Dacă băile noastre ar vorbi, ar alege să respire – cabina de duș versus cadă
Află cum să alegi între cabină de duș și cadă, în funcție de spațiul de care dispui
Pentru majoritatea dintre noi, baia este un loc de refugiu în care, la adăpostul intimității, ne conectăm cu noi înșine și ne ferim pentru câteva momente de lumea din exterior. Chiar dacă este încăperea din casă în care petrecem cel mai puțin timp, importanța ei este la fel de mare ca orice altă cameră. Ne bucurăm de ea dimineața după cafea, înainte de muncă, atunci când ne întoarcem acasă sau seara, înainte să ne așezăm în cearșafuri confortabile. Pentru unii dintre noi, ea este un loc de răsfăț și relaxare. Pentru alții, o oportunitate de a ne pregăti rapid pentru momente de neuitat sau explorări de noi zile pline de oportunități.
Baia – locul în care ziua începe și se termină cu adevărat
Fiecare dimineață este un moment de restart fizic și mental. După o noapte de odihnă în care bateriile noastre s-au încărcat la adăpostul unui pat confortabil, motoarele noastre încep să se tureze. Uneori, ele se pornesc mai greu și au nevoie de încurajări sub formă de cafele sau alte tipuri de băuturi energizante, mai sănătoase sau mai puțin sănătoase. Alteori, se urnesc mai repede, iar zilele încep direct cu agitații entuziaste. Însă indiferent de modul în care ne începem ziua, indiferent dacă suntem pasionați de un mic dejun copios sau, din contră, gustarea de dimineață este una rapidă, luată în fugă, direct din frigider, un lucru este comun pentru fiecare dintre noi. Iar acela este punctul culminant al dimineții, momentul în care ne pregătim cu adevărat de o nouă zi, pășind cu încredere în baie. Pe lângă clasicul spălat pe față și pe dinți, dușul matinal joacă aici un rol extrem de important. El ne revigorează trupul, îl împrospătează și îl pregătește pentru provocările unei noi zile. Fără el, n-am funcționa la parametrii optimi, motiv pentru care el joacă un rol important în rutina sănătății noastre fizice și mentale.
Seara, în schimb, lucrurile se schimbă. După o zi plină în care am făcut slalom printre probleme și am alergat înspre noi șanse de dezvoltări personale și profesionale, este momentul să ne pregătim trupul pentru odihnă. Iar dacă dușul de dimineață a avut rolul său bine definit în a ne da startul unei zile perfecte, seara este pentru cei mai mulți dintre noi un prilej de răgaz, o oportunitate de relaxare prin dușuri lungi și fierbinți sau băi aromate, cu parfumuri fine, refugii în cărți și un pahar de vin răcoritor.
Provocarea renovării băii: cadă sau cabină de duș?
Cel mai probabil, locuința perfectă ar fi dotată atât cu o cabină de duș, cât și cu o cadă. În felul acesta, chiar dacă poate suntem adepții dușurilor rapide sau, din contră, ai băilor lungi și relaxante, confortul posibilității de a alege ne-ar asigura un trai mult mai armonios. Din păcate, însă majoritatea dintre noi nu avem această posibilitate, din diferite motive care poate țin de spațiu, buget sau alte elemente care pe moment ne țin departe de locuința de vis. Tocmai de aceea, cea mai mare dilemă atunci când ne renovăm baia este de departe decizia de a ne achiziționa o cabină de duș sau o cadă. Din fericire, o astfel de hotărâre poate fi luată extrem de ușor, dacă avem la dispoziție toate informațiile care să ne ajute să decidem în cunoștință de cauză. Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le luăm în calcul sunt aspectele care țin de partea pragmatică a acestei decizii, precum spațiul de care dispunem și bugetul, urmând să luăm apoi în considerare preferințele noastre în materie de design, personalitatea noastră, nevoile noastre și a celor cu care locuim.
Dușul, aliatul zilelor aglomerate
Ideal pentru persoanele care:
- Au un ritm de viață alert
- Nu sunt neapărat fascinate de băi lungi și relaxante
- Sunt adeptele unui stil de viață economic.
- Nu au copii
- Au în familie persoane în vârstă sau care au probleme de mobilitate
- Iubesc ploile de vară și nu se dau în vânt după bălăceli în piscină.
Cabina de duș este alegerea celor care nu pun mare preț pe băile lungi, care petrec foarte puțin timp în baie și sunt adepții economisirii apei. Tinerii care nu intenționează în curând să își întemeieze o familie sau persoanele în vârstă sunt tot mai atrase de această variantă utilă și practică în rutina zilnică. Cât despre persoanele care trăiesc la o viteză amețitoare și se simt confortabil într-un du-te vine constant în care fiecare zi este diferită și plină de provocări intense, acestea cu siguranță s-ar potrivi de minune cu o cabină de duș modernă, realizată din sticlă securizată sau cu tratament anticalcar.
Dacă acum câțiva ani posibilitățile pentru alegerea unei cabine de duș erau destul de limitate, acum ele se întrec în facilități și design-uri care mai de care. Majoritatea dintre ele pot fi echipate cu o podea anti-alunecare, suporturi pentru șezut sau mânere de siguranță pentru sprijin, în cazul în care cabina este folosită de persoane care au dificultăți de mobilitate.
Cât despre design și funcționalități, ele sunt aproape nelimitate. De la cabinele walk in la cele cu cădiță, cu uși glisante sau doar cu paravan de sticlă, posibilitățile sunt disponibile în funcție de gusturi și buget. Așa se face că atunci când alegem cabina de duș, pe lângă aspect și practicalitate, va intra în scenă și moda. De exemplu, mai nou sunt la mare căutare spațiile pentru duș walk-in, fără cădiță, cu un paravan din sticlă securizată și panou de duș cu hidromasaj, efect de ploaie și cascadă, pentru pasionații de ploi torențiale de vară, sau sisteme de aburire pentru cei care adoră căldura și umiditatea.
Pe lângă spațiul restrâns pe care îl ocupă o cabină de duș, aceasta mai are și avantajul de a fi ușor de întreținut. Totuși, este foarte important ca atunci când decidem să achiziționăm o cabină de duș din cauza spațiului restrâns, să luăm în calcul și alte aspecte, precum forma și mărimea băii, precum și amplasarea celorlalte obiecte sanitare din baie. În funcție de acestea, va trebui să găsim cea mai bună variantă de poziționare a cabinei de duș. Iar aici, forma este extrem de importantă. Putem alege o cabină pe colț pentru spații foarte mici, una dreptunghiulară sau chiar rotunjită. Apoi, după ce am decis unde vom amplasa dușul, va trebui să ne gândim la uși și la sistemul de deschidere. În cazul în care bugetul ne permite permite și apelăm la un paravan simplu, atunci lucrurile sunt clare. Însă dacă vom dori să montăm o ușă, va trebui să luăm în calcul spațiul de manevră, astfel încât să ne asigurăm că este mai oportună o ușă culisantă, pivotantă sau batantă.
Află mai multe despre cabinele de duș 4 motive pentru care sa alegi o cabina de dus.
În cazul celor care optează pentru cabine de duș sau un duș de tip walk in, atunci un accesoriu important care trebuie ales cu atenție este rigolă de dus. În cazul cabinelor de dus, scurgerea apei către conducta de evacuare trebuie să se facă rapid, corect, fără să creeze probleme ce pot duce la deteriorarea băii.
Pentru că această evacuare să se realizeze corect, trebuie să ai în vedere mai multe criterii atunci când alegi o rigolă de dus, precum: materialul, dimensiunile, tipul sau montarea. Acestea trebuie să se potrivească și cu modelul de cabină de duș walk in pe care ai ales-o.
Cada, moment de răsfăț și relaxare
Ideală pentru persoanele care:
- Au copii mici
- Au un ritm al vieții care le permite „escapade” relaxante
- Sunt fascinate de băile lungi și fierbinți
- Nu au neapărat o problemă cu consumul de apă
- Se dau în vânt după apă și o adoră de fiecare dată când merg la piscină, ștrand sau mare.
Statistic vorbind, în decursul vieții oamenii fac mai des duș decât baie, motiv pentru care am înclina să credem că „bătălia pentru supremație” dintre cadă și duș este câștigată de cabina de duș. Însă lucrurile nu sunt atât de simple precum am crede. Asta deoarece, chiar dacă sunt foarte puține persoane care se trezesc dimineața și simt nevoia unei băi lungi, totuși, cada este pentru foarte mulți dintre noi momentul în care ne adăpostim pentru câteva zeci de minute de vacarmul cotidian. Este un loc de introspecție, relaxare și conectare cu noi înșine, un loc de refugiu pentru mame ostenite sau persoane care au avut o zi extrem de aglomerată la serviciu. Tocmai de aceea, acest obiect care aparent are o utilitate banală, nu mai este de mult timp considerat doar un spațiu în care ne spălăm și atât. Iar dacă pentru oamenii mari cada este perfectă pentru încărcat baterii, pentru copii este un loc de explorare în care învață rutina spălatului și află curiozități despre apă și jucării.
Însă la fel ca în cazul cabinei de duș, și cada vine la pachet cu foarte multe funcționalități care ar putea să ne încurce atunci când vrem să decidem tipul de cadă, mărimea și forma. Dacă în cazul cabinei de duș spațiul și gustul sunt cele care decid, când vine vorba despre cadă, deja știm că spațiul nu mai este o problemă, așa că vom decide în special în funcție de cum sunt amplasate în baie celelalte obiecte sanitare și ne vom pune amprenta prin designul dorit. Putem alege astfel căzi de baie dreptunghiulare, asimetrice, semirotunde și freestanding. Putem alege căzi de baie cu hidromasaj sau simple, din acril, compozit, Quaryl sau chiar și oțel. Indiferent de alegere, cel mai important aici este ca forma, amplasarea și mărimea să fie practice. Asta pentru că dacă în cazul unei cabine de duș intrăm și ieșim, astfel încât nu avem timp să ne simțim inconfortabil, în cazul căzii de baie unde petrecem uneori chiar și două ore de relaxare, este important să ne simțim relaxați, iar forma să fie perfectă pentru constituția noastră și a celor care locuiesc cu noi.
Află mai multe despre căzile freestanding De ce sa alegi o cada freestanging? 10 motive!
„Războiul pentru supremație” dintre cadă și cabină de duș
Dacă până acum ne-am referit la cadă și la cabina de duș ca la obiecte care să ne reflecte personalitatea și stilul de viață, a venit momentul să vorbim și despre avantajele și deavantajele practice ale celor două, să arbitrăm „războiul pentru supremație” pe care acestea îl dau încă de când au fost inventate. Iar pentru a ne asigura că scorul va fi unul corect, atât cada, cât și cabina de duș vor da patru probe de foc: cea a spațiului, a designului, a aplicabilității/ utilității și a costurilor.
Spațiul – problema principală a băilor
O baie mică poate avea chiar și 3 metri pătrați în care suntem nevoiți să înghesuim vasul de toaletă, lavoarul și cabina de duș pentru că despre cadă nu se pune problema să intre într-un spațiu atât de mic. De la 4 sau chiar și 5 metri pătrați în sus, deja putem începe să ne gândim la o cadă, iar băile care au peste 6 metri pătrați sunt „norocoase” pentru că ne permit atât un duș, cât și o cadă. Din păcate, acesta este un punct în minus pentru cadă, deoarece dacă o cabină de duș poate fi amplasată în orice baie, cada poate fi montată doar în băile medii și mari.
Design-ul, unde imaginația este singura limită
Din fericire, aici va trebui să declarăm remiză, asta pentru că atât căzile de baie, cât și cabinele de duș pot face parte din design-ul ales, indiferent că este unul modern, futuristic sau rustic. Noile modele de cabine de duș și ideile de amenajare a băilor mici pot face față oricărei căzi de baie. Și deși acestea din urmă au fost primele inventate și introduse în casele noastre, cabina de duș nu s-a lăsat mai prejos, iar acum ne poate oferi experiențe vizuale complete și intense. Formele și mărimile sunt diverse indiferent de obiectul sanitar despre care vorbim, iar alegerea căzi sau a cabinei de duș perfecte trebuie doar să fie în concordanță cu lavoarul, vasul de toaletă și spațiile de depozitare, astfel încât să ne bucurăm de o baie omogenă din punct de vedere al design-ului.
Utilitatea căzii și a cabinei de duș
Versatilitatea și utilitatea vine cu avantaje și dezavantaje de ambele părți. Dacă ar fi să fim subiectivi și dacă spațiul nu ar fi o problemă, am declara de departe câștigătoare cada, asta pentru că ea poate fi utilizată atât pentru băile lungi și relaxante, cât și pentru dușuri scurte. Totuși, nu putem să nu uităm marele avantaj al cabinei de duș, acela că este ergonomică și mult mai ușor de folosit pentru persoanele care se mișcă cu dificultate. De cealaltă parte, dacă avem în familie copii mici, baia în cabina de duș se poate ușor transforma într-un mic dezastru, motiv pentru care cada este mult mai potrivită în astfel de situații.
