu toate acestea, confortul nu poate fi neglijat. Căzile spațioase și confortabile pot face mai ușoară spălarea copiilor, dar nu omite aspectul materialului din care sunt construite.

Căzile din Quaryl de la Villeroy Boch de exemplu, prin caracteristicile constructive ale acestui material compozit, la contactul cu apa caldă își modifică proprietățile, conducând la o aderență crescută și o siguranță mărită în utilizare. În plus, alegerea unor accesorii colorate pentru camera de baie oferă și un element de distracție pentru cei mici.

Elementele cheie ale unei băi adaptate copiilor:

  • chiuvete cu dulap sau lavoare pe blat pentru a facilita ordinea din baie;
  • baterii pentru duș și cadă, echipate cu termostat care permite reglarea precisă a temperaturii apei, dar și a corpului bateriei;
  • covorașe antiderapante pentru băi;
  • suprafețe care rezistă la alunecare, în special podelele;
  • colțuri rotunjite ale chiuvetelor și marginilor căzii;
  • un sifon de pardoseală care permite preluarea unui debit mai mare de apă în caz de revărsare accidentală.

Baia, ca și bucătăria, poate fi o zonă destul de periculoasă pentru copii. Va fi nevoie să-i supraveghezi permanent, dar iată alte lucruri pe care le poți lua în considerare.

1. Podele antiderapante

Utilizarea pardoselilor antiderapante va preveni accidentele. Alegeți materiale care au o suprafață cu aderență crescută chiar și atunci când sunt umezite. Acest lucru este valabil în special pentru gresie, însă se poate aplica și suprafețelor din cadă/duș. Poți alege cădițe de duș sau căzi de duș care au modele antiderapante, sau poți să le securizezi cu ajutorul unor covorașe special concepute pentru a nu aluneca pe suprafața lor.

Asigură-te că ai un covor antiderapant și pentru pardoseală și șterge apa rămasă pe podea în urma utilizării băii.

2. Baterii cu termostat

Pielea copiilor este mult mai sensibilă decât pielea adulților. Cu accesorii sigure, vă puteți proteja copiii împotriva apei fierbinți, dar și a suprafețelor fierbinți. Alegeți baterii cu termostat pentru a asigura o protecție împotriva opăririi și pentru a proteja mâinile la contactul cu corpul bateriei.

3. Finisaje cu margini rotunjite

Evită colțurile ascuțite, marginile sau piesele metalice în care copiii se  pot răni. Alege produsele din ceramica pentru baie cu forme rotunde sau ovale, dar și baterii cu forme cât mai ergonomice.

4. Mult spațiu

Nu toate băile au luxul spațiului, așa că, dacă a ta este mică, atunci nu o aglomera excesiv. Dacă ești norocos să ai mult spațiu în baie, atunci planifică de la proiectare ca dușurile și căzile să fie cât mai mari. Acest lucru permite mai multor copii mici să facă baie sau să facă duș în același timp. De asemenea, va fi mai ușor pentru părinți să-i ajute la baie.

5. Manevrare ușoară

Cada este de obicei făcută pentru adulți și nu este întotdeauna ușor de utilizat pentru mâinile mici. Aruncă o privire la mobilierul băii cu ochii copiilor – la nivelul lor – și notează ce văd sau nu văd. 

Alege ușile de duș ușor de deschis și închis. Paravanele, ușile și cabinele de duș din sticlă securizată sunt de preferat celor din sticlă simplă. 

Fă aerisirea cât mai ușoară posibil. De exemplu, cu ferestre ușor accesibile sau un sistem de ventilație cu pornire automată la sesizarea prezenței unei persoane sau la pornirea luminii ambientale.

6. Produse chimice pentru uz casnic

Baia poate fi periculoasă dacă produsele chimice de uz casnic sunt pe podea sau pe rafturile inferioare. Nu uita să pui totul cât mai sus posibil sau într-un dulap suspendat, cu posibilitatea de a închide sertarul respectiv și  de a le ține departe de mânuțe curioase.

7. Nivele de înălțime

Ajută-ți copiii să ajungă la chiuvetă. Este nevoie doar de un taburet cu înălțime joasă, pe care se pot urca. Asigură-te că este foarte stabil și nu alunecă pe pardoseală.  Copiii sunt fericiți când se pot privi în oglindă. Prin urmare, montează oglinda la înălțimea adecvată, astfel încât să poată vedea ce fac – spălare, spălare pe dinți, pieptănare.

Selectați un sistem de duș cu cap de duș reglabil și/ sau dușuri de mână. Aceasta înseamnă că înălțimea corectă poate fi setată pentru fiecare membru al familiei.

Sistem organizare dulap geberit Xeno2

8. Mai puțină obiecte = ordonare mai ușoară

Ajută-te făcând curățarea și ordonarea ușoară pentru tine și restul familiei. Cu cât sunt mai puține lucruri, cu atât este mai puțin de curățat. Nu umple baia inutil. În schimb, investește într-un spațiu bun de depozitare și stochează direct tot ce nu ai nevoie, în altă parte.

9. Evită folosirea aparatelor electrice în baie

Nu permite celor mici să folosească aparate electrice în baie! Pentru siguranță, poți organiza un sertar sau un dulăpior special pentru aparatul de ras electric, epilatorul, foehnul și orice alt obiect care se poate alimenta electric. În cazul în care un adult va folosi în baie un aparat electric, trebuie să eviți atingerea acestora cu mâinile umede sau să între în contact cu suprafețele umede. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *