Design Interior – Stilul Industrial
Stilul industrial necesită în primul rând curajul de a expune toate adevărurile care se ascund în mod tradițional sub rânduri repetate de decoruri clasice. Dacă în mod normal, tentația este să ascunzi țevile de apă care trec prin mijlocul holului, să acoperi firele de curent, stilul industrial excelează în a le transforma în elemente cheie ale unui design unitar și rebel.
Este folosit în mod special pentru apartamentele de la mansarde, dar și pentru locuințe moderne și a câștigat foarte mult teren în secolul 21. Cel mai probabil s-a născut din nevoia de a converti hale industriale abandonate, fabrici vechi și hambare în spații potrivite pentru locuire.
Sărbătorește ingineria și ingeniozitatea mecanică prin expunerea tuturor elementelor de construcție inițiale, fără a încerca înfrumusețarea lor artificială.
Oportunitatea pe care stilul industrial o oferă este de a juxtapune brutul cu rafinamentul, cu modernismul, cu vintage-ul și clasicul. Industrialul modern reinterpretează de asemenea ideea de open living. Mobila și accesoriile definesc marea majoritate a spațiile și scopurile pe care le deservesc. Deci o altă caracteristică esențială a stilului este atenția foarte mare la detalii.
Deși la nivel macro stilul industrial tinde să fie minimalist, lasă foarte mult loc pentru crearea dramatismului prin contrastarea finisajelor metalice cu mobilier rustic sau vintage. Atât forma, cât și utilitatea sunt elemente cheie în amenajarea unui spațiu în stil industrial.
Toate elementele își pierd din importanță în fața piesei centrale a oricărei locuințe industriale: tavanul.
Grinzi lăsate la vedere, țevi și conducte, toate creează o suprafață care este cel puțin la fel de bună precum cele acoperite în celelalte stiluri de design interior.
Cum creezi stilul Industrial?
În primul rând, sfatul nostru este să te inspiri din toate sursele posibile și să creezi un mood board înainte de orice. Pentru că există o diferență foarte mare între un aspect industrial și unul neîngrijit și fără o planificare corectă riști să nu iasă ce îți dorești.
Acum, elementele centrale ale acestui tip de design sunt:
- Tavanul – așa cum am spus și anterior, fără el, stilul industrial nu există pur și simplu. Un tavan lăsat în forma lui brută, cu toate elementele de construcție la vedere (bineînțeles, cosmetizate – vopsite, îndreptate unde este cazul, etc), strigă industrial!
Lăsarea tuturor elementelor la vedere și doar cosmetizarea lor este și o importantă sursă de reducere a costurilor. Trebuie totuși ținut cont de faptul că volumul de aer care trebuie încălzit/răcit în funcție de anotimp este foarte mare, iar costurile pe termen lung ar putea fi mai crescute.
- Îmbinarea armonioasă între lemn și metal – lemnul brut, combinat cu structuri de metal creează un ambient unic care nu se regăsește în niciun alt stil de design interior. Uneori, structurile lăsate la vedere nu pot contra balansa podelele din lemn și mobilierul, așa că puteți opta pentru suporturi/decorațiuni din metal în oricare cameră a apartamentului.
- Culori – sunt folosite cel mai adesea culorile neutre, calde. Această alegere ajută la încălzirea vizuală a apartamentului care altfel ar fi putut să pară rece prin prisma metalului vizibil și a tavanului foarte înalt.
- Pereții – în momentul renovării unor clădiri vechi, pereții tind să fie din beton sau din cărămidă. Pornind de la acest ambient, stilul industrial s-a dezvoltat în jurul lor, folosindu-le ingenios în design-ul general al încăperilor.
- Podele – deși inițial se opta pentru podelele din beton, acum se optează pentru lemn masiv sau piatră, ambele contribuind la aspectul industrial al apartamentului.
- Lumina – un aspect destul de provocator al acestor tipuri de apartamente, pentru că de cele mai multe ori în clădirile industriale lumina naturală nu era tocmai prioritatea numărul 1. Astfel, se optează pentru lumină caldă, zonală prin lămpi cu picior, sau aplice locale.
- Decor – toate elementele industriale lăsate la vedere ar fi copleșitoare dacă decorul nu ar încălzi puțin atmosfera. Canapele din pluș, perne împrăștiate și covoare generoase sunt elemente care ajută la umanizarea apartamentelor industriale. Cu același scop poți opta pentru plante, iar motto-ul ar trebui să fie cu cât mai mari cu atât mai bine!
Stilul industrial este cel mai potrivit pentru cadrul în care a apărut: apartamente amenajate în cadrul unor foste clădiri industriale. Dacă dorești să renovezi și să aplici acest stil apartamentului tău, ține cont de planificare, gândește fiecare element pe care îl scoți la iveală și pune foarte mult accent pe încălzirea atmosferei prin culorile de fundal și decor!
Dacă ești interesat să descoperi mai multe lucruri despre acest stil, te invităm să citești postarea despre amenajarea băii în stil instrustial. Descoperă cum se deosebește acest stil de design interior și cum îți poți amenaja baia astfel.