Costuri pentru toate buzunarele, indiferent de decizie
Din fericire, atunci când vine vorba despre costuri, atât cabina de duș, cât și cada pot fi achiziționate la prețuri accesibile în funcție de buget, design, materiale și funcționalități. De exemplu, o cadă simplă din acril în formă rectangulară are un preț de pornire de 450 de lei, pe când o cadă freestanding din compozit poate ajunge la 16.000 de lei. La fel și în cazul cabinei de duș, ele variază între 400 și 2.500 de lei. Diferența aici este dată de montaj, care se poate ridica la câteva mii de lei, în funcție de design-ul și tipul de duș pe care alegem să îl instalăm în băile noastre.
Avantajele și dezavantajele cabinei de duș și ale căzii
După multe socoteli și analize, a fost nevoie să declarăm remiză între cele două. Totuși, decizia trebuie luată, motiv pentru care este util să punctăm pe scurt care sunt avantajele și dezavantajele căzii, precum și ale cabinei de duș, astfel încât să putem decide mai ușor care dintre ele se potrivesc mai bine în locuințele noastre.
Avantaje cada
- Este ușor de montat, fiind dintr-o singură bucată
- Poate fi achiziționată în diferite forme și mărimi, astfel încât să fie practică pentru orice tip de constituție
- Poate fi folosită și pe post de duș
- Prețurile pentru o cadă încep de la 400 de lei.
- Este utilă pentru momentele de relaxare musculară, înlătură stresul și este recomandată pentru anumite afecțiuni, precum cele cardiovasculare.
- Poate fi amplasată în orice parte a băii
- Poate fi dotată cu hidromasaj
- Este robustă și are o durată de viață mai lungă
Dezavantaje cada
- Poate fi amplasată doar în băi medii și mari
- Pentru modelele mai speciale cum sunt cele freestanding, vom avea nevoie să scoatem din buzunar între 3.000 și 16.000 de lei.
- Este complicat de folosit pentru persoanele în vârstă sau care au probleme de mobilitate
- Consum ridicat de apă
- Durată mai mare de timp pentru pregătirea băii (durează până se umple cada)
- Mai greu de întreținut și de curățat
Avantaje cabina de duș
- Poate fi amplasată atât în spații de dimensiuni reduse, cât și medii sau mari
- Este versatilă datorită varietății mari de forme și mărimi, adaptate pentru orice nevoie
- Costurile pentru achiziționare sunt pentru toate buzunarele, de la 400 de lei pentru o cădiță simplă la 2500 de lei o cabină cu sticlă securizată anticalcar.
- Este ergonomică și prietenoasă pentru mobilitate.
- Consum mai mic de apă
- Timpul petrecut în baie pentru spălat este vizibil redus
- Poate fi dotată cu hidromasaj și alte funcții practice, precum efect de ploaie și cascadă.
- Este ușor de întreținut și de curățat
Dezavantaje cabina de duș
- Este mai greu de montat, iar în cazul în care apar scurgeri sau este nevoie de reparații, uscarea lipiciului sau a hidroizolației te va ține departe de apă câteva zile.
- Costul montajului poate fi destul de ridicat dacă alegem o variantă cu design modern, zidită și fără cădiță.
- Nu este utilă atunci când avem copii mici pe care trebuie să îi îmbăiem.
- Nu poate fi folosită pentru băi lungi
- Este mai degrabă practică, decât relaxantă
- Are o durată de viață mai scurtă.
În final, punctul comun care le unește pe cele două este interacțiunea cu apa și îndeplinirea unei nevoi primare, aceea de a ne spăla și relaxa după o zi de muncă. Asta pentru că indiferent de alegerea făcută, relaxarea poate fi lungă și parfumată, alături de un pahar de vin, într-o cadă, sau scurtă și intensă, sub o ploaie caldă de vară, într-o cabină de duș. Însă cel mai și cel mai important este să ne simțim bine în pielea noastră, în casa și în baia pe care am ales-o pentru noi, iar renovarea băii să o transformăm într-o experiență plăcută ce să ne aducă beneficii pe termen lung într-un spațiu intim de care să ne bucurăm, să nu fie aglomerat, în care să ne relaxăm și să ne începem cu bine diminețile sau să ne încheiem serile.