Despre design interior – de vorbă cu arh. Anca Dumitrescu
Mi-am dat seama că dacă nu ai amenajat în ultimii câțiva ani niciun apartament, sau nu ai fost curajosul care să se apuce de construcția unei case, sunt șanse mititele să fi avut contact cu un arhitect sau cu un designer de interior. Asta dacă nu ai un prieten cu care ieşi la bere o dată la două săptămâni, dar și în cazul acesta, n-ar fi drăguţ ca for once să ştii mai exact cu ce se ocupă toată ziua?
Eh, sunt însă convinsă că mai devreme sau mai târziu va veni momentul să te pui pe treabă și să schimbi câte ceva pe acasă sau să te muți la casă nouă. Așa că am presupus că vei citi cu plăcere câte ceva despre ce înseamnă aceste două meserii care pot părea înainte să le cunoşti mai îndeaproape verișoare primare cu astrologia. 🙂
Din păcate însă, abilitățile mele sunt foarte limitate. Bun, nu aș combina niciodată în afara Sărbătorilor de iarnă roşu cu verde, dar asta nu mă aduce deloc prea aproape de un profesionist. Așa că am căutat în lung și în lat pe cineva care să știe bine, bine cu ce se mănâncă arhitectura și designul interior. Greu, undeva într-o cafenea super drăguţă, după ce am trecut prin multe cafenele degeaba, am întâlnit-o pe Anca. Dumitrescu Anca. O spun așa pentru că pare un fel de James Bond al amenajărilor faine.
Poate fi complicat, pentru că trăind toată viața într-un anumit tip de compartimentare, este foarte greu să îți dai seama cum va fi utilă o modificare a normelor clasice. Aici intervine rolul arhitectului.
Cine este Anca și de ce vă recomand cu căldură să citiţi întreg materialul? Anca este arhitect, are la activ zeci de proiecte atât rezidențiale (locuinţe cum ar fi), cât și spaţii de coworking, industriale și cafenele. Și de parcă asta nu ar fi de ajuns, are propriul studio de arhitectură și design interior, 441 Design Studio. Este antreprenoare împreună cu alți trei oameni, din ce am înţeles la fel de faini ca ea, dar abia aştept să beau și cu ei cafele ca să pot certifica această informație. Esența este că în continuare puteți citi prima parte a unui super interviu cu Anca care este parte din noua generație de arhitecți al cărui număr de telefon ar fi safe să îl aveți pe speed dial în cazul în care aveți în plan orice tip de reamenajare sau chiar construcții.
Și nu trebuie să nu mă credeți pe cuvânt, găsiți mai jos câteva proiecte recente ale Ancăi:
- Știu că este foarte greu de definit, dar care este rolul design-ului interior și al arhitecturii?
În primul și primul rând este vorba despre funcționalitate. De regulă oamenii vor să obțină ceea ce au deja, doar că puțin mai bine. Fie că este vorba despre o cămară mai mare, o bucătărie mai mare, toate detaliile de genul acesta. Rolul design-ului interior este să se gândească la toate detaliile din care reiese pe termen lung confortul casei. Dacă nu faci asta zi de zi, este foarte greu să ştii la ce să fii atent. Este ca atunci când te duci la medic, te roagă să îi spui ce simți, și spunându-i cu ce te confrunți, afli că de fapt aveai mult mai multe simptome care pentru el erau evidente, dar tu le-ai trecut cu vederea.
Exemplul clasic pe care îl dau sunt traseele casei. Arhitectura proiectează în funcție de viitoarele tale necesități. Fiecare cameră este considerată o destinație, și fiecare element al camerei are un rol bine definit. În funcție de acest rol și de frecvența utilizării, se creează un traseu pentru acces comod și rapid. Cel mai simplu ar fi să ne gândim la intrarea în casă: cum ar fi ca pantofarul să fie pus în balcon și de fiecare dată când ajungi acasă să fii nevoit să traversezi un hol și sufrageria, asta cu pantofii în mână?
La noi există un foarte mare dezavantaj: mare parte a apartamentelor sunt făcute pe aceeași structură. Este vorba despre un standard, o aranjare practică pentru vremea la care au fost construite blocurile respective. Odată cu trecerea timpului, tehnicile și nevoile noastre s-au dezvoltat foarte mult, ceea ce se poate observa odată cu tendințele fiecărui an.
Descoperim în timp chiar și noi, arhitecții, metode mai bune de a eficientiza spațiul, de a economisi și de a folosi la maxim suprafața disponibilă. Designul interior și arhitectura lucrează foarte mult și aici: la sporirea confortului prin regândirea unor norme care în zilele noastre nu se mai aplică.
Poate fi complicat, pentru că trăind toată viața într-un anumit tip de compartimentare, este foarte greu să îți dai seama cum va fi utilă o modificare a normelor clasice. Aici intervine rolul arhitectului.
- Mai precis, poți să îmi spui care este rolul arhitectului?
Rolul meu în amenajarea sau construirea unei locuințe este destul de simplu de explicat: trebuie să optimizez la cote maxime spațiul de care dispun, să creez un ambient confortabil și frumos care să îmbine cât mai bine utilul cu plăcutul. Este un concept greu de explicat viitorilor clienți. Este o colaborare în adevăratul sens al cuvântului. Rolul meu este să îi ascult și să le înțeleg foarte bine stilul de viață, astfel încât rezultatul final să fie exact ceea ce le trebuie ca să aibă și elementul estetic și cel funcțional.
Gândește-te că absolut toți știm când urmează să apară un telefon de ultimă generație, dar nu găsești prea des informaţii cu privire la materiale de construcții sau instalaţii.
- Spuneai că evoluează foarte mult lucrurile și în domeniile acestea. Oamenii sunt la fel de deschiși cu ele cum sunt față de ultimele modele de telefoane mobile? 🙂
Aici este o discuţie lungă și complicată pe care voi încerca să o rezum. Nefiind la fel de mediatizate aceste inovații, sunt gap-uri mari între informaţiile pe care la avem și frecvențele de utilizare a unei noi tehnologii/aparatură pentru casă. Gândește-te că absolut toți știm când urmează să apară un telefon de ultimă generație, dar nu găsești prea des informaţii cu privire la materiale de construcții sau instalaţii. Iar de aici derivă diverse probleme de convingere să le spun așa. Oamenii își doresc ce este mai bun pentru ei și pentru acasă, dar există și componenta de scepticism.
Este genul acela de colaborare când se întâmplă să beți împreună cafeaua la prima oră și la plecare să vă urați Noapte bună!
Când vorbim despre sisteme, unul dintre cele mai la modă este încălzirea în pardoseală. La asta am avut relativ noroc pentru că s-a răspândit vestea că este un must have, dar chiar și aici am avut clienți care nu au optat pentru ea de teamă să nu îi frigă la picioare. Încălzirea în pardoseală oferă o căldură la picior, dar nu este mare, este o chestie plăcută, nu este în niciun mod ceva ce corpul tău nu poate să suporte. Pentru că încălzirea în pardoseală oferă încălzire pe termen lung și menține o anumită căldură, nu ai niciodată un boom de căldură care să te frigă la talpă.
Te lovești de o o mentalitate de genul acesta și trebuie să găsești o variantă să îl convingi pe omul acela că se poate mult mai bine. De cele mai multe ori îl poți convinge, iar eu folosesc foarte mult puterea exemplului. Dacă mai vede la cineva, i se confirmă faptul că este posibil să fie bine. Problema și frustrarea profesională este că dacă îi spui doar tu, fără să ai un exemplu palpabil sau un client care să mai fi încercat o anumită tehnică sau un anumit produs, șansele să accepte ideea sunt foarte mici.
- Poți să îmi spui care este o colaborare ideală din punctul tău de vedere? Cum este comunicarea ideală dintre arhitect și beneficiar?
Cum spuneam și mai devreme, cel mai important este să creezi de la început o relație de încredere. Pe parcursul unei renovări sau a unei construcții drumurile arhitectului sau designer-ului de interior se vor intersecta foarte des cu drumurile beneficiarului. Este genul acela de colaborare când se întâmplă să beți împreună cafeaua la prima oră și la plecare să vă urați Noapte bună!
Prima condiție pentru ca proiectul să fie un succes este să existe chimie între părți. Să ştii că de cele mai multe ori îmi dau seama din primele minute dacă vom putea lucra împreună sau nu. Bun, trebuie menționat că noi avem și o etică profesională altfel. Cu mare parte a clienților noştri ținem legătura pe termen lung, colaborăm și pe proiecte viitoare, cu unii am devenit foarte buni prieteni. Noi lucrăm exclusiv pe recomandări, ceea ce ne ajută oarecum să pornim cu dreptul acea relație de încredere, dar nu este întotdeauna suficientă.
În al doilea rând, intervine acea frustrare profesională și puterea obișnuinței, două concepte despre care am menționat mai devreme. Fiind obișnuit cu un anumit tip de locuință, de compartimentare, clientul este de cele mai multe ori înclinat spre a opta către același stil. Rolul meu este să îi ofer ceva mult mai bine. Și de cele mai multe ori nu mergem neapărat pe soluțiile conservatoare, pe compartimentarea tradițională a casei.
Iar acum ca să închei capitolul și să mai lăsăm și pentru data viitoare, voi mai lăsa doar un sfat pentru toți cei care doresc să lucreze cu arhitecți sau designeri de interior: nu le spuneți ce vreți! Pentru o colaborare bună, trebuie să le spuneți cine sunteți, ce vă reprezintă, ce pasiuni aveți, să le povestiți cum arată o zi obișnuită din viața voastră. De îndată ce vă va cunoaște stilul, arhitectul va veni cu o recomandare care să reflecte nevoile și dorințele tale.