Design interior

Design interior – Art Nouveau

În secolul 19, mare parte a design-ului interior este format din neoclasicism. Stilul Art Nouveau a apărut ca o reacție la acest curent tradiționalist. Între anii 1890 și 1910, art nouveau și-a făcut loc în stiluri din Londra și Paris cu scopul de a îmbina arta și designul. Un element central care este la fel de actual și în secolul 21 este accentul pe utilitate și inspirația din artă.

Art Nouveau transformă stilul de viață într-unul funcțional și frumos, iar obiectele atât de necesare în fiecare zi devin parte din decor prin creativitate și ingeniozitate.

Stilul a fost promovat la Expoziția Universală de la Paris din 1910, deși la vremea respectivă era considerat revoluționar și avangardist. Cei care crescuseră în perioada Victoriană îl considerau prea extravagant și forțat și respingeau ideea de supra-elaborat specific stilului.

Puterea stilului Art Nouveau vine din îmbinarea armonioasă a influențelor, de la celtice până la japoneze. Datorită acestei îmbinări, poate fi cu ușurință adaptat pentru arhitectură, decorațiuni, artă și design interior, precum și pentru bijuterii sau obiecte artistice.

Mișcarea s-a răspândit în întreaga lume, deși a luat nume diferite în colțurile lumii: Stile Liberty în Italia, Jugendstil în Germania, Sezessionstil în Austria și Tiffany în Statele Unite. Elemente iconice ale perioadei includ motive florale, linii curbe alungite, forme liniare puternice și siluete feminine. Însă Art Nouveau a fost detronat începând cu anii 1920 de Art Deco, un curent inspirat din această mișcare. În anii 60 a avut o scurtă perioadă de înflorire, însă nu și-a atins potențialul maxim.

Ce înseamnă de fapt stilul Art Nouveau?

Atât curbele alungite ,cât și formele liniare au fost o parte majoră din stil. Mare parte design era inspirată din natură, cu flori stilizate, pânze de păianjen și pene stilizate pe pattern-urile pereților și pe mobilă. Stilul era extravagant, cu geamuri vitrate și ornamente cu pietre semi-prețioase.

Cum poți obține efectul Art Nouveau la tine acasă?

Sunt foarte multe elemente pe care le poți folosi pentru a transforma casa într-un mic paradis art nouveau. Prin combinarea armonioasă a tuturor elementelor, te poți bucura de un ambient perfect:

  • Pereți – paleta de culori este restrânsă, culori neutre care să nu sară în evidență. Mergi pe nuanțe de gri, muștar, crem, olive și liliac. Pattern-urile sunt un element important, dar în zilele noastre ar putea fi puțin prea mult să îmbraci toți pereții în tapet. Alege un perete pentru focus și decorează-l pe acela.
  • Podea – optează pentru parchet în nuanțe maro-deschis.
  • Lumini – unul din elementele centrale pentru art nouveau este iluminarea încăperilor. Mergi pe o combinație între metal și sticlă, preferabil în nuanțe contrastante (mâner bronz și sticlă albă)
  • Decor – inspirația trebuie să fie în decor și ornamente. Finisajele pot fi curbe sau drepte dacă se creează o continuitate din podea, iar pentru un efect general reușit, optează pentru mozaic – uși, oglinzi, dressing-uri.

Moștenirea lăsată de Art Nouveau

Deși la vremea apariției curentului era considerat revoluționar și pretențios, a demonstrat că pot fi îmbinate elemente aproape contradictorii. Până astăzi, ne putem inspira din combinația – artă și utilitate – și putem folosi stilul art nouveau pentru a decora interioare minunate inspirate de nevoile fiecărei zi. Combinând trăsăturile baroque cu un aspect modern poți obține un entuziasmant aer contemporan.

Sursă foto: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *