Idei & Recomandări

Cum să plătești mai puțin la întreținere iarna aceasta?

În ultimii ani apar foarte mult tehnologii care să ne ajute să economisim pe parcursul iernii. Însă nu întotdeauna sunt alegerea potrivită pentru tine din două considerente:

  • Durează destul de mult să le instalezi și să optimizezi totul pentru funcționa așa cum trebuie
  • Costul de achiziție este destul de mare pentru un sistem integral, in cazul in care nu doresti o solutie pe repede-inainte precum o aeroterma electrica

Soluții rapide

Vestea bună este că există câteva soluții fără legătură cu tehnologia, super rapide și la îndemână care își pot face treaba cum trebuie. Până la urmă scopul este unul singur: să ne fie cald fără să creștem prea mult cheltuielile pe timpul iernii!

  1. Perdele lungi și groase: sunt o soluție pentru izolarea mai bună a casei, mai ales în camerele în care geamurile sunt de sus până jos (pe tot peretele). Ele previn un transfer prea mare de temperatură între cameră și exterior și ajută la menținerea căldurii în interior unde ne dorim să fie! Nu mai punem că sunt și super drăguțe!
  2. Profită de lumina naturală: pe timpul zilei deschide perdelele ca să intre cât mai multă lumină. Și, bineînțeles, închide-le repede, repede imediat cum apune soarele!
  3. Nu poți găsi nimic mai puțin tehnologic decât folia de aluminiu! Știm că nici prin gând nu îți trece să tapetezi peretele cu ea, dar poți pune puțină în spatele caloriferului. Nu este deloc vizibilă, iar efectul va fi aproape imediat: va radia căldura emanată de calorifer înapoi către cameră în loc să se oprească într-un perete exterior rece.
  4. Folosește ce ai! Calorifere vechi? Nicio problemă, atâta timp cât funcționează cum trebuie! Aerisește-le bine și verifică-le periodic ca să nu ai surprize. Iar dacă este vorba despre o cameră foarte înaltă, poți monta deasupra caloriferului un dulap care să nu lase căldura să se ridice și să ajungă unde este important să fie: la nivelul tău!
  5. Nici nu îți poți imagina ce diferență pot face câteva mici reparații! Aceste mici reparații cu impact mare sunt cele mai importante când sunt la întâlnirea cu exteriorul, adică la geamuri și uși! În primul rând, asigură-te că prin geamuri nu bate vântul! Dacă sunt termopane, poți face o reglare a lor, iar prețul nu este mai mare de 120 lei/geam, iar dacă este tâmplărie din lemn, poți să o lăcuiești. Așa te poți asigura că transferul termic este cât mai scăzut cu putință. La fel, acoperă dacă nu poți schimba orice geam fisurat. Legat de uși, poți să încerci să etanșezi fie cu benzi cu burete/silicon, fie cu pături.

Folosește ce ai deja

    1. Știai că una dintre cele mai sensibile la frig zone ale corpului sunt picioarele? Motiv pentru care este bine să ai cât mai multă grijă să fie într-o zonă de confort termic! Folosește tot ce ai la dispoziție: covoare, pături, orice numai să nu lași podea descoperită! Acolo unde este foarte multă gresie, ai grijă să ai încălțări groase pentru că odată ce te-a luat frigul, nu te va mai lăsa indiferent pe câte covoare pufoase ajungi după!
    2. Nu încălzi brusc! Economisești mult mai mult dacă lași căldura pornită mai multe ore pe o temperatură mai mică decât ceva mai puțin cu temperatură foarte mare.

cum sa platesti mai putin la intretinere

  1. Folosește culori calde: pereți, tablouri, așternuturi, orice. Deși pare ciudat, contează foarte mult și senzația de căldură pe care ți-o oferă ambientul. Într-un mediu dominat de culori reci, ai mult mai multe șanse să simți frigul decât într-un mediu dominat de culori calde.pottery-barn-blanket
  2. Pune la îndemână păturici prin toată casa. Pe canapea, pe un fotoliu, pe marginea patului. De cele mai multe ori nici nu le vei folosi. Dar faptul că sunt la îndemână îți oferă un confort psihic foarte mare. Plus, dacă ți se face frig, cât de simplu va fi să te înfofolești? 🙂
  3. Nu este indicat să încălzești toată perioada în care nu ești acasă. Dar nici să ridici brusc temperatura în calorifere. Astfel, este bine să ai în casă o aerotermă electrică. Este foarte ușoară și simplu de mutat dintr-o cameră în alta, astfel încât poți să încălzești imediat când ajungi acasă camera în care vrei să stai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *